Overzichtstentoonstelling William Klein in Foam

Redactie DIGIFO... 2962 0
Foam sluit het jaar 2013 af met een unieke overzichtstentoonstelling van William Klein. Het volledige museum staat van 20 december 2013 t/m 12 maart 2014 in het teken van leven en werk van deze legendarische fotograaf, cineast en ontwerper.

Persbericht:

De carrière van William Klein (1928) omspant ruim zestig jaar. Zijn werk is van immense invloed geweest op de fotografie van de tweede helft van de twintigste eeuw. In de tentoonstelling is ruim aandacht voor het baanbrekende werk dat Klein maakte in New York in de jaren vijftig. Eveneens is werk te zien gemaakt in Rome, Moskou en Tokyo.

Zijn werk voor Vogue laat zien dat Klein een groot vernieuwer was op het gebied van de modefotografie. Naast zijn vroege experimenten met abstracte fotografie zijn in Foam ook de beschilderde en monumentale contactafdrukken te zien die hij de laatste decennia maakte. In de bibliotheekruimte Foam 3h wordt een selectie getoond van de speelfilms en documentaires die Klein maakte. Dit unieke overzicht van William Klein is samengesteld door Foam en zal alleen in Amsterdam te zien zijn.

In 1956 zette William Klein met zijn boek Life is Good for You in New York – Trance Witness Revels alle toen geldende fotografische conventies op zijn kop. Hij liet een samenleving zien die niet strookte met het Amerikaanse zelfbeeld. Het controversiële boek was hemelbestormend, zowel wat betreft fotografie als ontwerp, en heeft sindsdien niets aan kracht verloren.

Tussen 1956 en 1964, in een tijdsbestek van acht jaar, maakte William Klein vier stedenboeken die de nog jonge fotografische tradities op losse schroeven zetten. New York, Rome, Moscow en Tokyo zitten vol grofkorrelige, bruuske foto’s die de vier steden op een, tot dan toe, ongekende manier weergeven. Zijn beelden van het leven in deze steden zijn van een genadeloos realisme en tegelijk een visuele weerslag van de psychologische, sociale en economische stemming van die tijd. Deze boeken, en in het bijzonder New York, zijn van ongekende invloed op generaties fotografen en ontwerpers van fotoboeken.

William Klein maakte in de eerste naoorlogse jaren deel uit van het geallieerde bezettingsleger in Europa. Na zijn diensttijd vestigde hij zich in 1948 in Parijs waar hij ging studeren bij Fernand Leger. Later ontmoette hij Alexander Liberman, de legendarische artdirector van het Amerikaanse blad Vogue. Via Libermann ging Klein voor Vogue werken en maakte hij naam met zijn ambivalente en ironische kijk op de modewereld. Veel van dit werk was even baanbrekend en controversieel als zijn zogenaamde vrije werk, dat hij gelijktijdig maakte, maar is sindsdien gaan behoren tot de hoogtepunten van de modefotografie.

William Klein was ook zeer vernieuwend en invloedrijk op het gebied van film. Hij maakte vanaf de jaren zestig vele speelfilms en documentaires, waaronder Who Are You, Polly Magoo, Cassius the Great, Mr.Freedom and Le Couple Témoin. Ook regisseerde hij meer dan 250 commercials.

Klein ontving diverse prestigieuze prijzen voor zijn werk, waaronder de Prix Nadar, de Hasselblad Award, en vorig jaar de Outstanding Contribution to Photography Award van de jaarlijkse Sony World Photography Awards. Het werk van William Klein is wereldwijd in tal van musea en galeries geëxposeerd waaronder in Italië, Frankrijk, Rusland, Spanje en Duitsland. Tot begin van dit jaar was een groot overzicht van zijn werk te zien in het Tate Modern in Londen.

Gedurende zijn lange en uiterst productieve loopbaan is William Klein altijd ‘his own man’ gebleven: zelfstandig, eigenzinnig, ongrijpbaar en dwars, maar in alles uiterst getalenteerd. Tentoonstellingen van zijn werk van enige omvang zijn in Nederland zeldzaam. De laatste keer dat dit gebeurde was in het Stedelijk Museum in 1967. Foam is er dan ook bijzonder trots op deze overzichtstentoonstelling te presenteren die drie maanden lang het volledige museum aan de Keizersgracht zal vullen, waarmee recht wordt gedaan aan leven en werk van één van de grote meesters van de fotografie.

William Klein zal aanwezig zijn bij de opening van de tentoonstelling op donderdag 19 december 2013.

William Klein
Gun 1, NY 1955 (painted 2005) © William Klein

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie