Nikon AF-P DX Nikkor 10-20mm F4.5-5.6G VR

Review: Nikon 10-20mm – Groothoek voor iedereen

Redactie DIGIFO... 5583 0
In de optica kun je vaak veel voordeel behalen wanneer je één van de specificaties van een objectief wat bescheidener kiest. In het geval van deze nieuwe groothoek heeft Nikon de lichtsterkte vergeleken met eerdere objectieven beperkt. Erg is dat niet, want het objectief heeft VR en bij een aps-c-groothoek is de achtergrondonscherpte pas belangrijk bij lichtsterktes van f/2 en kleiner. Maar hoe zit het met de kwaliteit?

Canon ging Nikon voor door een betaalbare 10-18mm te introduceren. In combinatie met de 1.6x-cropfactor van Canon, heeft dat objectief een iets kleiner bereik dan deze nieuwe Nikon. Beide objectieven liggen qua (winkel-)prijs beneden de prijzen van de meeste objectieven van niet-cameragebonden merken.

Over het objectief kun je verder kort zijn: al bij volle opening is het in het centrum contrastrijk en scherp, maar er moet iets gediafragmeerd worden om de rest van het beeld, en met name de uiterste hoeken, echt scherp te laten worden. In de groothoekstand vergt dat ongeveer twee diafragma’s, in de ‘tele’-stand ongeveer één. Wil je ook dat de vignettering gering is, dan is f/11 optimaal. Het is wel te zien dat Nikon voor deze prijs het objectief geen ED-elementen kon meegeven. Daardoor maakt het wel verschil of je chromatische aberratie corrigeert of niet. Zonder correctie blijft het objectief in de uiterste standen in de hoeken wat achter. Nikon-camera’s en -software corrigeren CA echter automatisch, bij Adobe kun je er nog een kleine handmatige correctie bovenop doen. Het objectief heeft wel drie asferische elementen en dat was voldoende om de overige beeldfouten goed te corrigeren.Nikon

Vertekening

Opvallend is dat de vertekening zelfs bij 10mm vrij gering is, dat is bij goedkopere groothoeken vaak heel anders. Het objectief haalt dus een zeer goede afbeeldingskwaliteit. Een bijkomend voordeel van de geringe lichtsterkte is het geringe gewicht en de kleine omvang. Het objectief weegt de helft van 10-24mm f/3.5-4.5 van Nikon. Het objectief vormt dus een aantrekkelijk aanbod en lijkt ook de DX-filosofie te onderstrepen: klein, licht, betaalbaar - maar goed. Voor reportages bij weinig licht is het wellicht minder goed geschikt, maar voor vrijwel alle andere toepassingen voldoet het objectief heel goed.

Conclusie

De 10-20mm is een belangrijk uitbreiding van de reeks betaalbare DX-objectieven van Nikon. Naast de goede 18-55mm en de 55-200mm en 70-300mm is er nu een echte groothoek. Daarmee wordt echte groothoekfotografie voor vrijwel iedere Nikon-fotograaf betaalbaar. Het objectief is echter ook interessant voor wie op reis wel groothoekfoto’s wil maken maar niet veel gewicht mee wil slepen. De echt goed werkende VR komt dan ook goed van pas.Nikon

Specificaties

Adviesprijs: € 399,-
Diafragma: f/4.5–5,6
Min. Focusafstand: 16 cm
Opbouw: 15 elementen in 13 groepen

Goud AwardBeoordeling

Beeldkwaliteit: 8
Bediening: 7
Behuizing: 7
Prijs / Kwaliteit: 8

Kijk voor meer informatie op de website van Nikon.

Nikon AF-P DX Nikkor 10-20mm F4.5-5.6G VR Goud award: 3.5 uit 5

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie