Professionele modefotografie met deze tips

Redactie DIGIFO... 1534 0

In Nederland vind je talloze fotografen - uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat er ongeveer 11.000 beroepsfotografen in Nederland zijn. Hiervan zijn 250 fotografen werkzaam als nieuwsfotograaf, de rest werkt als bedrijfsfotograaf, reclamefotograaf, portretfotograaf of modefotograaf.

Dat laatste, modefotografie, is niet meer weg te denken in de moderne samenleving waarin er veel online geshopt wordt en waar Instagram een belangrijk medium is voor promotie en verkoop. Ook beginnen met professionele fashionfotografie? In dit artikel lees je enkele tips waar je aan moet denken wanneer je net als die 250 creatieve fotografen wilt beginnen met modefotografie.

Verhaal vertellen met modefotografie: bedenk een concept

Veel mensen denken dat modefotografie vooral draait om het model en/of de kleding die geportretteerd wordt. Natuurlijk zijn dit belangrijke onderdelen, maar dit is absoluut niet het allerbelangrijkste onderdeel van modefotografie. Met fashionfotografie wil je een verhaal vertellen, waardoor het belangrijk is om inspiratie op te doen en een moodboard te maken voordat je begint. Bedenk vooraf bijvoorbeeld altijd goed wat je wilt vertellen en wat je daarvoor nodig hebt.

Tegenwoordig kun je veel inspiratie opdoen via het medium Pinterest waar je zelf ook diverse moodboards aan kunt maken. Wat daarnaast helpt is om hippe mode- en beautyglossy’s open te slaan voor de nodige boost inspiratie. Een abonnement op beauty- en lifestyleblad Flair of een ander magazine kan helpen om te zien wat er op dat moment in is en wat dus wel of niet werkt voor je eigen shoot. Koppel dit soort inspiratie terug op je eigen moodboard.

Werk samen met een professioneel team

Binnen de modefotografie is de kans klein dat je een shoot helemaal alleen regelt. Uiteraard moet er altijd een model aanwezig zijn om überhaupt foto’s te kunnen maken, maar het gaat nog verder dan dat. Je hebt namelijk een heel team nodig om professioneel aan de slag te kunnen om zo een goed resultaat te krijgen. Op die manier kun jij je als fotograaf bezig houden met datgene waarvoor je daar bent: fotograferen.

Je team moet onder andere bestaan uit een stylist die zorgt voor de kleding en accessoires van het model. Een MUAH zorgt ervoor dat het model er verzorgd en passend bij het thema uit komt te zien met make-up en haar. Je kunt zelfs nog iemand inhuren om samen het concept uit te werken tot een verhaal. Doe dit in ieder geval sowieso met de stylist en de MUAH, zodat zij ook precies weten wat de bedoeling en de hele sfeer is van jouw plan. Een goed voorbeeld is het werk van Justine Tjallinks waar niet-normatieve schoonheid in een perfecte wereld wordt tentoongesteld. Bij dit resultaat zie je een goede samenwerking van meerdere creatieven.

Scout locaties en ga voor de best passende

Er zijn modefotografen die over een eigen studio beschikken. De meeste beginnende fotografen hebben dat echter nog niet. Dat geeft niets, want er zijn vaak genoeg te gekke locaties die heel goed passen bij een thema of concept. De locatie die je uiteindelijk kiest hangt ook weer af van het verhaal dat je wilt vertellen. Bij sommige verhalen past een locatie in de buitenlucht heel goed, terwijl een ander verhaal juist beter tot z’n recht komt op een binnenlocatie. Voor je locatie kun je ook heel goed inspiratie halen uit magazines zoals Flair of modeblogs online.

Steeds meer (mode)fotografen huren een bijzondere vakantiewoning of hotelkamer voor een mooie shoot. Alleen in onze hoofdstad vind je al talloze prachtige hotels waar je unieke kamers vindt voor een modeshoot. Ga je liever voor een meer rauwe look dan kun je wellicht iets met stations, verlaten plekken of een industriegebied. De natuur is sowieso een goede basis voor een shoot met een model. Zorg er in dat geval wel voor dat je dit op een plek doet dat niet onder een Nationaal Park valt. Is dat wel het geval dan heb je toestemming nodig om er te mogen shooten.

Overige punten waar je op moet letten

Wanneer je bovenstaande zaken voor elkaar hebt, dan heb je in ieder geval een goed begin voor modefotografie. Natuurlijk ben je er nog niet met alleen deze tips. Zo is het ook heel belangrijk om een passend model te vinden bij je verhaal. De meeste fotografen bedenken eerst een concept met een thema en gaan dan pas op zoek naar een model. Het ene model past namelijk heel goed bij een bepaald project, maar kan voor een andere specifieke shoot weer minder passend zijn.

Let er ook op dat er duidelijke afspraken moeten worden gemaakt met het team waarmee je samenwerkt. Maak een duidelijk plan dat je op papier samenstelt - iedere deelnemer ontvangt deze planning waardoor er niets mis kan gaan met de afspraak. Op deze planning moet in ieder geval de datum en de tijd staan, evenals de deelnemers, de locatie, eventuele (reis)vergoedingen en contactinformatie.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie