DIGIFOTO Pro Awards

Review: Nikon Z 14-30mm f/4

Redactie 1663 0
Nikon werkt redelijk volgens plan de roadmap voor de Z-objectieven af. Weliswaar wachten we nog op de Noct, maar voor de meeste kopers is een groothoekzoom en een lichtsterke standaardzoom heel wat interessanter. Hoe doet de Nikon Z 14-30mm f/4 het?
De MTF’s van de Nikon Z 14-30mm f/4 wekten hoge verwachtingen. Sommige eerste tests maakten echter minder enthousiasme los. Hoe komt dat? Allereerst is een supergroothoek niet geschikt voor een paar snelle slordige tests. Het lijkt bijvoorbeeld wel alsof je bij zo’n groothoek veel scherptediepte hebt, maar aan de andere kant vragen de vele kleine details juist weer om meer scherpte. Bij uitgeschakelde stabilisatie en uitgeschakeld elektronische eerste sluitergordijn (EFSC) krijg je dus al snel onscherpe foto’s. De eerste tip is dus om stabilisatie en EFSC ingeschakeld te laten en tip twee is dat als je echt scherpe foto's van voren naar achter wil hebben, je een focusstack moet maken. Gelukkig is dat bij de Z-camera’s een fluitje van een cent. Een ander moeilijk punt bij het testen is, dat je zo’n objectief niet moet testen op 70 centimeter afstand van het onderwerp. Helaas doen veel testers dat wel. Vanaf een afstand van vier meter krijg je superscherpe hoeken, al bij diafragma f/6.3. Die scherpte neemt verder alleen maar toe. Door het vlakke front-element en de Cornea-coating is het objectief ook nog eens uitstekend beschermd tegen reflecties. Kortom: een objectief dat prima prestaties levert en dat in vergelijking met de 14-24mm een stuk gebruiksvriendelijker is.

Labtest Nikon Z 14-30mm f/4

De Nikon Z 14-30mm f/4 is een voorbeeldige test-kandidaat. Vertekening en kleurfouten worden automatisch gecorrigeerd, maar schakel je dit uit dan blijken deze fouten ook nog eens vrij klein te zijn. Coma is afwezig, geen astigmatisme en de scherpstelling gaat heel snel. De bouw is net als die van andere Z-objectieven heel goed. Het objectief is stof- en spatwaterbestendig. Gezien de lage lichtsterkte zou je verwachten dat het objectief pas bij f/8 of nog later optimale prestaties levert, maar dat is gelukkig al bij f/6,3 het geval.

Conclusie

De Nikon Z 14-30mm f/4 is een uitstekende supergroothoekzoom die niet alleen in optische prestaties maar ook in praktische eigenschappen uitblinkt. Het objectief past zowel qua omvang en gewicht als qua prestaties heel goed bij de Z-camera’s.

Beoordeling Nikon Nikkor Z 14-30mm f/4

Beeldkwaliteit 8
Bediening 9
Behuizing 8
Prijs / kwaliteit 9

Dré de Man testte de Nikon Z 14-30mm f/4 in DIGIFOTO Pro 3.2019 en beoordeelde het objectief met een Platina award. Bestel DIGIFOTO magazine gemakkelijk in onze webshop

Specificaties Nikon Nikkor Z 14-30mm f/4

Brandpuntsafstand 14-30 mm
Aantal diafragmabladen 9 (afgerond)
Maximaal diafragma f/4
Lengte 85 mm
Breedte 89 mm
Gewicht 485 g
Opbouw Elementen/groepen 14/12
Kortste scherpstelafstand 0,28 m
Lensvatting Nikon Z

Adviesprijs € 1449,-
Info Nikon.nl

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie