Rob Hornstra over de Canon Prijs

Redactie DIGIFO... 1411 0
De Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek 2011 heeft haar inschrijving geopend. Wij spraken met Rob Hornstra, de winnaar van vorig jaar. Hij vertelt ons over zijn winnende werk en geeft advies aan huidige deelnemers.

De inzending van Hornstra in 2010 was een uitklapbare krant van 64 pagina's met de titel On the other side of the mountain. Samen met schrijvend journalist Arnold van Bruggen heeft hij hiervoor een onderzoeksproject opgezet in het Russische Sochi.

Hij vertelt ons over de keuze van zijn productie in krantvorm: 'We wilden vanuit ons project iets meegeven naar huis. Zo hebben meer mensen er contact mee. Vanaf iemands keukentafel lezen zo nog zes mensen het. Daarnaast willen wij graag een soort 'guerilla-uitstraling' hebben. Dit houdt in dat we niet binnen gebaande paden willen werken maar altijd origineel proberen te zijn. Bovendien is een krant ook goedkoop produceerbaar. Het project is nu nog steeds razend populair. Mensen komen erop af als vliegen op de stroop. Het is succesvol en simpel. Traditioneel maar toch vernieuwend.'

Hornstra

On the other side of the mountains © Rob Hornstra

Advies

Voor de deelnemers van dit jaar heeft Hornstra een duidelijk advies: 'Het is belangrijk om een heldere focus te hebben. Doe waar je goed in bent en als je ergens minder in bent, werk dan samen met mensen die op een ander gebied weer gemotiveerd en gefocused zijn.'

De competitie

De Canon Prijs is gericht op multimediale producties. Het verhaal dat de fotograaf vertelt moet gebasseerd zijn op visuele onderzoeksjournalistiek. De winnaar van de wedstrijd wordt beloond met een geldprijs van 5000 euro. Nummer twee en drie ontvangen een bedrag van 1250 euro.

Inschrijven

De Canon Prijs wordt samen met de Zilveren Camera op 22 januari 2012 uitgereikt in het Fotomuseum in Den Haag. Inschrijven kan online tot en met 16 december via de website van de zilverencamera. Hier zijn ook de wedstrijdvoorwaarden te vinden.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie