Smartphonefoto groot afdrukken? Dit zijn de voorwaarden

Christel de Wolff 995 0
Vrijwel iedereen gebruikt zijn telefoon tegenwoordig om te fotograferen.  De telefoon dient vaak als camera erbij, maar er zijn ook al veel zogenaamde smartphonefotografen, die zweren bij deze apparatuur.  Stel je wil een foto gemaakt met je iPhone afdrukken, waar moet je dan op letten?

De vraag is natuurlijk een beetje lastig geformuleerd. Allereerst zijn er zoveel verschillende iPhone-modellen op de markt die allemaal eigen specificaties hebben wat betreft de camera. Daarnaast zijn er nog vele andere factoren die van invloed zijn op je telefoonfoto’s.

iPhone foto’s afdrukken: denk aan de afbeeldingsgrootte

Als je een kleine afdruk van een foto wil laten maken, zoals een 10x15 voor in een fotoalbum, dan hoef je je meestal niet druk te maken over de afbeeldingsgrootte.  Wil je echter een grote afdruk maken op canvas of forex voor boven de bank? Let dan goed op dat je de foto maakt op de hoogste kwaliteitsinstellingen. Maak ook liever je foto met de ingebouwde camera-app en niet direct voor Instagram. Zo voorkom je dat apps van derden al gaan sleutelen aan de kwaliteit van je foto.  Probeer ook de foto zo min mogelijk bij te snijden om verlies van kwaliteit tegen te gaan.

Megapixels bij iPhone foto’s

Hoewel de beeldgrootte de belangrijkste factor is voor het afdrukken van grote iPhone-foto's, hangen mensen vaak vast aan de megapixels van de camerasensor. De iPhone 11 Pro met een sensor van 12 megapixels heeft de meeste kans op een mooi resultaat wanneer je gaat afdrukken. Eerdere modellen hebben resoluties die ook vaak groot genoeg zijn om mooie afdrukken te maken. Hoewel er nog wel een kanttekening moet geplaatst worden bij de grootte van de sensor in relatie tot het aantal megapixels, zou je over het algemeen kunnen stellen dat een foto van 10 megapixels een beter resultaat geeft dan een foto van 5 megapixels.  Zelfs als de afbeelding van 5 megapixels is gemaakt met een spiegelreflex en de afbeelding van 10 megapixels is gemaakt door een iPhone 8.

Aan de slag met smartphone fotografie?

Ben jij geïnspireerd geraakt en wil je aan de slag met je smartphone? Dan ga je natuurlijk voor niks minder dan een goed resultaat. Het uitkiezen van een iPhone met goede camera is dan je basis, het liefst ook nog met een voordelige aanschaf.  Gelukkig hoef je daarvoor niet het hele internet af te struinen. Bekijk alle iPhone aanbiedingen op Telefoon.nl en kies zelf welke iPhone het beste bij jouw werkwijze en wensen past.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel