Panasonic FZ1000 met 4K video en 1-inch MOS-sensor

Redactie DIGIFO... 4259 1
Vandaag introduceert Panasonic de LUMIX DMC-FZ1000, de meest geavanceerde bridge camera tot nu toe. De robuuste, compacte en hoogwaardige LUMIX DMC-FZ1000 biedt als eerste in zijn klasse een aantal vernieuwende eigenschappen, zoals een grote 1-inch High Sensitivity MOS-sensor met 20,1 megapixels en 4K video-opnamecapaciteit. Het resultaat is een ongekende foto- en videokwaliteit.

Persbericht:

De camera is uitgerust met een LEICA DC VARIO-ELMARIT-lens met 16x optische zoom en een diafragmabereik van F2.8-4.0. In combinatie met de krachtige, nieuwe Venus Engine en sensor produceert deze lens daardoor prachtige onscherpe delen.

Daarnaast is de LUMIX DMC-FZ1000 de eerste digitale compactcamera die 4K (QFHD 4K: 3840x2160, tot 25 fps (PAL) in MP4) video-opnames kan maken. Dit stelt de gebruiker in staat te experimenteren met de nieuwe mogelijkheid om een beeld van 8 megapixels te knippen uit 4K-videobeelden.

Panasonic FZ1000 slant

Combinatie van nieuwe technologieën voor ongeëvenaarde beeldkwaliteit

Met de revolutionaire LUMIX DMC-FZ1000 bridge camera heeft Panasonic een nieuwe stap gezet in zijn streven naar de continue ontwikkeling van innovatieve beeldtechnologie, waarvan het complete LUMIX-assortiment een voorbeeld vormt. De volledig nieuwe sensor, aangepaste Venus Engine en verbluffende LEICA DC VARIO-ELMARIT-lens leveren samen een optimale beeldkwaliteit, resolutie en kleurweergave, vergelijkbaar met die van camera's met een verwisselbare lens.

Een grote 1-inch, High Sensitivity MOS-sensor

De LUMIX DMC-FZ1000 is voorzien van een nieuwe 1-inch High Sensitivity MOS-sensor van 20,1 megapixels. De sensor is daarmee ongeveer vier keer groter dan de 1/2,3-inch sensor waarmee de meeste vergelijkbare camera's zijn uitgerust. De enorme ervaring die Panasonic heeft opgebouwd in sensoronderzoek heeft geresulteerd in een aanzienlijk groter aantal pixels, waardoor meer licht kan worden opgevangen. Dit betekent dat beelden bij hoge gevoeligheid kunnen worden vastgelegd, zodat de beeldkwaliteit ook bij weinig omgevingslicht bijzonder goed is. Daarnaast is het onscherpte-effect sterk verbeterd. Waar men de camera ook op richt, gebruikers kunnen erop vertrouwen dat elk detail adembenemend nauwkeurig wordt vastgelegd.

Hoogwaardige LEICA-lens met 16x optische zoom

De LUMIX DMC-FZ1000 profiteert ook van de langdurige samenwerking van Panasonic met LEICA. De lichtsterke DC VARIO-ELMARIT-lens met 16x optische zoom is onderworpen aan de strenge tests van LEICA om er zeker van te zijn dat hij uitzonderlijke optische prestaties levert bij elke foto- en video-opname. De LUMIX DMC-FZ1000 onderdrukt vervorming aan de groothoekkant en minimaliseert chromatische aberratie aan de telekant. Daarnaast helpt het lichtsterke diafragma van F2.8-4.0 voorkomen dat ingezoomde opnames bewegingsonscherpte vertonen. Nog een voordeel van de vaste 16x LEICA DC VARIO-ELMARIT-lens (vergelijkbaar met 25-400 mm op een 35mm-camera) is dat gebruikers geen grote aantallen lenzen en accessoires hoeven mee te dragen. Lastige camerastandpunten zijn daardoor net iets gemakkelijker in te nemen.

Verbeterde Venus Engine

De compleet vernieuwde Venus Engine van Panasonic is verbeterd qua optische gevoeligheid, resolutie, kleurverloop en kleurweergave. Foto's en video's worden nog nauwkeuriger en natuurgetrouwer weergegeven dan door iedere andere bridge camera op de markt. De nieuwe randomfilter van de beeldprocessor neemt alle ongewenste ruis in het beeld weg, waardoor er natuurlijkere beelden ontstaan. De nieuwe diafragmafilter verwerkt de kleinste details, zoals haar en huidskleur, bij een hogere frequentie. Dit zorgt ervoor dat foto's en video's worden voorzien van de meest subtiele nuances. De Venus Engine speelt ook een belangrijke rol bij de kleurweergave. Kleurtoon, verzadiging en lichtsterkte zijn verdeeld over 16 assen, zodat elke kleur in de opname subtiel kan worden aangepast en nauwkeurig kan worden geëvalueerd.

's Werelds eerste bridge camera met 4K capaciteit

Met de LUMIX DMC-FZ1000 vervaagt Panasonic de grenzen tussen hoogwaardige fotografie en videografie nog verder. Voor het eerst zijn de fantastische voordelen van 4K opnames nu mogelijk met een bridge camera. Gebruikers kunnen daardoor een realistische en imponerende filmwereld creëren vol details en natuurgetrouwe kleuren. Ook kunnen opnames worden gemaakt in Full HD en VGA. Er is dus voor elke situatie een geschikte videostand beschikbaar.

's Werelds eerste 4K bridge camera

Met de introductie van de allereerste compactcamera met 4K videocapaciteit, wat opnames mogelijk maakt met een resolutie van vier keer Full HD, heeft Panasonic de compactcamera geherdefinieerd. De combinatie van 4K (QFHD 4K: 3840x2160, tot 25 fps (PAL) in MP4), de grote sensor en de lichtsterke LEICA-lens resulteert in een videokwaliteit die je moet zien om het te geloven. Of de beelden worden bekeken op een 4K of een Full HD scherm, de 4K videocapaciteit van de LUMIX DMC-FZ1000 zorgt ervoor dat elk detail en alle kleuren getrouw worden weergegeven. De LUMIX DMC-FZ1000 kan ook in verschillende hoogwaardige video-uitvoerformaten opnemen, waaronder MP4 en AVCHD. Filmmakers in de dop kunnen zo hun opnames snel en gemakkelijk overzetten, bewerken en bekijken. Bovendien kunnen gebruikers zelfs beelden uit een 4K video knippen en zo een 4K foto maken vol details en diepte.

Full HD High Speed video: Met de LUMIX DMC-FZ1000 kan men niet alleen 29minuten 59 seconde continu opnames maken in 4K . De functie High Speed Video stelt gebruikers in staat Full HD beelden vast te leggen bij 100 fps (PAL) voor soepele en naadloze video-opnames.

Soepel zoomen voor naadloze video-opnames: De LUMIX DMC-FZ1000 beschikt over een aantal functies die gebruikers in staat stellen topklasse videobeelden vast te leggen zonder het gebruik van accessoires. De combinatie van Hybrid Optical Image Stabilisation met correctie over 5 assen , Level Gauge en een gebruiksvriendelijke zoomring maakt trillingsvrije video-opnames mogelijk. Handbewegingen worden namelijk gecompenseerd, waardoor men bijna nooit meer een log statief nodig heeft.

Ongeëvenaard qua gebruiksgemak, creativiteit en controle

Het hoogwaardige en robuuste ontwerp van de camera accentueert de LEICA-lens met zijn grote diameter. Daarnaast zorgt het grote aantal AF- en creatieve functies voor een ongekend gebruiksgemak en ongeëvenaarde reactiesnelheid. Dit maakt de nieuwste LUMIX-camera van Panasonic de perfecte metgezel met vaste lens voor elk avontuur.  

Snellere en nauwkeurigere AF: Door de nieuwe en verbeterde AF-functie, die wordt aangestuurd door een lineair motorsysteem en de Depth from Defocus-technologie van Panasonic, bereikt de camera scherpstelsnelheden die 275% sneller zijn dan die van de LUMIX DMC-FZ200 en de meeste conventionele bridge camera's. Als de Live View Finder (LVF) wordt gebruikt, is de scherpstelsnelheid 0,09 seconden in de groothoekstand en 0,17  seconden in de telestand. Hierdoor kunnen zelfs de snelstbewegende onderwerpen met een ongekende nauwkeurigheid worden vastgelegd. De LUMIX DMC-FZ1000 beschikt ook over een snelle burstmodus, zodat gebruikers iedere seconde meerdere kansen krijgen om die perfecte natuuropname te maken.

Nieuwe scherpstelopties

 • Full Area AF
  Met Full Area AF kan de gebruiker op elk deel van het gezichtsveld scherpstellen.
 • 49-punts AF
  Het aantal scherpstelpunten is verhoogd naar 49. Met de Custom Multi AF-modus kan de gebruiker een willekeurig aantal van deze punten selecteren, wat veel meer vrijheid biedt bij het kiezen van een compositie. 
 • 1-punts AF
  De afmetingen van het 1-punts AF-gebied kan de gebruiker nu zelf instellen in zowel de handmatige als autofocusmodus.
 • Pinpoint AF
  Met Pinpoint AF kan men scherpstellen op een heel klein deel van de compositie doordat dat deel vergoot wordt weergegeven in een tweede venster op het scherm.
 • Low-Light AF
  Low-Light AF zorgt voor betere prestaties in situaties met weinig licht van   -4EV, wat vergelijkbaar is met het maken van opnames bij een sterrenhemel zonder andere lichtbron.
 • Focus Peaking
  De functie Focus Peaking geeft de gebruiker meer controle over het scherpstellen doordat de scherpstelpositie wordt getoond in de modi MF en AF+MF. Gebruikers kunnen de pieken van de scherpstelling zien terwijl ze in Live View naar het onderwerp kijken.
 • Eye Detection AF
  Eye Detection AF stelt automatisch scherp op een menselijk oog en begint met scherpstellen zodra de gebruiker in de LVF kijkt.

Kristalheldere weergave

De LUMIX DMC-FZ1000 is verder voorzien van twee snelle, kristalheldere schermen. Kadreren en bekijken van foto's en video-opnames is hierdoor prettiger dan ooit te voren. Zowel de aangepaste OLED Live View Finder (LVF) met 2.359K megapixels als het 3 inch grote LCD-scherm met 920.000 pixels biedt een uitstekende resolutie. Met een reactietijd die 300% sneller is dan die van vergelijkbare modellen, is het beeld door de LVF 100% gelijk aan het origineel. De camera heeft ook een van de snelste opstarttijden voor bridge camera's. Na inschakeling kan de gebruiker in slechts 0,66 seconden beginnen met opnames maken.

Creativiteit delen

Een groot aantal filters biedt gebruikers de volledige creatieve controle, zodat zij hun creaties iets extra's kunnen meegeven.   De LUMIX DMC-FZ1000 is uitgerust met 22 creatieve verschillende filters , variërend van Sepia en High Dynamic tot Soft Focus en Miniature Effect. Wanneer het perfecte beeld is vastgelegd, biedt de LUMIX DMC-FZ1000 verschillende connectiviteitsopties om het te delen met vrienden en familie.  De camera is voorzien van Wi-Fi-connectiviteit met NFC-technologie. De opnamemogelijkheden zijn daardoor ongekend en beelden kunnen direct worden gedeeld, zelfs als de gebruiker niet thuis is. Daarnaast kunnen gebruikers met behulp van een smartphone of tablet op afstand foto- en video-opnames maken, zoomen, scherpstellen en het diafragma en de belichting instellen.

De DMC-FZ1000 is vanaf augustus 2014 beschikbaar in het zwart, voor een adviesprijs van 849 euro.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie

afbeelding van Paul Hagens

Dit artikel is waarschijnlijk beter dan een eventuele folder van de Panasonic FZ1000. Als je daar tenminste aan zou kunnen komen. Niemand kan je tenminste een folder meegeven in de winkels. Te triest voor woorden eigenlijk!!! p.hagens1950@gmail.com