Verwacht geen scherpe beelden

's werelds eerste Pinhole zoom-lens

Siem van Woerkom 429 0
De Pinhole lens heeft een zoom bereik van 18-36mm en is de nieuwste toevoeging aan de Pinhole Pro-serie, ontworpen voor het maken van video's en foto's.

Pinhole lenzen?

Voordat we het kunnen hebben over de techniek van een zoom-bereik in een pinhole lens is het goed om een stapje terug te nemen en ons af te vragen wat pinhole precies anders maakt dan normale fotografie. Pinhole-fotografie is in principe een soort fotografie waarbij er geen glazen lens is, maar alleen een kleine pinprik in een soort ondoorzichtig scherm.

Waar een traditionele camera een lens heeft die is samengesteld uit een reeks optische elementen die de scène vóór de camera focussen op het vlak dat wordt ingenomen door de film of digitale sensor, vertrouwt een pinhole-camera op een aantal mooie handige fysica om hetzelfde te bereiken met niets meer dan een klein gaatje in een lichtblokkerend materiaal zoals plastic of metaal.

Wat maakt een pinhole lens nou zo apart (en vooral gaaf voor retro fotografie)? De lens heeft exact dezelfde brandpuntsafstand op zowel full-frame als APS-C-camera's.

Innovatie

De effectieve brandpuntsafstand van een pinhole-lens wordt alleen bepaald door de afstand tussen de pinhole-opening en het sensorvlak, daarom is deze hetzelfde voor zowel full-frame als APS-C. 

Ander goed nieuws: Als je een camera met verwisselbare lens (DSLR of spiegelloos) van een van deze merken hebt: Canon, Nikon, Sony, Pentax, Fuji, Olympus, Panasonic Lumix of Xiaomi zullen de lenzen van de kickstarter ook werken op jouw camera.

De meest interessante is natuurlijk de Pinhole Pro X. 'S werelds eerste pinhole zoomlens ontworpen voor moderne digitale camera's. Om een zoomlens met een diafragma kleiner dan 0,25 mm te produceren, moet de pinhole-wand minimaal 0,1 mm zijn om het tunneleffect of donkere hoeken op de foto te elimineren. Het resultaat is een enorm uniek beeld wat in de video hieronder gezien kan worden. 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem