Review: BenQ SW271 speciaal voor fotografen

Review: BenQ SW271 speciaal voor fotografen

Redactie 6591 0
Een nieuwe monitor in het assortiment van BenQ is de SW271, een 27-inch 4K-monitor die speciaal is ontworpen voor fotografen en grafisch vormgevers. We hebben deze monitor met indrukwekkende specs voor je getest.

Als fotograaf wil je kunnen vertrouwen op je apparatuur. Allereerst moet je camera natuurlijk opgewassen zijn tegen je dagelijkse werk. Daarnaast stelt fotografie ook hoge eisen aan je monitor waarop je de geschoten beelden vervolgens bewerkt. Een specialistische monitor zorgt voor een complete en kwalitatieve workflow. Er zijn monitoren op de markt die speciaal voor dit doel gemaakt zijn, zoals de nieuwe BenQ SW271. Deze 27-inch monitor is speciaal ontwikkeld voor de veeleisende fotograaf en grafisch vormgever.

De SW271 heeft een grote kleurnauwkeurigheid en kan maar liefst 99% van de Adobe RGB-kleurruimte laten zien. Dat percentage is 100% voor sRGB en Rec.709 en 93% bij DVI-P3. De monitor geeft 1,07 miljoen kleuren weer. Ook handig: met de GamutDuo Modus kun je simultaan in verschillende kleurruimtes werken. Verder heeft de BenQ SW271 een 14 bit Look Up Table waardoor fijne kleur en contrastschakeringen vloeiend worden weergegeven.

HDR

De IPS-monitor met een resolutie van 3840 x 2160 pixels ondersteunt HDR (High Dynamic Range) en HDR10 om fijne nuances en details in je beelden goed weer te geven. Verder heeft de BenQ SW271 een contrastratio van 1000:1, een helderheid van 350 candela per m2 en heeft de monitor een kijkhoek van maar liefst 178 graden, zodat je vanaf ieder standpunt goed naar je beelden kunt kijken. De monitor is aan te sluiten via USB C, HDMI en DisplayPort. Verder heeft de BenQ SW271 een 14 bit Look Up Table waardoor fijne kleur en contrastschakeringen vloeiend worden weergegeven. De BenQ is ook uitgerust met een geïntegreerde kaartlezer voor SD/SDHC/SDXC. Het professionele display is daarnaast voorzien van de nieuwste USB-C™-poort, zodat de hardware-kalibratie kan worden uitgevoerd met slechts één kabel.

De kleureigenschappen kunnen eenvoudig aangepast worden door middel van hardware-kalibratie met de X-Rite of Datacolor-systemen en BenQ Palette Master Element kalibratie-software. Met deze BenQ-monitor ben je dus altijd verzekerd van kleurechte beelden en optimale controle.

In de praktijk

Allereerst valt op dat deze BenQ SW271 een uiterst serieuze monitor is. Het ontwerp is zakelijk, duidelijk en stoer. Knoppen zijn groot en goed geplaatst. De BenQ is, zoals de meeste monitoren, uitgevoerd in donkergrijs kunststof. De gebruikte materialen maken een erg degelijke indruk.

Het in elkaar zetten van de monitor is erg eenvoudig. De voet, verticale staander en het beeldscherm zelf worden afzonderlijk van elkaar geleverd, maar binnen vijf minuten heb je de BenQ kant en klaar op je bureau staan. De diverse onderdelen klikken logisch en stevig in elkaar, zodat je geen zorgen hoeft te hebben over de stevigheid of stabiliteit van je nieuwe aankoop. Kabels kunnen door het ronde gat in de voet uit het zich worden gehouden.

De monitor zit dus degelijk in elkaar en maakt een professionele indruk. Het scherm, een IPS-monitor met een resolutie van 3840 x 2160 pixels, is mooi groot en door de matte afwerking heb je geen last van hinderlijke reflecties. Mochten er desondanks toch reflecties te zien zijn, bijvoorbeeld doordat je in een ruimte precies tegenover een raam moet werken, kun je de meegeleverde afschermkap gebruiken. Zo kun je kleuren, contrasten en overgangen ten alle tijden optimaal bekijken, bewerken en beoordelen. De beelden die wij met deze monitor hebben bekeken en bewerkt worden bijzonder  goed weergeven door deze BenQ. Scherpte, contrast en overgangen tussen kleuren zijn allemaal prima. Ook beelden met veel contrast en beelden met veel detail in de schaduwen of in de hooglichten worden goed weergegeven door de BenQ. Belangrijk, want dat zijn natuurlijk juist de specifieke delen van een beeld waar een fotograaf of beeldbewerker kritisch naar kijkt.

4K

Je foto’s bewerken op een monitor met een 4K-resolutie heeft overigens meer voordelen dan je in eerste instantie zou denken. Eigenlijk heb je vrijwel altijd voordeel van een 4k-resolutie. Maar welk voordeel is dat precies? Je kunt immers bij een HD-monitor ook inzoomen tot 100%, dan krijg je toch ook alle detail te zien? Met een 4k-monitor zie je je foto’s en films niet alleen scherper, maar ook in een andere grootte dan met een oudere of eenvoudigere monitor. Er zijn twee grote verschillen: wanneer je het beeld in zijn geheel ziet, zie je bij 4k vrijwel de gehele scherpte van de foto bij 24 megapixels. Wanneer je op een HD-monitor een foto van 24 megapixels wil zien, dan moet je iets meer dan drie keer inzoomen om het beeld op pixelniveau te zien. Alleen op dat niveau kun je de scherpte, de ruisonderdrukking en de verscherping goed beoordelen. Bij een 4k-monitor is de vergroting bij 100% veel kleiner: ca. 150%. Je ziet dan dus het effect op vrijwel het gehele beeld en dat is iets heel anders dan het effect op een detail ervan.

Een 4k-monitor geeft je foto’s ook heel scherp weer wanneer ze niet op 100% ziet, maar bijvoorbeeld op 66,13 % of op 29,85%. Bij een HD-monitor, behalve op een heel goede, is de scherpte alleen goed bij een geheel deel of een geheel veelvoud van 100%: 24%, 50%, 100%, 200%. De voordelen van een goede 4k-monitor zijn dus opvallend en best groot.

Switchen

Werken met verschillende kleurruimtes is met deze BenQ heel eenvoudig en schakelen tussen diverse instellingen verloopt erg gemakkelijk en fijn. Via de Hotkey Puck schakel je bijvoorbeeld eenvoudig tussen de kleurruimtes, zoals Adobe RGB en sRGB. Die Hotkey Puck is een soort schijf met knoppen die je naast je toetsenbord kunt leggen. Zo kun je intuitief en snel met de monitor werken. Ook handig: met de GamutDuo Modus kun je simultaan in verschillende kleurruimtes werken of beoordelen.

Naast diverse kleurmodi kun je natuurlijk nog veel meer aanpassen op deze BenQ SW271. Zo kun je onder meer het contrast, de scherpte, gamma, kleurtemperatuur en het kleurengamma aanpassen. Dit maakt de BenQ SW271 tot een monitor waar je heel precies en accuraat mee kunt werken.

Om dat te kunnen blijven doen is een goede kalibratie van groot belang. Deze BenQ-monitor is eenvoudig te kalibreren via de meegeleverde configuratiesoftware Palette Master Element en systemen van X-Rite of Datacolor.

Conclusie

Deze BenQ SW271 is een welkom nieuw alternatief voor de veeleisende fotograaf die op zoek is naar een monitor om zijn of haar beelden op te bewerken. De specificaties van deze 4K-monitor zijn indrukwekkend en in de praktijk worden beelden op een prima wijze weergegeven. Scherpte, kleuren en contrasten zijn erg goed. De ergonomie en het werken met de BenQ is ons ook goed bevallen. De uitvoering is erg degelijk en de monitor voelt en ziet er professioneel uit. Daarbij is de monitor goed en veelzijdig te verstellen, zodat de ideale werkhouding voor iedereen te vinden moet zijn. Veel instellingen zijn handmatig aan te passen en de Hotkey Puck is een fijne intuïtieve aanvulling. Ten slotte is de prijs van deze professionele 27-inch 4K-monitor relatief laag.

Specificaties

- 27 inch
- 99% dekking Adobe RGB
- HDR en HDR10-compatibel
- Contrastratio 1000:1
- 178 graden kijkhoek
- Voorzien van USB-C

Prijs € 1.316 inclusief BTW

Info: BenQ

 

 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie