Reverse lens: je lens omkeren voor een macro effect

Amy Schutte 1004
Macrofotografie is een geweldig manier om vergrotingen te maken van dingen die we normaal veel kleiner zien. Het opent een nieuwe wereld, maakt wat klein is groot. Veel objectieven maken de grote wereld om ons heen kleiner, om het in een beeld te kunnen vangen. Wat gebeurt er als je objectief omdraait? Juist, het tegenovergestelde: het maakt een kleine wereld groter.

Hoe?

Je kunt een reverse lens uitstekend doen met een 50mm objectief. Of bijvoorbeeld de kitlens, die bij je camera geleverd werd, is hier uitstekend geschikt voor. Met deze techniek bevestig je letterlijk het objectief andersom aan de body, met een adapter of omkeerring, of je houdt hem vast in de hand. De adapters schroef je op je objectief, als een filter, en vervolgens aan de body.  Het achterste lenselement wordt nu het voorste, terwijl het voorste lenselement zich nu het dichtst bij de body, of een ander objectief, bevindt.

Meerdere objectieven

Je kunt ook meerdere objectieven omgekeerd aan elkaar bevestigen, voor een nog grotere vergroting. Een omgekeerd objectief van 50mm heeft bijvoorbeeld een sterkte van +20 diopters. Een omgekeerd objectief van 24mm heeft op zijn beurt +41.6 diopter. Veel sterke closeup objectieven hebben een sterkte van +10, dus je kunt wel nagaan hoe sterk het effect is. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe dichterbij je omgekeerd dus komt. Je bevestigt de objectieven met een tussenring als de omtrek overeenkomt. Zo niet, dan kun je nog een extra tussenstuk gebruiken. Met twee objectieven kun je soms wel 3x vergroting bereiken, terwijl de meeste macro objectieven 1x aankunnen.

Instellingen

Wanneer je je objectief omdraait, draait het elektronische gedeelte dat normaal met de camera communiceert naar buiten. De camera en het objectief communiceren dus niet meer met elkaar. Doordat je het objectief omgedraaid hebt, krijg je een hele kleine scherptediepte maar ook minder licht dat op de sensor valt. Het diafragma staat automatisch op zijn wijdste opening (tenzij je objectief een diafragmaring heeft) en scherpte zul je moeten regelen met je voeten.


Voorzichtig

Het achterste lenselement, dat zich nu aan de voorkant bevindt, is redelijk open en er zijn geen zonnekappen of uv filters om deze te beschermen. Bovendien kom je in de regel erg dicht bij je onderwerp, om het scherp te krijgen. Zorg dus dat je nergens tegenaan stoot.
 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy