Review Panasonic Lumix GH5: Nieuwe videokoning

Review Panasonic Lumix GH5: Nieuwe videokoning

Jasper van Bladel 5519
Panasonic heeft met de Lumix GH5 een naam hoog te houden, want voorganger GH4 was een zeer populaire en veelgeprezen camera. Zeker onder filmers, want de GH4 was de koning van de fotocamera-video. Ook op fotovlak zijn er met de GH5 de nodige verbeteringen te vinden. We hebben deze nieuwe Panasonic voor jullie aan de tand gevoeld.

Als er één fotocamera populair is bij filmers, dan is het de Panasonic Lumix GH4 wel. Waar de Canon EOS 5D Mark II filmen met een digitale fotocamera salonfähig heeft gemaakt, introduceerde de Panasonic de karakteristieken van een  professionele videocamera in een betaalbare fotocamera. Filmen met een dslr of systeemcamera was al enkele jaren populair, maar de GH4 bracht diverse ‘Pro’ functies zoals 4K met 30fps / 25fps bij de gewone man.

Met de Panasonic Lumix GH5 heeft de Japanse fabrikant dus een reputatie hoog te houden. Andere fabrikanten zitten ook niet stil, om die toppositie vast te houden moest de GH5 met een behoorlijke specificatielijst op de proppen komen. Wat dat betreft heeft Panasonic zich keurig gehouden aan de vooraf gestelde verwachtingen, de GH5 is opnieuw de benchmark op het gebied van video.

Review Panasonic Lumix GH5 - Nieuwe videokoning

Subsampling

Zo filmt de GH5 uiteraard ook weer in 4K, maar dan met 4.2.2. subsampling. Dat betekent dat de er tegenover de huidige waarde 4.2.0. meer kleurinformatie (rood en blauw) terug te vinden is in je filmmateriaal. Daardoor krijg je een natuurlijkere kleurweergave. De drie getallen geven een verhouding aan tussen helderheid, rood en blauw. Het signaal geeft voorrang aan helderheid (4), omdat ons oog gevoeliger is voor helderheid dan voor de verschillen in kleur. Professionele filmcamera’s gebruiken echter zonder uitzondering 4.2.2. subsampling, daarom is het erg mooi dat de GH5 dat nu ook doet.

Panasonic Lumix GH5 Nieuwe videokoning

4K

De GH5 kan zowel 4K als het smallere 4K UHD opnemen. Voor de duidelijkheid: er zijn in feite twee 4k-standaarden. Oorspronkelijk werd met 4k de DCI 4k standaard bedoeld, die 4096 × 2160 pixels heeft. Dit is de standaard voor de film en tv-industrie. UHD-1, ook wel ultra-high-definition television (UHDTV), is de 4k-standaard voor tv’s en computermonitoren. Dat beeld is iets minder breed, maar even hoog: 3840 x 2160 pixels. 

4K UHD (3.840 x 2.160 pixels) met 60 frames per seconde, 10-bit kleurdiepte en 4.2.2. subsampling is mogelijk met de GH5, daar is echter een externe recorder voor nodig. Intern schrijft de camera tot 4K UHD (3.840 x 2.160 pixels) met 30 frames per seconde, 10-bit kleurdiepte en 4.2.2. subsampling rechtstreeks weg naar de sd-kaart. De volledige 4K (4096 × 2160 pixels) schrijft de GH5 weg met 4.2.2. subsampling en 10 bit kleurdiepte met 24 fps. Als je voor 48 fps kiest, wordt je beeld weggeschreven met 4.2.0 subsampling en is de kleurdiepte 8-bit. In ieder geval wordt je 4K-beeld uitgelezen van de volledige sensor, maar dat was met de GH4 ook al zo. Ook belangrijk: er is geen tijdslimiet meer voor opnames in 4K.

XLR

De GH5 heeft overigens als eerste van alle Lumix-camera’s de beschikking over een dubbel sd-kaartslot (UHS-II). Verder is er optioneel een XLR-adapter te koop die ervoor zorgt je geluid net zo professioneel  wordt opgenomen als je beeld. Met deze adapter kun je twee XLR-microfoons op je GH5 aansluiten. Verder kun je er ook diverse zaken op regelen, zoals de levels.

Foto’s

Maak echter niet de fout om te denken dat het bij de Panasonic Lumix GH5 alleen maar draait om de video-mogelijkheden, ook op fotogebied staat de nieuwe camera zijn mannetje. De GH5 heeft de beschikking over een nieuwe sensor met 20,3 megapixel. Het lowpassfilter laat verstek gaan, Panasonic kiest voor dus voor extra scherpe opnames. Voor de beeldverwerking is een nieuwe processor aanwezig, de zogenoemde Venus Engine. Deze is 1,3 keer sneller dan het exemplaar in de GH4. Deze Venus Engine analyseert elke pixel en ‘ziet’ of op de pixel een belangrijk gedeelte van de foto te zien is. Dat belangrijk gedeelte kan een rand van een onderwerp zijn. De processor weet vervolgens wat hij met de diverse pixels moet doen om deze optimaal te verwerken. Met de GH5 kun je tot 12 beelden per seconde maken, met continu-autofocus zijn dat er 9. In de buffer van de GH5 kun je veertig RAW’s kwijt.

Verder heeft de zoeker een upgrade gekregen: in de GH5 vind je een OLED-exemplaar met 3,68 miljoen pixels. Het touchscreen is 3,2 inch groot en is kantelbaar.

De camera is qua ontwerp geen revolutie tegenover eerdere modellen van Panasonic, maar is mooi in balans als het om de maatvoering gaat. Wij hadden de GH5 op de redactie met een, eveneens nieuwe, 12-60mm objectief. Deze combinatie is gewoon mooi om te zien en ondanks dat nog best compact. De materialen voelen goed aan en alle knoppen draaien zoals je mag verwachten. Het touchscreen werkt heel fijn en precies, nooit zit je op een verkeerde knop en ook lichte aanrakingen verwerkt het beeldscherm zonder problemen.

Panasonic Lumix GH5 Nieuwe videokoning

6K

Eén van de speerpunten van de GH5 is de 6K Photo-functie. Deze werkt hetzelfde als de al bekende 4K Photo-functie die in diverse Panasonic-camera’s te vinden is, maar voegt een berg resolutie toe. Het is met de GH5 dus mogelijk om uit een reeks 6K-beelden afzonderlijke foto’s op te slaan met een resolutie van 18 megapixel (30 fps). Bij 4K was en is (ook 4K Photo zit nog in de GH5) dat 8 megapixel (wel met 60 fps): een onderscheid dat in de praktijk een hoop verschil maakt. Een foto gemaakt met de 6K Photo-functie op een groot formaat afdrukken is geen probleem, met 8 megapixel loop je al snel tegen beperkingen aan.

Beeldstabilisatie

Waar de GH5 ook een stap zet ten opzichte van voorganger GH4 is op het gebied van beeldstabilisatie. De GH4 had dat niet en de GH5 komt met ingebouwde beeldstabilisatie. Het Dual I.S. systeem laat de optische beeldstabilisatie (twee assen) en de stabilisatie in de body (vijf assen) samenwerken, zodat bewegingen worden gecompenseerd. Dat betekent langer uit de hand fotograferen met langere sluitertijden, iets dat in de praktijk een duidelijk voordeel biedt tegenover camera’s zonder beeldstabilisatie.

Panasonic Lumix GH5 Nieuwe videokoning

Post Focus

Ook de kenmerkende Post Focus functie die we al in meerdere Panasonic-camera’s terugzagen is opgenomen in de GH5. Zo kun je met deze camera dus ook achteraf scherpstellen op verschillende gedeelten in je foto. Op de voorgrond, of op de achtergrond. Of op allebei, want in de GH5 heeft Post Focus een update gekregen (andere Panasonic-camera’s hadden deze update al sinds het najaar van 2016, de GH4 overigens niet) waardoor je ook aan Focus Stacking kunt doen. Je kunt dus verschillende delen van het beeld tegelijkertijd scherpstellen, zo stapel je foto’s op elkaar waarbij steeds verschillende delen scherp zijn. Dat zorgt ervoor dat je een foto krijgt met een optimale scherpte.

Deze verschillende aspecten maken dat de GH5 ook op fotogebied een camera is om rekening mee te houden. Het dynamisch bereik van de sensor wordt ook steeds verbeterd, waardoor je nu met een uiterst bruikbare sensor te maken hebt waarbij je achteraf nog uitgebreid aan de lichte en donkere partijen in je foto kunt sleutelen. De scherpte is prima in orde, zoals je zou verwachten met een nieuwe sensor, processor en het ontbreken van het lowpass-filter.

De Panasonic Lumix GH5 kost € 1999,-. Daarmee is deze camera niet goedkoop, maar vergeleken met videocamera’s met dezelfde specificaties is de GH5 juist weer een koopje. Al met al is de GH5 een waardige upgrade tegenover de GH4 en heeft Panasonic de verwachtingen op dit gebied meer dan waargemaakt. Zowel op foto- als op videogebied is het een camera die zeer serieus genomen moet worden.

Specificaties

Adviesprijs: € 1999,-
Type: Compacte systeemcamera
Sensor: 20,3 megapixel live-MOS
ISO-bereik: 200- 25600
Scherm: 3,2 inch touchscreen
Snelheid: 12 fps
Opslag: dubbel sd-kaartslot UHS-II
Gewicht: 645 gram
Afmetingen: 98,1 x 138,5 x 87,4 (H x B x D)
Video: Ja, maximaal 4K 4096 × 2160 pixels – geen tijdslimiet

Info: panasonic.nl 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper