Onze tips om de mooiste natuurfoto’s te maken

Redactie DIGIFO... 1080 0

Of het nu zomer of winter is, buiten in de open natuur zijn er altijd kansen om de mooiste natuurfoto’s te schieten.

Natuurfotografie is onder zowel beginnende als ervaren fotografen erg populair, omdat je er zeer diverse foto’s mee kunt maken. In de ochtend voor dag en dauw mooie foto’s in het bos of aan het einde van de dag tijdens het golden hour mooie dieren op de foto zetten? Natuurfotografie is erg breed en levert vaak de mooiste plaatjes op. Maar hoe zorg je voor de beste foto’s? Voordat je op pad gaat met je mooie camera, goede ideeën en complete outdoor gear, zetten wij een aantal tips op een rij. 

Gebruik een statief

Met een statief kun je over het algemeen de mooiste natuurfoto’s maken. Volgens kenners zijn met name de uren rond de zonsopkomst en de zonsondergang de mooiste tijdstippen voor natuurfotografie. Op dat moment speelt de zon een grote rol en daardoor is het spelen met de sluitertijd van groot belang. Wil je je foto’s dan scherp houden, dan is een statief zeer aan te raden. 

Wees geduldig

Ben je op zoek naar dat ene moment dat de zon de juiste manier door de wolken schijnt? Of wil je een hert fotograferen op het moment dat hij precies op dat ene plekje staat? Natuurfotografie vereist geduld. De kans dat je bij je eerste foto al direct het perfecte plaatje geschoten hebt, is relatief klein. Als je op pad gaat naar een mooi bosrijk gebied om natuurfoto’s te maken, houdt er dan rekening mee dat je hier de tijd moet nemen om tot de beste foto’s te komen. 

Verschillende hoeken

Lopend door de natuur kom je vaak de mooiste plekjes tegen waarvan je denkt een mooie foto te kunnen maken. Het resultaat is dan niet altijd wat je in gedachten had. Niet getreurd, de verschillende hoeken vanuit waar je de foto kan maken, kan het verschil maken. Probeer eens wat dichter op je onderwerp te komen of juist wat verder af. Heb je al geprobeerd om het onderwerp vanuit een laag standpunt te fotograferen. De hoek van de camera kan het plaatje helemaal perfect maken!

Kies een focuspunt

Het maken van een natuurfoto lijkt heel eenvoudig, maar het is lastiger dan je denkt .Het is aan te raden om een focuspunt te hanteren. Selecteer een onderwerp dat centraal staat in je foto. Dat kan een dier zijn, die ene grote boom in een leeg veld, het beekje midden in een bos of een andere onderwerp. Door een hoofdonderwerp te kiezen voorkom je dat je een foto schiet waar veel, misschien wel te veel, op te zien is. Geef de kijker iets om zich op te richten. 

Verschillende lenzen

Natuurfotografie is een breed onderwerp, waardoor het gebruik van verschillende lenzen wordt gestimuleerd. Een mooie close up van een insect op een bloem kan prachtig zijn, net zoals een foto van een mistbank boven een beekje. Voor de eerste foto heb je wellicht een zoomlens nodig waarbij je kleine objecten zeer scherp op de foto krijgt, terwijl een groothoeklens beter past bij een foto van een groot veld. Weet je van te voren niet wat je precies gaat fotograferen? Ga dan met verschillende lenzen op pad. 
afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie