Review: Afdruk op alu-dibond bij Pixum

Review: Afdruk op alu-dibond bij Pixum

Jasper van Bladel 6014 0
Je foto printen op papier en inlijsten kan mooi zijn, maar sommige foto’s komen beter uit op een ander materiaal. Een druk op aluminium-dibond geeft je foto bijvoorbeeld een heel ander aanzien. We namen de proef op de som en bestelden een dergelijke foto bij Pixum.

Je eigen foto aan de muur is voor velen toch een soort kroon op het werk. Een eigengemaakte foto fysiek in handen hebben geeft je altijd een fijn gevoel en vaak krijgt de gedrukte foto ook een extra dimensie. Vroeger was de keuze voor een afdruk op papier in combinatie met een passe-partout bijna een vanzelfsprekende keuze, maar tegenwoordig zijn er ook talloze andere opties.

Je foto’s kunnen op hout afgedrukt worden, of op het welbekende maar minder mooie canvas. In deze review gaan we wat dieper in op een fotoafdruk op aluminium-dibond. Deze techniek geeft je foto een moderne uitstraling en kan sommige foto’s net dat beetje extra uitstraling geven.

Subtiel

Bij Pixum bestelden we een foto op 3mm alu-dibond in de maat 30 bij 45 centimeter. Het betreft een donkere foto met subtiele contrasten en een vloeiend verloop van de donkere tinten. Ook zit er veel detail in de foto. Deze foto hebben we natuurlijk bewust gekozen om zo tot een goed oordeel over de aluminium-dibond-afdruk te komen. De keuze is gevallen op een directdruk op het aluminium laagje, er is ook een variant waarbij op fine-artpapier gedrukt wordt.

In feite bestaat de afdruk uit twee heel erg dunne laagjes aluminium, met daartussen een laag kunststof. Een stevige en naar alle waarschijnlijkheid duurzame constructie, die er ook nog eens best mooi uitziet. De foto kun je ook ergens op een kast of dressoir zetten, aan de muur hangen is geen vereiste.

Verrast

We zijn blij verrast door de geleverde foto. De details komen haarscherp naar voren en de materiaaluitdrukking is werkelijk zeer goed. De huid op de foto komt bijna uit de afdruk gesprongen. In de donkere tinten is veel detail zichtbaar en ook het verloop tussen de verschillende grijstinten is goed te noemen. De lichte delen in de foto glinsteren prachtig als je de afdruk in het licht houdt, een eigenschap die natuurlijk inherent is aan de keuze voor aluminium-dibond. Een andere fijne eigenschap van het materiaal is de matte afwerking. Wij vinden dit erg mooi, maar dit soort zaken blijft natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak.

Goed bevallen

Concluderend kunnen we zeggen dat de keuze voor een aluminium-dibondafdruk bij Pixum zeer goed is bevallen. De kwaliteit overtuigt en de degelijke uitvoering zorgt er waarschijnlijk voor dat we nog jarenlang van het resultaat kunnen genieten. Overigens kun je een adruk op alu-dibond ook buiten ophangen of neerzetten, daar kan het materiaal gewoon tegen. Ook de bestelling en levering is goed verlopen, de bestelling op de website van Pixum is eenvoudig en de foto kwam binnen enkele werkdagen op de redactie aan in een stevige enveloppe. Kortom, een aanrader.

Formaten en prijzen

De afdruk op alu-dibond van Pixum is beschikbaar in alle denkbare formaten tussen 20 x 20 centimeter en 100 x 150 centimeter. Indien je kiest voor een afdruk op fine-artpapier in combinatie met alu-dibond is er keuze uit vier verschillende formaten: 20×30 cm, 30×45 cm, 40×60 cm en 50×75 cm.

Prijzen: vanaf € 20,99 voor een directdruk in de maat 20 x 20 centimeter. 

Tegen meerprijs worden diverse systemen bijgeleverd om de foto aan de muur te kunnen bevestigen. 

Meer info: Pixum

afbeelding van Jasper van Bladel

Jaspervan Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen vanJasper