Panasonic Lumix GM1

Redactie DIGIFO... 1565 0
Panasonic heeft het assortiment LUMIX DSLM-camera's uitgebreid met de GM serie, een nieuwe lijn compacte topcamera's. Vandaag introduceert Panasonic met trots het eerste lid van deze serie: de DMC-GM1. De camera heeft een grote Digital Live MOS-sensor die is gebaseerd op het Micro Four Thirds-systeem. De nieuwe GM serie is uitzonderlijk compact én biedt geweldige functionele prestaties die resulteren in een perfecte beeldkwaliteit.

Persbericht

De Panasonic Lumix DMC-GM1 maakt kwaliteitsfoto's met levensechte details door middel van een uitstekende resolutie en beeld- en kleurweergave. De nieuwe 16-megapixel Digital Live MOS-sensor en Venus Engine worden ten volle benut. Opnames gemaakt bij weinig omgevingslicht hebben hierdoor een zeer scherpe resolutie. Daarnaast kan een maximale ISO-gevoeligheid van 25.600 worden gekozen.

Het AF-contrastsysteem van de DMC-GM1 blinkt uit in zowel snelheid als nauwkeurigheid omdat het digitale signaal tussen de camera en de lens bij max. 240 fps wordt uitgewisseld. Dankzij een verscheidenheid aan uitgebreide AF-functies, waaronder Low Light AF, Pinpoint AF en One-Shot AF, kan de camera in zeer verschillende opnamesituaties worden gebruikt. Met behulp van de touchscreen-bediening die is geïntegreerd in het 3-inch grote scherm met een resolutie van circa 1.036.000 pixels, kunnen gebruikers onmiddellijk scherpstellen op het onderwerp door het aan te raken op het scherm. Ook kunnen zij zo de sluiter bedienen. Met de vingertoppen kan elk doel eenvoudig worden vergroot om nauwkeurig scherp te kunnen stellen.

Panasonic GM1

Met de DMC-GM1 maakt men ook Full HD 1920 x 1080, 50i (50 Hz) video-opnames van hoge kwaliteit in AVCHD Progressive en MP4 met stereogeluid. Het praktische Full-time AF en AF Tracking zijn ook beschikbaar bij het maken van video-opnames. De bioscoopachtige 24p video-modus met een bitsnelheid van max. 24 Mbps of P/A/S/M-modus resulteert in expressieve beelden met een overweldigende beeldkwaliteit.

De DMC-GM1 beschikt over de populaire Creative Control-modus die naast Time Lapse Shot, Stop Motion Animation en Clear Retouch nog 22 fascinerende filtereffecten biedt. Met Stop Motion Animation kan een unieke stop motion video worden gemaakt. Met de Clear Retouch-functie kunnen ongewenste delen van een opname worden gewist. Beide handelingen worden simpelweg in de camera uitgevoerd.

De camera biedt verbindingsmogelijkheden via Wi-Fi, zodat gebruikers de camera kunnen aansluiten op hun smartphone of tablet voor nog meer opname-opties. Het is ook mogelijk een smartphone of tablet te gebruiken als veelzijdige afstandsontspanner met beeldscherm. Met de functie Instant Transfer worden foto's na het vastleggen automatisch naar de smartphone of tablet verzonden. Ook kunnen zowel foto's als video's worden gearchiveerd op geregistreerde digitale apparatuur, zoals een pc. Dit gebeurt automatisch via het draadloze toegangspunt (router) thuis.

Dankzij een groot aantal slimme uitvindingen is men erin geslaagd het formaat van de DMC-GM1 ongelooflijk compact te houden. Het mechanisme van de sluiter is aangepast en heeft nu een motor in plaats van een veer. Hierdoor kon het opwindmechanisme worden verwijderd en is de sluiterunit nu ca. 80% kleiner. Bij een traditionele DSLM-camera wordt de sensorunit door middel van een frame op het frame van de hoofdunit geplaatst. Door de hoofdunit van een magnesiumlegering te maken kon de sensorunit bij de DMC-GM1 rechtstreeks worden bevestigd waardoor het aantal onderdelen werd verminderd. Ondanks dat de DMC-GM1 ultracompact is, beschikt de camera over een ingebouwde flitser (GN5.6 ISO200m/GN4.0 ISO100m) die sterk genoeg is voor alledaagse momentopnames. Dit wordt mogelijk gemaakt door toepassing van een nieuwe uitschuifbare pantograaf-stroboscoop die verticaal op en neer beweegt. Door de elektronische onderdelen zo dicht mogelijk bij elkaar te plaatsen is de lay-out ervan verbeterd. Dit heeft geleid tot een verkleining van de printplaat met ca. 30%, waardoor er ruimte is ontstaan voor de sensorunit. Het heeft er ook voor gezorgd dat het totale interne volume is verkleind.

De DMC-GM1 is voorzien van onderdelen met een weldoordachte vormgeving, zoals een extra aluminium draaiknop met drie keuzestanden en een hoogwaardige kunstleren grip. De camera past perfect bij de onlangs geïntroduceerde digitale verwisselbare lens LUMIX G VARIO 12-32mm/F3.5-5.6 ASPH. /MEGA O.I.S. (H-FS12032), zodat zelfs de trendgevoelige gebruiker graag zal worden gezien met deze stijlvolle combinatie. Daarnaast kan aan de DMC-GM1 de Hand Grip DMW-HGR1 (zwart/zilver, wordt apart verkocht) worden bevestigd, voor een nog betere grip.

De DMC-GM1 levert uitstekende fotografische prestaties in een slanke, ultracompacte body en is verkrijgbaar in stijlvol zwart, traditioneel zilver en klassiek oranje. Sommige momenten in het leven zijn het waard om te worden vastgelegd. De DMC-GM1 verandert elke gebruiker, man of vrouw, jong of oud, in een levenskunstenaar.

De DMC-GM1 is beschikbaar vanaf begin december 2013.

  • DMC-GM1KEG (body in oranje, zwart of zilver + H-FS12032E): adviesprijs € 699,-
  • DMC-GM1WEG (body in het zilver + H-FS12032E + 20 mm pancake lens H-H020AE + DMW-HGR1GU): adviesprijs € 999,-
afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie