Professionele portretten: welke mensen kom je tegen en hoe ga je er mee om

Sterre Hartjes 354 0
Professionele portretten zijn best populair in het bedrijfsleven. Veel mensen willen een goede LinkedIn profielfoto of een foto voor hun CV hebben. Gelukkig zijn er voor deze mensen fotografen die precies weten wat ze moeten doen. Maar wat voor mensen kom je tegen als fotograaf wanneer je professionele foto's maakt? En hoe ga je er mee om?

Professionele portretten kunnen op verschillende manieren worden gemaakt. Soms wordt die ene creatieve collega op getrommeld om zijn camera uit het stof te halen en soms wordt er een fotograaf van buitenaf ingehuurd. Zelf heb ik gewerkt in een fotostudio die zich specialiseert in het maken van professionele portretten. Hier heb ik heel veel geleerd over het maken van deze foto's maar vooral over hoe je om moet gaan met de verschillende soorten mensen.

Zo zijn er mensen die kotsmisselijk van de spanning binnen komen en als een soort zoutzak op de foto gaan. Of mensen die zich fantastisch vinden en niks anders willen dan meer foto's maken, ook al is hun tijd voorbij. Mensen die op de foto moeten voor hun werk, zijn vaak niet gewend om voor een camera te staan. Mijn collega's en ik zagen ons werk als een soort schoolfoto, maar dan voor volwassenen. Als fotograaf kunnen de verschillende persoonlijkheden soms lastig zijn omdat je niet precies weet hoe je er mee om moet gaan.

1. 'Picture perfect' portretten

Deze mensen moeten de beste foto van hun leven hebben en pakken hier letterlijk en figuurlijk voor uit. Tietallen jasjes, dasjes, sjaaltjes en noem het allemaal maar op. Elke mogelijke combinatie die gemaakt kan worden met alle kleding wordt gemaakt. Al deze combinaties moeten dan ook weer gefotografeerd worden met de verschillende achtergronden. Vaak hebben de dames voor de fotoshoot nog een paar minuten extra nodig voor make-up. Als fotograaf  kan je hier gek van worden en dat begrijpen we. Blijf rustig en vertel op een rustige manier aan de klant wat er is. Als de fotoshoot klaar is en de klant blij is met de gekozen foto's, komt vaak nog die ene vraag. 'Kunnen de foto's nog gephotoshopt worden?' Het kan lastig zijn om 'nee' te verkopen maar in dit soort gevallen moet je dat soms wel doen. Als fotograaf krijg je betaald voor je werk. Wanneer er wordt gevraagd naar meer werk voor het zelfde geld, is het verkopen van een 'nee' het beste om te doen.

2. 'Onzekere, ik luister alleen naar de fotograaf' portretten

Dit is misschien wel de lastigste en tegelijkertijd ook de leukste klant die je kan hebben. Deze mensen kijken al weken tegen de shoot op en komen met een knoop in hun maag binnen. Ze hebben geen idee hoe ze moeten staan en de ongemakkelijkheid spat van de foto af. Het is lastig om deze mensen losser te maken, maar wanneer dat lukt zie je een echte lach op hun gezicht komen. Zodra ze zich op hun gemak voelen verdwijnt er een hele last van hun schouders. Laat vooral niet merken dat je door hebt dat ze zenuwachtig zijn. Blijf als fotograaf rustig en begeleid de mensen door de poses. Deze mensen vertrouwen jou als fotograaf. Welke pose je ook voordraagt, ze doen het altijd. Aan het eind van de shoot zijn deze mensen blij met de foto's en omdat je hen hebt geholpen met het overwinnen van hun angst. Uit eigen ervaring gaan deze mensen vaak weg met meer foto's dan ze zelf hadden gedacht.

3. 'Ik kom wel in mijn lunchpauze van een half uur' portretten

Geen tijd om een portret te maken? Dan maar snel met het wandeltochtje tijdens de lunch langs de fotostudio. Deze mensen hebben geen zin om speciaal tijd vrij te maken voor een fotoshoot. Ze komen snel naar binnen, laten een paar foto's maken en staan binnen een paar minuten later weer buiten zodat ze hun wandeltochtje kunnen voortzetten. Deze mensen weten precies wat ze willen en hoe ze hiervoor moeten poseren. Omdat ze precies weten wat er gedaan moet worden, maken deze mensen tijdens de shoot tijd vrij voor een vlotte babbel. Als fotograaf moet je alleen een luisterend oor zijn en de rest gaat vanzelf. De haastige zakenlui zijn vrijwel de makkelijkste en gezelligste mensen om professionele portretten van te maken.

4. 'Spook' portretten

Dit geldt eigenlijk voor elke fotograaf. Of je nu wel of geen professionele portretten maakt. Wanneer je veel fotografie opdrachten krijgt. Een aantal weken eerder heeft iemand een afspraak gemaakt voor een fotoshoot. Op de dag zelf komt er niemand opdagen. Kan gebeuren natuurlijk. Voor hetzelfde geld is die persoon ziek of staat hij is de file. Maar wanneer je belt wordt er niet opgenomen of krijg je meteen de voicemail. Ik heb zelfs wel eens meegemaakt dat iemand een niet bestaand telefoonnummer en emailadres had opgegeven! Erg balen want je hebt je agenda hier voor vrijgehouden en loop je misschien wel andere klanten mis. Helaas is hier niks anders aan te doen dan voor jezelf een kopje thee of een kopje koffie zetten.  

Hopelijk weet je nu wat je moet doen als je in een lastige situatie komt te staan tijdens het maken van professionele portretten.

Lees ook: Zo zie je eruit wanneer je die 'perfecte' Instagram foto maakt