Programma Unseen Photo Fair 2014 bekend

Redactie DIGIFO... 2902 0
Na twee succesvolle edities keert de internationale fotografiebeurs Unseen van 18 t/m 21 september terug naar Amsterdam met een uitgebreid festivalprogramma dat fotografie in al haar vormen viert.

Persbericht

Algemeen directeur, Sasha Stone: 'Met veel trots presenteren we het programma van Unseen 2014. We zijn ervan overtuigd dat het verzamelaars en fotografieliefhebbers zeker weer zal inspireren. We kijken dit jaar vooral naar de ontwikkelingen in de hedendaagse fotografie en vertellen verhalen uit allerlei landen, waaronder Japan. Het programma is in samenwerking met partners uit binnen- en buitenland samengesteld.'

Foto © Thijs Boontjes
Foto © Thijs Boontjes

Discussies en lezingen

De Unseen Living Room is een informele ontmoetingsplaats waar discussies en lezingen over fotografie plaatsvinden. Hier kunnen bezoekers een uitgebreid inhoudelijk programma verwachten. We starten op donderdag 18 september met presentaties van getalenteerde fotografen waaronder Lorenzo Vitturi (1980, Italië), Daniel Gordon (1980, VS) en Kate Steciw (1978, VS). Daarnaast voeren we discussies over de ontwikkelingen in de hedendaagse Japanse fotografie, en is er een paneldiscussie met de Foam Magazine Talents van 2014.

Foto © Thijs Boontjes
Foto © Thijs Boontjes

19 september 2014

Op vrijdag 19 september organiseert Unseen een symposium over een tendens die op dit moment in de hedendaagse fotografie zichtbaar is: de verandering van de betekenis, functie en waarde van het fotografisch beeld. Tijdens de lezing Under Construction ligt de focus op een nieuwe generatie Amerikaanse visuele kunstenaars. Het creatieve proces vormt voor hen zowel het onderwerp als het uiteindelijke resultaat van een beeld.Bevestigde gasten zijn: Lorenzo Durantini (kunstenaar, curator en schrijver, Italië), Matthew Leifheit (fotograaf, schrijver en curator, VS), Lucas Blalock (fotograaf en schrijver, VS), Joshua Citarella (kunstenaar en curator, VS) en Chris McCall (directeur Pier 24 Photography, VS).

Foto © Daniel Gordon
Portrait with Blue Hair 2013 - ® Daniel Gordon, courtesy of the artist and Wallspace, New York

De lezing Research: The Return of the Photograph as a Document gaat over de potentie van fotografie als inzetbaar medium voor 'visual storytelling' in de 21ste eeuw. Hierover spreken Thomas Seelig (directeur Fotomuseum Winterthur, Duitsland), Thomas Keenan (hoogleraar Bard College, VS) en Julian Stallabrass (spreker, schrijver, fotograaf en curator, VK).

20 september 2014

Op zaterdag 20 september besteedt Unseen aandacht aan de plekken waar fotografie wordt gepresenteerd en de manieren waarop dat gebeurt, in het gesprek Emerging Platforms. Verschillende initiatieven komen aan het woord, waaronder The Weekender (Nederland), Probe (Nederland), Der Greif (Duitsland) en SSZ Sued (Duitsland). Daarnaast gaat het in de lezing over internationale hotspots waar nieuwe platformen voor fotografie opkomen, zoals Zurich in Zwitserland en Cluj in Roemenië.

21 september 2014

Zondag 21 september sluit Unseen de Talks af met Lunch Bytes: een serie discussies in samenwerking met het Goethe-Institut en Foam Fotografiemuseum Amsterdam, samengesteld door Melanie Bühler. Bühler doet onderzoek naar de toenemende alomtegenwoordigheid van digitale technologie in relatie tot artistieke praktijken.  Vooraanstaande kunstenaars en theoretici komen aan het woord over 'image excess'. Met kunstenaars Hito Steyerl (1966, Duitsland), Oliver Laric (1981, Oostenrijk) en Katja Novitskova (1984, Estland).

Interactief kunstwerk: Trust the cloud

Unseen is trots om het interactieve fotografieproject Trust the Cloud aan te kondigen. Het werk nodigt bezoekers uit om, na een roltraprit, in een opblaasbare wolk van licht te springen. De sprong wordt gefotografeerd, geüpload in de 'cloud' en voor korte tijd getoond. Even later is het beeld weer verdwenen. Dit bijzondere interactieve kunstwerk is gecreëerd door Phanta Visual in samenwerking met Mulder Montage, Publi-Air, Studio Stomp en de Hogeschool van Amsterdam.

Foto © Thijs Boontjes
Foto © Thijs Boontjes

Focus op Japan

Tijdens Unseen zal de speciale tentoonstelling Anima on Photography, Japan gepresenteerd worden. De tentoonstelling gaat over het stille bestaan van 'animism' (het idee dat iedereen een geest of ziel bezit) in de hedendaagse Japanse fotografie en toont werken van Japanse kunstenaars uit de 20ste eeuw tot nu. De tentoonstelling is samengesteld door Chihiro Minato (kunstenaar, criticus, curator en hoogleraar aan de Tama Art University) en Shigeo Goto (hoogleraar aan Kyoto University of Art and Design en directeur G/P gallery), en wordt ondersteund door het 'Art Fair Support Project of the Cultural Agency of the Japanese Government'. Ook besteden we aandacht aan Japan tijdens het rondetafelgesprek op donderdag 19 september, met Shigeo Goto, Simon Baker (Tate), Ferdinand Brueggeman (directeur Galerie Priska Pasquer), Ivan Vartanian (Goliga Books) en moderator Jörg Colberg (Conscientious).

Foam Magazine Talent uit 2013, Sohei Nishino (1982, Japan) zal zijn nieuwste dioramakaart van Amsterdam onthullen. Hiervoor trotseerde hij maandenlang grote hoogtes en dwaalde hij door de straten van Amsterdam. De kunstenaar verzamelde zo'n 8.000 analoge beelden die samen tot een grootschalig werk leidden. De werken van Sohei Nishino zijn te koop op Unseen en worden meegegeven in een bijzondere handgemaakte doos. 

Foto © Rachel Sato-Banks
Sohei Nishino - © Rachel Sato-Banks

In de Unseen Living Room zal tevens een overzicht van naoorlogse Japanse fotoboeken te zien zijn. De tentoonstelling wordt gesponsord door de non-profitorganisatie 10x10 Photobooks in samenwerking met het International Center of Photography Library en de Photobook Facebook Group.

18 t/m 21 september 2014

Unseen Photo Fair vindt plaats van 18 t/m 21 september 2014 in Amsterdam gehouden. Voor meer informatie over het uitgebreide festivalprogramma: www.unseenamsterdam.com/programme

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie