DIGIFOTO Pro Awards

Review: Olympus OM-D E-M1X

Siem van Woerkom 1796
De Olympus OM-D E-M1X. Geen naam die van de tong rolt, en geen body die je makkelijk meeneemt in een grote jaszak of heuptas. Wat daar echter tegenover staat maakt een hoop goed.

Robuust

Om gelijk met de deur in huis te vallen; de Olympus OM-D E-M1X is geen compacte camera. Dit wil hij alleen ook helemaal niet zijn, en daarin ligt zijn kracht. In een tijd waarin mirrorless camera's vechten om een zo'n mooi mogelijke sensor in het kleinst mogelijke chassis te verstoppen komt Olympus met een flagship die onmiddellijk je aandacht verreist. Een van de factoren die meetelt in het formaat van dit beest is de ingebouwde verticale handgreep. Waar is deze voor nodig en wat voegt het toe? Het ontwerp van de verticale handgreep is identiek aan die van de horizontale handgreep bovenop de camera, hierdoor hoef je niet na te denken over handbewegingen tijdens het schieten. Ook zul je niet hoeven te speuren naar knoppen wanneer je je in een situatie bevindt waar snelheid van belang is. Een andere reden waarom Olympus voor dit design heeft gekozen is kracht. Dankzij de twee batterijhouders is de E-M1X uitstekend geschikt om een volledige dag op locatie te zijn. Gemiddeld kunnen er zo'n 2500 foto's worden gemaakt voordat je door je energie heen zit. En ik moet eerlijk bekennen, het idee om bijvoorbeeld een volledige bruiloft te kunnen schieten zonder extra batterijen spreek me zeer aan. Ben je toch in een situatie dat je moet laden, is het fijn om te weten dat er via USB-C opgeladen kan worden. Dus als je een batterypack mee hebt voor je mobiel, is deze ook in te zetten voor de camera.

De body is ook zeer stevig. Naast het feit dat hij volledig weathersealed is, kan je ook schieten in omgevingen waarin veel stof is, en zelfs in vriestemperaturen. Na de foto met de water sproeier in dit artikel te hebben geschoten was de body zeiknat, iets waar je in het begin nog even aan zult moeten wennen voordat je een paniekaanval krijgt…

Geen schokken

Een ander voordeel van een (ietsjes) zwaardere body, is stabiliteit. Je maakt minder schokkende bewegingen wanneer je een body hebt met wat gewicht. Daarnaast heeft Olympus een ongelofelijk sterke vernieuwde gyrosensor toegevoegd aan de camera, om de sensor te kunnen laten bewegen en hierdoor schokken op te vangen. Hoeveel verschil dit ongeveer maakt? Olympus claimt zo'n 7 stops (!). In mijn persoonlijke tests merkte ik dat ik scherpe mooie foto's uit de hand kon maken met sluitertijden rond de 1/10 en zelfs 1/8. Ongekend natuurlijk, zeker in combinatie met de vele M.Zuiko objectieven die daarin zelfs nog verder helpen. Het voelt echt verfrissend om in een situatie te zitten waarbij je vroeger zou zeggen; 'tja, ik zal de ISO maar verhogen van 200 naar 800 of 1600, anders kan ik dit simpelweg niet vastleggen uit de hand' en het nu mogelijk is om met weinig tot bijna geen licht toch nog prachtige portretten te maken.

Baanbrekende AF

Laten we het over Autofocus van de Olympus OM-D E-M1X hebben. Het is een hele opgave om te verwoorden hoe snel en soepel deze is. Olympus heeft de camera voorzien van meerdere intelligente functies die je leven wat makkelijker gaan maken. Zo is er de onderwerpdetectie die

met hulp van AI weet wat er zich in je beeld bevindt en zich hierop aanpast. Deze functie komt vooral van pas bij sportevenementen, maar kan ook goed werk leveren bij snelle kinderen of huisdieren. De camera detecteert specifieke onderwerpen voor nauwkeurig scherpstellen en volgen. Laat de camera maar nadenken over de focus zodat jij je volledig kan richten op de compositie. Een zeer fijne manier van werken. Uiteraard beschikt de OM-D E-M1X ook over geavanceerde Eye-AF zodat je bij modellen nooit hoeft te twijfelen of de focus op het gezicht wel goed zat. Als laatste wil ik het nog even hebben over de AF intensiteitsgrens. Deze is verlaagd tot -6 EV waardoor je zeer makkelijk zorgeloos kan fotograferen bij weinig licht.

Conclusie

Ik moet toegeven dat ik in eerste instantie niet gelijk gecharmeerd was van de Olympus OM-D E-M1X. Ik vond hem iets te groot en zwaar, en ergonomisch niet ideaal. Toen ik echter een tijd met de camera had doorgebracht zag ik goed voor wie deze camera bedoeld is. De absolute pro die op geen enkel vlak wil inleveren qua functies of beeldkwaliteit. Dubbele  UHS-II kaartsleuven voor snelheid en beveiliging. Supersonic wave filter om stof op de filter tegen te gaan, Pro capture die ervoor zorgt dat er foto's in de buffer worden gemaakt nog voor je op de ontspanknop drukt, Live Built-in ND-filters om met lange sluitertijden in fel licht te schieten… The list goes on and on. Voor eenieder die nog argwanend is omdat de sensor MFT en niet Full Frame is kunnen bij deze rustig ademhalen. Het is niet alleen een kwalitatief prachtige flagship, maar eentje die ook niet bang is voor wat ruw weer, of een stootje hier en daar.

Beoordeling Olympus OM-D E-M1X

Beeldkwaliteit 9
Bediening 9
Behuizing 8
Prijs / kwaliteit 9

De Olympus OM-D E-M1X werd getest in DIGIFOTO Pro 3.2019 en ontving een Platina award. Bestel DIGIFOTO Pro in onze webshop

Specificaties Olympus OM-D E-M1X

Prijs € 2.999,-
Sensor 20.4 megapixel Mft sensor
Beeldprocessor Truepic viii _x2_
Iso 100 - 25600
Video 4k: 24fps –uhd: 30, 25, 24fps
Afmetingen 144-breed X 75.3-diep x 146.8mmhoog
Gewicht 849 gram
Info olympus.nl

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem