Review: De Fujifilm GFX 50s klopt helemaal

Review: De Fujifilm GFX 50s klopt helemaal

Jasper van Bladel 7206 0
Naar weinig camera’s is meer uitgekeken dan naar de Fujifilm GFX 50s. Deze spiegelloze middenformaatcamera van Fujifilm maakt middenformaat bereikbaarder, compacter en veelzijdiger dan ooit. Dit is onze review van deze belangrijke camera.

De Fujifilm GFX 50s is om meerdere redenen een erg interessante camera. De Fujifilm GFX houdt de gemoederen nu al een tijdje bezig, sinds de spiegelloze digitale middenformaatcamera in het najaar van 2016 gepresenteerd werd op photokina. Deze camera zou weleens een revolutie kunnen betekenen, doordat een al bestaande markt nu opnieuw wordt aangevallen. Dat geldt overigens ook voor de Hasselblad X1D, die samen met de GFX een terugkeer naar middenformaat inzet. Een voor velen zeer bekend en geliefd formaat, dat met deze introducties weer onder de aandacht van het grote publiek komt te staan. Compacter en veelzijdiger dan ooit.

Niet dat middenformaat ooit weg is geweest, maar deze nieuwe ontwikkelingen zorgen ervoor dat het formaat veelzijdiger, compacter én betaalbaarder is dan ooit. Een mooie ontwikkeling in de markt en dus meer keus voor de fotograaf die zich wil onderscheiden.

De GFX 50s, die toevoeging 50s impliceert uiteraard toekomstige modellen met méér megapixels, is als je hem vasthoudt eigenlijk net als alle andere camera’s uit de X-serie van Fujifilm. Een tikje groter, het lijkt eigenlijk een dubbele X-T2, maar alles zit waar je het verwacht en ook de bediening zal veel Fujifilm-fotografen bekend zijn. De camera is dan ook niet groter dan bijvoorbeeld een Nikon D810 of een andere high-end dslr. Zwaarder ook niet, dus aan de draagbaarheid zal het niet liggen bij deze Fujifilm. Dat mag dan een bescheiden constatering zijn, voor het succes van deze nieuwe middenformaatcamera is het enorm van belang. Nooit eerder leek was zo eenvoudig met een dergelijke camera te werken.  

Formaat

Voor een middenformaatcamera is de GFX opvallend compact en draagbaar, uit de hand fotograferen is dan ook gewoon mogelijk. Op dit vlak is de GFX eigenlijk net zo te gebruiken als een dslr of een high-end systeemcamera en betekent dit toch een kleine revolutie binnen dit marktsegment.

De Fujifilm een sensor van 43.8x32.9mm groot. Deze sensor is 1.7 keer zo groot als de gebruikelijke 35mm fullframesensor en beschikt over 51.4MP. Traditioneel bekeken is de sensor kleiner dan wat vroeger middenformaat werd genoemd, 4,5 x 6 centimeter en groter. Fujifilm heeft voor dit formaat gekozen zodat je als fotograaf kunt kiezen uit veel verschillende aspectratio's zonder veel resolutie te hoeven inleveren. Naast het standaard 4:3 formaat zijn ook andere beeldformaten zoals 3:2, 1:1, 4:5, 6:7 en 6:17 beschikbaar.

Voor de scherpstelling gebruikt de GFX 50s een autofocussysteem op basis van contrastdetectie. Er zijn 117 focuspunten beschikbaar, die weer onderverdeeld kunnen worden om in totaal op 425 punten uit te komen. Een specifiek punt selecteren gaat eenvoudig en snel via een kleine joystick aan de achterkant van de camera. De camera stelt mooi snel scherp en is daarin ook accuraat, wat belangrijk is gezien de soms geringe scherptediepte bij het fotograferen op middenformaat.

G-mount

Voor de GFX camera heeft Fujifilm een volledig nieuwe mount ontwikkeld. Voor deze mount komt het bedrijf met zes nieuwe objectieven, zowel in het prime-, zoom- en macrosegment. Deze objectieven zijn ontwikkeld om te werken met camera tot 100MP zonder vervorming te tonen en bij elk diafragma haarscherp te zijn. De GF63mmF2.8 R WR is een standaardprime met vaste brandpuntsafstand, de GF32-64mmF4 R LM WR is een groothoekzoom en een standaardobjectief in één en de GF120mmF4 Macro R LM OIS WR is een korte tele met macro-functie (vergroting 1:0,5). De GF110mmF2 R LM WR is een lichtsterke optie, de GF23mmF4 R LM WR is een groothoekobjectief en tot slot biedt Fujifilm een GF45mmF2.8 R WR aan. Alle objectieven zijn stof- en waterbestendig en kunnen worden gebruikt tot een temperatuur van minus 10 graden Celsius. Op dit moment is dus een zestal objectieven beschikbaar in de G-mount en dit zal in de toekomst uitgebreid gaan worden, zodat je als fotograaf nog meer keuzevrijheid krijgt.

Engeland

Eerder dit jaar konden we al met de camera kennismaken in Engeland. Fujifilm had ons daar uitgenodigd voor een dag vol tests op een zeer mooie locatie. In het woonhuis van Charles Spencer, de jongere broer van de in 1997 overleden Prinses Diana, konden we de GFX 50s voor het eerst vasthouden en uitproberen. Op deze prestigieuze locatie werden we al erg enthousiast over de kwaliteiten van de nieuwe camera en nu hebben we hem ook op de redactie uit kunnen proberen en blijkt wederom dat Fujifilm met deze GFX 50s een erg fijne camera op de markt brengt.

Vertrouwd

Binnen de kortste keren waren we gewend aan de camera en konden we ermee lezen en schrijven. De GFX 50s heeft qua uiterlijk en ergonomie veel weg van de andere camera’s uit de X-serie en is dus ook erg gemakkelijk te gebruiken voor fotografen die ervaring hebben met die andere camera’s. Ook voor gebruikers van andere cameratypes is de GFX niet moeilijk te doorgronden, de camera werkt als een dslr. De draaischijven en knoppen voelen vertrouwd en via het touchscreen kun je door je gemaakte foto’s bladeren. Bovenop de camera is een klein monochroom lcd-scherm te vinden, waarop je belangrijke functies kunt aflezen. Ook is daar altijd, ook als de camera uitgeschakeld is, te zien hoe het staat met de accu. Die accu gaat overigens 400 foto’s mee.

Erg fijn is ook de diafragmaring die op alle GF-objectieven is te vinden, waardoor je heel snel en intuïtief kunt wisselen tussen de verschillende diafragma’s.

Accessoires

De camera is stof- en spatwaterdicht en is uitgevoerd in zwart en heeft een mooie retro-uitstraling. Mede daardoor ziet de camera er erg professioneel uit, je zult hem niet snel verwarren met een camera uit een ander segment. Fujifilm richt zich met deze camera logischerwijs op de professionele markt en daarom zullen er ook verschillende accessoires beschikbaar zijn voor de GFX 50s. Bijzonder is dat de camera met een losse elektronische zoeker geleverd wordt. Daar is een reden voor, want optioneel kun je kiezen voor een adapter die de zoeker kantelbaar maakt. Deze kun je in allerlei verschillende posities gebruiken, wat de fotograaf extra vrijheid geeft tijdens het werken. Ook een externe monitor is beschikbaar, als je de gemaakte beelden nog preciezer wilt kunnen zien. Uiteraard is er ook een batterijgrip met ruimte voor extra power op de optielijst te vinden. Tethered werken is ook een mogelijkheid en dat is een belangrijke vereiste voor een deel van de professionals.

In het huidige cameralandschap zijn er voor de professional ruwweg twee keuzes. Of je gaat voor een fullframe dslr of je kiest voor digitale middenformaatcamera van bijvoorbeeld Phase One of Hasselblad. De laatste optie is een zeer kostbare en in sommige opzichten ook een beperkende, want deze camera’s zijn niet voor alle soorten fotografie geschikt. De GFX 50s is veelzijdiger door zijn formaat, ergonomie en snelheid.

Beeldkwaliteit

Waarom zou je voor een camera met een grote(re) sensor kiezen? Uiteraard om de hogere beeldkwaliteit die je kunt verwachten van een dergelijk systeem. Fujifilm gooit ook met andere camera’s hoge ogen op dit gebied, mede door de X-processor Pro. Voor de GFX 50s liggen de verwachtingen dan ook erg hoog en de camera stelt niet teleur, de beelden die je ermee maakt zijn schitterend qua detaillering. De grote resolutie zorgt ervoor dat details, contrast en scherpte tot op grote diepte in het beeld behouden blijven. De beelden, gemaakt met de GF63mmF2.8 R WR hebben een mooie zachtheid over zich, die ingaat tegen de trend van steeds scherper en harder tekenende objectieven. Het dynamisch bereik is groot, het ophalen van schaduwen en het terughalen van hooglichten is geen probleem en ook de hoeveelheid ruis blijft binnen de perken. Op ruisgebied is de GFX 50s beter dan bijvoorbeeld een Nikon D810.

Qua prijs ligt de GFX 50s precies tussen de high-end dslr’s en de traditionele middenformaatcamera’s. De Fujifilm blijft echter een zeer kostbare camera die niet voor iedereen weggelegd zal zijn. De body kost net geen € 7000 en dat is relatief betaalbaar, ook tegenover de eveneens spiegelloze concurrent Hasselblad X1D.

Conclusie

Met de GFX 50s brengt Fujifilm een erg interessante camera op de markt die het middenformaat weer opnieuw onder de aandacht brengt bij de professional en de serieuze amateur. De camera is relatief compact en werkt als de andere camera’s uit de X-serie van Fujifilm. Daardoor voelt werken met deze nieuwe camera al snel vertrouwd en is de overstap van een dslr naar deze middenformaatcamera niet iets om bang voor te zijn. De beelden die je met de GFX 50s maakt zijn schitterend qua tonen en detaillering en de resolutie maakt het mogelijk om uitsneden te maken met behoud van scherpte en kwaliteit. De ruis is goed onder controle en ook het dynamisch bereik is van grote klasse.

Echter, het is bovenal het totaalpakket dat overtuigt. De bouwkwaliteit, beeldkwaliteit, maatvoering, uitstraling, prijs en de veelzijdigheid van de GFX 50s maken de camera erg goed én begeerlijk. Deze camera klópt gewoon.   

  

Beoordeling

Beeldkwaliteit: 9
Bediening: 9
Snelheid: 8
Behuizing: 9
Prijs / kwaliteit: 8

Specificaties

Adviesprijs:

€ 6999,- (body)
€ 8598,- (Body + GF63mmF2.8 R WR)

Type: Middenformaat systeemcamera
Sensor: 43.8 x 32.9mm CMOS
ISO-bereik: 100 – 12.800
Scherm: 3,2 inch touchscreen
Snelheid: 3 fps
Opslag: dubbel sd-kaartslot UHS-II
Gewicht: 825 gram
Afmetingen: 147,5mm x 94,2mm x 91,4 mm (b x h x d)

Video: Full HD (29.97fps, 25fps, 24fps, 23.98fps)

Info: fujifilm.eu/nl

 

   

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper