Panasonic introduceert nieuwe Leica ultra-telezoom lens

Redactie DIGIFO... 681 0
Panasonic heeft een nieuwe digitale verwisselbare ultra-telezoom lens geïntroduceerd, de LEICA DG VARIO-ELMARIT 50-200mm / F2.8-4.0 ASPH (vergelijkbaar met 100-400 mm op een 35mm-camera). Dit is de derde lens in de LEICA DG VARIO-ELMARIT F2.8-4.0-serie.

De LEICA DG VARIO-ELMARIT F2.8-4.0-serie heeft een bereik van ultragroothoek tot supertelefoto en biedt een uitzonderlijk mooie beeldkwaliteit voor foto- en video-opnames. Toch is het formaat van deze lenzen compact.

Op alle lenzen is de Nano Surface Coating-technologie van Panasonic toegepast om ghosts en flaring te minimaliseren. Verder zijn de lenzen robuust en stof- en spatwaterdicht en zelfs vorstbestendig tot temperaturen van -10 graden Celsius, waardoor ze bestand zijn tegen professioneel gebruik onder extreme omstandigheden. Nog een voordeel van deze lensserie is dat er videoopnames van hoge kwaliteit mee kunnen worden gemaakt.

De LEICA DG VARIO-ELMARIT 50-200 mm / F2.8-4.0 ASPH. biedt een zoombereik van 100 mm tot een super-telestand van 400 mm (equivalent van 35mm-camera). Gezien zijn grote lichtsterkte van F2.8-4.0, kan de lens worden gebruikt voor allerlei opnamesituaties, van opnames van wilde dieren en indoorsporten tot portretten. Bovendien vergroot de 1,4x teleconverter DMWTC141 de scherpstelafstand tot 560 mm (equivalent van 35mm-camera) en de 2,0x teleconverter DMW-TC202 doet dat tot 800 mm (equivalent van 35mm-camera) voor echte close-upopnames.

De POWER O.I.S. (Optical Image Stabilizer) compenseert trillingsonscherpte effectief, waardoor het mogelijk is om zelfs zonder statief opnames te maken. De lens werkt met Dual I.S.3 (Image Stabilizer) en Dual I.S.24 wanneer hij bevestigd is op een van de compatibele LUMIX DSLM-camera's van Panasonic.

Het lenssysteem bestaat in totaal uit 21 elementen in 15 groepen, waaronder twee UED (Ultra Extra-low Dispersion) lenzen, twee ED (Extra-low Dispersion) lenzen en twee asferische lenzen. Het gebruik van deze lenzen onderdrukt sferische vervorming en chromatische aberratie effectief. Hierdoor worden van het midden tot de rand een hoge resolutie en hoog contrast bereikt.

De sensordrive van max. 240 fps zorgt ervoor dat camera's met een uiterst snelle en nauwkeurige Contrast AF optimaal kunnen worden benut. Het helpt ook vibratie te verminderen. De nieuwe lens blinkt vooral uit in video-opnameprestaties. Het interne scherpstelsysteem zorgt voor een stille bediening. Bovendien helpt het aandrijfsysteem met microstappen in het diafragmaregelgedeelte de camera zich snel aan te passen aan veranderingen in helderheid bij zoomen en pannen.

Het optische design zorgt voor een uitzonderlijke barycentrische stabiliteit, waardoor beeldverschuivingen tijdens het zoomen worden geminimaliseerd. De AF-trackingprestaties bij zoomen zijn ook verbeterd, dankzij de snelle frameanalyse voor scherpstelcontrole. Op de lens kan een filter (67 mm) zoals een ND- of polarisatiefilter worden bevestigd, waardoor verschillende soorten foto- en video-opnames mogelijk zijn. De lens is verkrijgbaar in fraai metallic zwart en past daardoor heel goed bij de DSLM-camera's in de LUMIX G-serie.

De lens wordt in juni verwacht en krijgt een prijs mee van €1.799,-.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie