Deze camera schiet 10 biljoen foto's per seconde

's Werelds snelste camera?

Christel de Wolff 351 0
Moderne spiegelreflexcamera's schieten tussen de 5 en 30 frames per seconde tegenwoordig, maar 's werelds snelste camera schiet er maar liefst 10 biljoen.

Wetenschappers van de INRS University in Quebec en van Californië's Institute of Technology hebben een camera uitgevonden die 10 biljoen afbeeldingen per seconde kan schieten. Dat zijn onvoorstelbaar veel frames, zelfs zoveel dat de camera licht in slowmotion kan weergeven.

T-CUP techniek

Om deze camera, die er niet echt uitziet als een gemiddelde camera, te ontwikkelen gebruikten de wetenschappers een techniek die ze T-CUP noemden. De techniek borduurt voort op een al eerder bestaande techniek genaamd CUP (Compressed Ultrafast Photography) Ultra snelle lichtflitsen worden gebruikt om een foto te maken.

Beeldkwaliteit

De snelheid kwam echter de kwaliteit van de beelden niet ten goede, daarom gebruikten ze een tweede, zogenoemde streak-camera, die een statisch beeld vaslegt. Vervolgens reconstrueerden ze de 10 biljoen frames middels een wiskundige formule. 'Gecombineerd met het beeld verkregen door de streak-camera, kunnen we een zogenaamde radontransformatie gebruiken om beelden van hoge kwaliteit te verkrijgen terwijl we tien biljoen beelden per seconden opnemen,'legt Lihong Wang, een van de onderzoekers uit.

Kunnen de fabrikanten van consumentencamera's iets met deze technologische ontwikkelingen? Daarvoor is het misschien nog wat te vroeg. De wetenschappers zitten ondertussen niet stil en laten weten alweer bezig te zijn om een camera te ontwikkelen die een quadriljoen beelden per seconde kan vastleggen.

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel