DIGIFOTO Pro Awards

Review Lensbaby OMNI: een nieuwe manier van fotograferen

Christel de Wolff 4324 0
Lensbaby staat bekend om het produceren van speciale objectieven, houders en bokehfilters om maximaal te profiteren van optische effecten. De Lensbaby OMNI filterkit is een systeem dat tussen optiek en filters in zit.

De Lensbaby OMNI filterkit bestaat uit een opschroefring in diverse maten zodat je het met meerdere objectieven kunt gebruiken. De kit is verkrijgbaar in twee filtermaten. Ik gebruikte de ‘large’-versie geschikt voor objectieven met een filtermaat van 62, 67, 72, 77 of 82 millimeter, maar er is ook een ‘small’-variant voor kleinere objectieven (49-58mm). Wanneer je het systeem niet gebruikt, zorgt een zachte enveloppe ervoor dat de hele OMNI-set beschermd wordt.  Op de ring kun je met behulp van magneetjes verschillende creatieve effecten schroeven. De effecten zijn onder andere een regenboogfilter, een prisma en diverse kristallen. Ieder accessoire heeft zijn eigen effect dat ook nog eens afhankelijk is van het type objectief dat je gebruikt en de positie waarin je het filter plaatst. De variatiemogelijkheden zijn eindeloos.

Effecten

Met het Crystal Seahorse creëer je felle en kleurrijke reflecties en vernieuwende lichtsturingen. Het Stretch Glass maakt heldere strepen over je foto’s en het Rainbow Film verstrooit de lichtbron in felle regenboogkleuren. Er is ook een uitbreiding beschikbaar met een Crystal Spear voor caleidoscopische effecten, een Triangular Prism dat spiegelingen maakt en een Scalloped Window waarmee je geweldige flares en bokehballs kunt maken op een specifiek gedeelte van je foto.

Je kunt het zo gek maken als je het zelf wil, of juist een heel subtiel effectje toevoegen of inzetten om een storend element uit je foto te weren. Ik probeerde de OMNI filterkit en de expansie tijdens een concert. De ruimte waarin het concert gehouden werd, had geen spectaculaire visuals dus het was een uitstekende testcase.

Met dank aan Helfferich, Helden fan Hjir & Stichting Kalamiteit te Dokkum

Lensbaby OMNI filterkit in de praktijk

Ik maakte gebruik van de Rainbow Film om het aanwezige licht te verstrooien en te gekke regenbogen in de compositie te maken. Dit filter werkt het beste wanneer er duidelijke lichtbronnen zoals de zon, en in dit geval de concertlampen, binnen bereik zijn. Wanneer je met dit filter probeert te fotograferen in mindere lichtomstandigheden, zal het effect niet zo fel zijn. Pas bij het fotograferen met de Lensbaby OMNI set in de buitenlucht uit voor direct zonlicht. Schijnt dit namelijk te lang of te fel op de kristallen, zou je wel eens schade kunnen krijgen aan je sensor.

Naast het regenboogeffect waren het Stretch Glass en Triangular Prism (uit de uitbreiding) mijn favoriet. Met het eerstgenoemde kon ik storende elementen uit mijn foto weren en de aandacht richten op mijn onderwerp, de muzikant. Bij gebruik van het driehoekige glas, kon ik elementen uit mijn foto dupliceren, waardoor je ineens dezelfde persoon dubbel ziet of twee personen over elkaar gelegd.

Het voordeel van de fysieke filters is dat je in je (elektronische) zoeker meteen ziet wat er gebeurt en eventueel het effect kunt aanpassen door de filters te draaien en schuiven op de magnetische filterring. Onopvallend fotograferen is er met deze filters niet bij, het publiek leek af en toe meer geboeid door mijn kapriolen dan die van de bands op het podium.

Makkelijk om te gebruiken

Natuurlijk is het fotograferen met dergelijke creatieve filters niet nieuw, maar wel nieuw is het gebruiksgemak. Stond je eerst nog wel eens te stuntelen met een prisma of regenboogfilter voor je objectief of moest je een assistent vragen, kun je het nu makkelijk zelf doen. Door de magnetische houder blijft het filter precies zitten waar je het wil hebben. Zo blijf je zelf de controle houden over het effect én, wanneer je de stand van het filter onthoudt, kun je keer op keer precies hetzelfde effect bereiken.

Conclusie

Lensbaby is erin geslaagd om creatief fotograferen naar een nieuw niveau te tillen dankzij de fysieke filters. Het bevestigen en schuiven van de filters werkt zo intuïtief dat je je volledig op het effect ervan kunt focussen. Je wenst niet langer dat je over vier handen beschikte, omdat je aan ‘slechts’ twee handen genoeg hebt.

Beoordeling Lensbaby OMNI filterkit

Beeldeffect: 9
Bediening: 9
Duurzaamheid: 8
Prijs/kwalieit: 8

 

Adviesprijs: € 99,95 (uitbreidingsset: € 49,99)
Info omni.lensbaby.com

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel