Panasonic EVA1 krijgt RAW-update

Panasonic EVA1 krijgt RAW-update

Itam van Teeseling 440 0
Bezitters van de Panasonic EVA1 videocamera krijgen eind maart de mogelijkheid om extern in RAW op te nemen. Niet voor iedereen weggelegd, maar een interessante functie voor de serieuze videomaker.

Veel fotografen weten wel wat RAW is. Het is de onbewerkte en ongecomprimeerde output van je geschoten materiaal.  Als je materiaal in RAW geschoten wordt is het het beste na te bewerken omdat alle informatie die je sensor ontvangen heeft nog in het digitale materiaal aanwezig is. Bij fotografie wordt RAW al veel gebruikt, maar voor video nog niet. Dit heeft vooral te maken met de grote opslag die er nodig is voor RAW-filmmateriaal.

De update maakt het mogelijk om extern in raw op te nemen in verschillende resoluties: 5,7K met 30 fps, 4K met 60 fps en 2K met 240 fps, wat dus ook RAW slow motions mogelijk maakt. In 4K is er RAW te filmen in 10 bit, 4:2:2.

Verder maakt de update het mogelijk ALL-I compressie toe te passen, wat inhoudt dat elke frame op zich gecomprimeerd kan worden in plaats van een serie van frames bij elkaar. Dit komt de beeldkwaliteit bij gecomprimeerd filmen ten goede.

De update wordt gratis verstrekt en zal eind maart beschikbaar zijn. Klik hier voor meer info.

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam