Problemen voor linkshandige fotografen (en de oplossingen)

Christel de Wolff 1867 0
Het is vandaag linkshandigendag, een dag die sinds 1976 gevierd wordt op 13 augustus. Heb je er wel eens bij stil gestaan dat er geen digitale fotocamera's gemaakt zijn om linkshandig te bedienen?

De dag werd in het leven geroepen om de bevolking bewust te maken van de ongemakken die linkshandigen ervaren in een maatschappij die traditioneel op rechtshandigen is ingesteld. Zeker 10 tot 15 procent van de wereldbevolking is linkshandig. Hoe gaan zij om met de digitale fotocamera, die traditioneel niet gebouwd is om linkshandig te bedienen?

Linkshandigen kijken vaak beter met hun linkeroog

Over het algemeen hebben linkshandigen weinig moeite om de camera met hun rechterhand te bedienen. Je leert meteen de fijne motoriek aan om je camera optimaal te gebruiken en bent niet anders gewend. Minder praktisch is dat je dominante hand vaak gelinkt is aan je dominante oog. Linkshandigen kijken vaak beter met hun linkeroog. Daar is je camera niet op ingesteld. Wanneer je door de zoeker kijkt, prop je dus je neus en wang tegen het LCD-scherm wat het nogal vettig kan maken. Als je een geavanceerde camera hebt met touchscreen, kan je neus zelfs voor verkeerde instellingen zorgen.

Verplicht linkshandig: Steve McCurry

Er zijn ook mensen die linkshandig zijn, omdat de rechterhand niet of minder goed functioneert. Zo fotografeert Steve McCurry, maker van de iconische ‘The Afghan girl’ met links. De fotograaf kreeg op vijfjarige leeftijd een ongeluk, waardoor hij beschadigingen opliep aan zijn rechterhand. Hij leerde zichzelf een bijzondere manier van fotograferen met zijn Nikon-camera aan. Dat zie je in onderstaande video.

Pleidooi voor oplossingen linkshandige fotografen

Griekse fotograaf Giannis Papapostolou fotografeerde een bruiloft van zijn vrienden. Hij had een gekleurde rookbom meegebracht, voor een lange belichting foto met een gaaf effect. Toen hij achter het paar ging staan en de rookbom aanstak, bleek het om een rotje te gaan. Hij verloor de duim, wijsvinger en deel van zijn middelvinger van zijn rechterhand. In een oproep aan camerafabrikanten  legt hij uit tegen wat voor problemen hij aanloopt. Hij pleit voor een touchscreen waarmee alle functies van de camera aan te sturen zijn. Ook de functies die met aparte knoppen of wieltjes bestuurd worden. Ook oppert hij het idee om een soort cameragrip te maken, die aan de onderkant van de camera gemonteerd kan worden en een linkerhand bediening heeft. Zo is elke camera aan te passen voor mensen die alleen hun linkerhand kunnen gebruiken.

Creatief zijn

Er zijn wel analoge camera's die de sluiterknop aan de linkerkant hebben. In de digitale tijd worden camera's echter in massa's geproduceerd en wordt er geen rekening meer gehouden met minderheden zoals linkshandigen. Wie weet komt er ooit nog een digitale camera die gemaakt is om linkshandig te bedienen, maar tot die tijd moeten linkshandigen creatiever zijn. Laat dat nou net zijn waar linkshandigen om bekend staan!

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel