Over de kromme regelgeving rondom drones en andere zaken
'Het is zacht gezegd vreemd dat ik als pro een papiertje moet behalen om aan te tonen dat ik beroepsmatig met mijn drone mag vliegen. Dat brengt met zich mee dat ik beschik over relevante kennis op het gebied van onder andere veiligheid. Op basis daarvan mag ik 50 meter hoog en 100 meter ver vliegen met een drone die maximaal vier kilo weegt. De hobbymatige dronepiloot hoeft niet in het bezit te zijn van dat papier en mag de lucht in met een drone van wel 25 kilo en die mag ook nog eens op 120 meter hoogte én veel verder vliegen. Dat is nogal krom.'
Los van dit soort bespiegelingen geeft Wiebe ook allerlei tips. Onder andere vijf tips voor het maken van betere dronefoto’s.
1. Ga op zoek naar abstracte patronen in het landschap en draai je camera 90º omlaag om ze vast te leggen. Je zult verstelt staan van de creatieve resultaten.
2. Een paar meter hoogte is vaak al voldoende voor een uniek perspectief op een onderwerp. Sowieso mag je in veel landen toch niet hoger dan 120 meter vliegen.
3. Experimenteer eens met technieken als HDR, panoramafotografie op basis van meerdere foto’s en lange sluitertijden met behulp van ND filters.
4. Een laagstaande zon geeft niet alleen een mooie gloed maar ook interessante schaduwen. Zeker vanuit de lucht zijn die extra goed zichtbaar.
5. Investeer in een wat duurdere drone met mogelijkheid voor verwisselbare lenzen als je een keer wat anders wilt dan het gebruikelijke groothoekperspectief.
DIGIFOTO Pro
Lees het hele verhaal met Wiebe in DIGIFOTO Pro 4. Deze ligt nu overal in de winkels. Je haalt DIGIFOTO Pro voor €5,95 in huis. Ontvang je onze magazines liever op je deurmat? Neem dan een abonnement. Je kunt deze editie en voorgaande nummers ook los bestellen voor €7,95 inclusief verzendkosten (binnen Nederland).
Lees ook: Ben jij al begonnen met dronefotografie? Wij geven je handige tips!