Panasonic kondigt de LUMIX S9 aan, een nieuwe compacte full-frame systeemcamera

Redactie DIGIFOTO Pro 333

Met trots kondigt Panasonic de LUMIX S9 aan, de kleinste en lichtste full-frame spiegelloze camera in de  LUMIX S serie. De LUMIX S9 is verkrijgbaar in een aantal aantrekkelijke kleuren: Jet Black, Crimson Red,  Dark Olive en Classical Blue. Met andere woorden, het is een stijlvolle metgezel voor contentmakers die veel  onderweg zijn. 

De full-frame CMOS-sensor van circa 24,2 megapixels, gelijk aan die van de LUMIX S5II, en de nieuwste  processor leggen content vast met rijke details en in natuurlijke kleuren. Verder biedt de camera PDAF (Phase  Detection Auto-Focus), dat uitstekend presteert bij het volgen van onderwerpen. En Active I.S. beperkt  onscherpte door camerabewegingen aanzienlijk, zelfs wanneer er vanuit de hand opnames worden gemaakt.  Gebruikers kunnen dus in elke situatie vol vertrouwen opnames vastleggen.

Met de LUMIX S9 kunnen makers ook heel eenvoudig verschillende populaire, klassieke of persoonlijke  kleurstijlen toepassen in de camera. Dit kan via de speciale LUT-knop op de camerabody waarmee de  veelgebruikte REAL TIME LUT-functie wordt bediend.  

Daarnaast kunnen makers in de nieuwe LUMIX Lab-app hun eigen unieke LUT-kleurbestanden ontwikkelen  op hun smartphone. Gebruikers kunnen dus moeiteloos originele en deelbare foto's en video's produceren  zonder nabewerking op een computer. Dat betekent meer creatieve mogelijkheden. Met de nieuwe app  kunnen gegevens ook sneller worden overgezet van de camera naar een smartphone. 

De LUMIX S9 introduceert een nieuw opnameformat: MP4 Lite. Als makers Open Gate-opnames maken in  4:2:0 10 bit in 30p/25p, kunnen ze video's van hoge kwaliteit vastleggen in het optimale formaat voor  smartphones. Ook kunnen ze met de LUMIX Lab-app de beeldverhouding gemakkelijk aanpassen voor  sociale media. Deze nieuwe gestroomlijnde workflow maakt het voor makers heel eenvoudig om onderweg  opnames vast te leggen en te delen. 

Panasonic wil makers met de LUMIX S9 een nieuwe plezierige opnamebeleving bieden door het proces van  vastleggen tot het delen met de wereld naadloos en intuïtief te laten verlopen. 

Het eerste compacte model in de LUMIX S serie combineert een kleine, lichte body  met een uitstekende beeldkwaliteit 

  • Compacte en lichte body met een gewicht van ongeveer 403 gram.*3  
  • Full-frame CMOS-sensor van circa 24,2 megapixels en de nieuwste processor realiseren  krachtige beeldprestaties. 
  • Verbeterde realtime herkennings-AF met PDAF (Phase Detection Auto-Focus) om onderwerpen  nog nauwkeuriger te kunnen volgen. 
  • Toonaangevende beeldstabilisatietechnologie met 5-assige Dual I.S.2: 6,5 stops*4 / Body I.S.: 5  stops*5 en Active I.S. corrigeren onscherpte veroorzaakt door camerabewegingen tijdens het  lopen. Door perspectiefvervormingscorrectie en High-mode in de E-Stabilization-functie kunnen  er tijdens het lopen nu nóg stabielere video-opnames worden gemaakt.  
  • Voorzien van MP4 Lite, een nieuwe Open Gate-videomodus geoptimaliseerd voor smartphones. • Vrij draai- en kantelbaar scherm aan de achterkant om vanuit elke hoek opnames te kunnen  maken. 

Moeiteloos verbinding maken met nieuwe LUMIX Lab-app 

• Met de app kunnen foto's en video's snel worden overgezet van de camera naar een smartphone.

• Gebruikers kunnen gemakkelijk originele LUT-bestanden maken en overzetten van een  smartphone naar de camera. Zo kunnen ze hun eigen favoriete kleurkeuzes toepassen.  • Ook kunnen LUT's van populaire makers worden gedownload en gebruikt worden vanuit de app • Voor sociale media geoptimaliseerde MP4 Lite-videobestanden kunnen snel en eenvoudig  worden bewerkt

REAL TIME LUT voor nog meer creatieve mogelijkheden 

  • Volledig aanpasbare LUT-kleurbestanden kunnen in de camera worden geladen voor creatieve  opnames. 
  • Speciale LUT-knop op de camerabody biedt rechtstreeks toegang tot LUT-instellingen.
  • Transparantieregeling en korreleffect zijn toegevoegd voor nog meer creatieve opties.
  • Tot 2 LUT-bestanden kunnen tegelijkertijd worden toegepast. 

Prijs en beschikbaarheid 

De LUMIX S9 zal verkrijgbaar zijn vanaf eind juni 2024 in vier verschillende kleuren voor een adviesprijs van  €1.699,- (body only). De LUMIX S9 zal tevens in de vier verschillende kleuren verkrijgbaar zijn als kit met de  standaard LUMIX S 20-60mm kitlens voor een adviesprijs van € 1.999,-. Daarnaast is de camera uiteraard  compatibel met alle LUMIX S-lenzen en de full-frame L-Mount-lenzen, geproduceerd door de  L-Mount-partners van Panasonic.  

*1 Binnen de LUMIX S serie, per 22 mei 2024.  

*2 De totale tijd die nodig is om een JPEG-foto of een korte video van 5 seconden in MP4 (Lite) over te zetten naar een iOS smartphone met de LUMIX Lab-app, inclusief croppen bij video's en het plaatsen op sociale media. Onderzoek uitgevoerd onder door  Panasonic gehanteerde normen. Resultaten kunnen afwijken afhankelijk van het gebruikte netwerk. 

*3 Body en flitsschoenkapje. Exclusief bodykap. Het gecombineerde gewicht van body, flitsschoenkapje, batterij en SD-geheugenkaart  is ongeveer 486 g. 

*4 Op basis van de CIPA-norm voor kantelen en draaien: scherpstelafstand f=200 mm bij gebruik van de S-E70200-lens. *5 Op basis van de CIPA-norm voor kantelen en draaien: scherpstelafstand f=60 mm bij gebruik van de S-R2060-lens.

afbeelding van Kasper Knoester

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie