Niet nieuw, maar nog helemaal up-to-date

Sigma 180mm f/2.8 EX DG OS APO HSM Macro, verbluffend goed

Remco Stunnenberg 1202 0
De Sigma 180mm f/2.8 EX DG OS APO HSM Macro is niet nieuw, maar nog altijd een geweldig objectief. Deze week had ik het genoegen om eindelijk eens zelf aan de slag te gaan met dit veelgeprezen objectief. En inderdaad, de scherpte, de snelheid en de prachtige bokeh die dit objectief bieden zijn ronduit verbluffend.

Met de Sigma 180mm f/2.8 EX DG OS APO HSM Macro kwam Sigma in 2012 met de opvolger van de 180mm f/3.5 EX DG IF HSM APO Macro. Het betekende 's werelds eerste 180mm macro telelens met beeldstabilisatie, die bovendien een constante f/2.8 lichtsterkte biedt. Vanaf de lancering gooide dit objectief hoge ogen. Persoonlijk had ik er echter nog nooit mee gewerkt. Eigenlijk een schande voor een macro fanaat als ik. Sigma bood mij deze week de kans om nu eindelijk zelf eens aan de slag te gaan met dit objectief. Die kans greep ik uiteraard met beide handen aan.

Kwaliteit en degelijkheid

Met een gewicht van meer dan 1,5 kilo ademt dit Sigma objectief een en al kwaliteit en degelijkheid uit. De HSM (Hyper Sonic Motor) zorgt voor een stille AF. Met dit objectief is het bovendien mogelijk om - zonder de schakelaar op MF te zetten - een handmatige correctie op de scherpstelling uit te voeren. De interne scherpstelling met zogenoemde floating elements werkt met twee aparte lensgroepen die elk een verschillende positie in het optische pad innemen. Dit systeem voorkomt astigmatisme en vertekening, en zorgt voor een uiterst hoge afbeeldingskwaliteit van oneindig tot 1 : 1 in het macrobereik.

Uitzonderlijke scherpte

En inderdaad, al tijdens het fotograferen ben ik onder de indruk van de uitzonderlijke scherpte en bovenal van de prachtige achtergrondonscherpte (bokeh) van mijn beelden. Zoals ook de snelheid van dit objectief en het gemak waarmee het zich laat bedienen, mij in zeer positieve zin opvallen. Wat een objectief! Kortom, de Sigma 180mm f/2.8 EX DG OS APO HSM Macro mag dan inmiddels zes jaar oud zijn, het telt, zacht gezegd, nog helemaal mee en is iedere euro waard!

De Sigma 180mm f/2.8 EX DG OS APO HSM Macro is niet alleen een geweldig objectief voor het maken van macrobeelden.

De Sigma 180mm f/2.8 EX DG OS APO HSM Macro is er met Canon en Nikon vatting en kost rond de €1300,-

Beelden: © Remco Stunnenberg

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco