Fotografen worden uitgebuit vanwege passie

Onderzoek: fotografen worden uitgebuit omdat ze van hun werk houden

Eefke Burg 755 0
Geen enkele fotograaf is niet wel eens gevraagd om voor een miniscule vergoeding te werken, of voor 'exposure,' met andere woorden: gratis. Volgens recent onderzoek is er een reden waarom fotografen en andere kunstenaars vaak worden uitgebuit. Het antwoord ligt in hun passie voor fotografie. Met andere woorden: hou je van je werk, dan heb je kans om hierin ook flink genaaid te worden.

Onderzoek: fotografen uitgebuit

Onderzoekers van de Fuqua School of Business van de Duke Universiteit onderzochten zogenaamde 'gepassioneerde uitbuiting.' De onderzoekers omschrijven dat het gepassioneerd werken nuttig kan zijn, maar dat het ook leidt tot de legitimatie van oneerlijke en vernederende managementpraktijken. Dit fenomeen waarin gepassioneerde medewerkers worden uitgebuit noemen de onderzoekers passie-uitbuiting. De onderzoekers concludeerden dat fotografen te maken krijgen met veel van dit soort praktijken: het werken van gratis overuren en het doen van vernederende taken die niets te maken hebben met hun huidige werk.

Werknemers uitgebuit: werkgevers voelen zich gelegitimeerd

Het onderzoek combineerde acht studies met meer dan 2.400 deelnemers, waaronder studenten, managers en online kandidaten. Eén van die onderzoeken liet zien dat als een kunstenaar daadwerkelijk gepassioneerd was over zijn baan, dat werkgevers het dan meer gerechtvaardigd vonden om deze persoon uit te buiten. Andersom, was het ook duidelijk dat mensen die gepassioneerder waren over hun werk vaker werden uitgebuit.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke