Profoto B1: Studioflitser met de voordelen van TTL

Profoto B1: Studioflitser met de voordelen van TTL

Redactie DIGIFO... 4123 0
Fotografen werken vaak onder druk: geportretteerden hebben weinig tijd, de locatie is kort beschikbaar of het weer is wisselvallig. In veel situaties ben je liever geen tijd kwijt aan het instellen van de verlichting. Profoto's nieuwe B1 biedt uitkomst met de implementatie van TTL, een primeur in studioverlichting.

Advertorial

Profoto maakt het fotograferen met studioverlichting eenvoudiger dan ooit. Allereerst is de B1 uitgerust met een verwisselbare accu, dus geen gedoe met lossen snoeren, accu's of generatoren. Een acculading is voldoende voor ongeveer 220 flitsen op vol vermogen.

Profoto B1
Foto © Michael Mueller

Mobiel, krachtig en snel

Wie denkt dat er vervolgens een loodzware lamp en dito accu staan te schommelen op een lampstatiefje heeft het mis, de combinatie is verrassend licht van gewicht. Ook dat draagt natuurlijk bij aan de mobiliteit van de flitser. Verder zit het qua betrouwbaarheid en uniformiteit ook wel goed: elke flits heeft exact hetzelfde vermogen en kleurtemperatuur, zodat je tijdens je nabewerking niet in de knoei komt en zeker weet dat elke foto hetzelfde is verlicht.

Het vermogen van de B1 bedraagt 500Ws, vele malen meer dan een reportageflitser en voldoende om overdag de zon naar de kroon te kunnen steken en met vol tegenlicht toch je model te kunnen uitlichten.

In stappen van 1/10e stops kan het vermogen over een bereik van negen stops worden geregeld. Je kunt zelfs terug naar 2 Ws zodat je ook met lichtsterke objectieven kunt werken en tóch kunt flitsen. Bovendien is de Profoto B1 razendsnel: de herlaadtijd bij vol vermogen bedraagt slechts 1,9 seconden. Bij lager vermogen kun je tot wel twintig keer per seconde flitsen, ideaal voor actiefotografie.

Profoto B1
Foto © Michael Mueller

Eenvoudig in gebruik

Instellen kan via de AirRemote TTL op je camera, waardoor je de flitser ergens neer kunt zetten en alleen het aanknopje hoeft te gebruiken. De rest regel je vanaf de camera of laat je de flitser met hulp van TTL zelf uitzoeken. Het AirRemote-systeem kan afstanden tot 300 meter overbruggen.

Stel dat je een bruidspaar wilt fotograferen, maar je hebt slechts enkele minuten de tijd tussen de programma's door. Normaal laat je het dan wel uit je hoofd om studiolicht te gebruiken. De Profoto B1 zet je op een statief (of je legt hem ergens neer, je hebt immers geen snoeren nodig), klik je aan en vervolgens stel je op je camera de gewenste belichting in.

Wil je bijvoorbeeld de omgeving onderbelicht hebben, dan stel je de belichting op de camera zo in dat de foto zonder flitser twee stops te donker uit zou vallen. Zonder ook maar iets te hoeven instellen aan de B1, wordt de flitskracht zo aangepast dat het onderwerp perfect is uitgelicht. Verdwijnt tijdens de shoot de zon opeens achter een wolk? Geen probleem, je kunt gewoon blijven fotograferen, de hoeveelheid flitslicht wordt vanzelf aangepast.

Profoto B1
Foto © Michael Mueller

Uitbreidbaar

Natuurlijk is de Profoto B1 voorzien van dezelfde aansluiting voor lichtvormers zoals de andere studioflitsers uit het Profoto-assortiment. Zo kun je het licht naar de hand zetten met softboxen, paraplu's en beautydishes. Ook is de Profoto B1 voorzien van een helder led-instellicht, dat krachtig genoeg is om te gebruiken als continulichtbron voor video-opnames.

Adviesprijzen (excl. btw)

  • Profoto B1  €1495,- 
  • Air Remote TTL €295,-
  • Extra accu €189,-

Meer informatie: Profoto.com/nl/b1
Importeur: www.mamiya.nl

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie