Olympus OM-D E-M10 Mark IV en M.Zuiko Digital ED 100-400mm F5.0-6.3 IS

Dre de Man 2275 0
De Olympus OM-D E M10 was in januari 2014 een mooie aanbieding: veel van de kwaliteiten van de duurdere OM-D-camera’s, in een superkleine body en tegen een veel lagere prijs. De opvolger was er al anderhalf jaar later in augustus 2015, en de Mark III twee jaar later in augustus 2017. Nu, drie jaar later, komt dan Mark IV.

De formule is hetzelfde gebleven en is misschien nu om meerdere redenen nog actueler: de sensor van de duurdere modellen, bijna dezelfde autofocus als de duurdere modellen, iets kleinere buffer en zeer goede stabilisatie en filmkwaliteit. De camera heeft nu een iets duidelijker grip en dat moet de hanteerbaarheid ondanks het kleiner formaat beter maken.
De mark IV is op drie belangrijke punten aangepast aan de eisen des tijds. Allermeest is er de 20MP-sensor, die niet alleen meer resolutie biedt, maar ook een betere kwaliteit. Dan is het een stuk eenvoudiger geworden om beelden via social media te delen: ze worden op de achtergrond doorgestuurd naar een smartphone of tablet.

Olympus geeft echter ook aan dat het autofocus-systeem een stuk verbeterd is dat het nu bijna op het niveau ligt van on sensor AF, dus zeg maar op dat van de spiegelloze concurrentie van Sony, Nikon en Canon. Het is een beetje moeilijk om dat bij een persconferentie via video te testen. Toch hebben we al een kleine indicatie, want de dit jaar geïntroduceerde M1 Mark II bewees al met betere algoritmen een duidelijke winst te hebben geboekt. We zijn dus benieuwd.
Verder blijft het een camera met uitstekende video-beeldeigenschappen met name door de kleur (4k/30 bps), een monitor die in de selfie-stand gedraaid kan worden en alle eigenschappen die in deze klasse gebruikelijk zijn, zoals scène-instellingen. Opvallend blijft toch vooral het formaat van de camera: dat is nu de meeste spiegelloze camera’s weer wat gegroeid zijn, opmerkelijk klein.


 

Roadmap

Tijdens de persconferentie toonde Olympus ook nog eens de nieuwe roadmap voor de objectieven. De al bijna twee jaar geleden aangekondigde 150-400mm f/4.5 met ingebouwde 1,25 x converter gaat er deze winter nu echt komen, het design is afgerond.

Wellicht interessanter is de nu meteen aangekondigde en al half augustus leverbare M.Zuiko Digital ED 100-400mm F5.0-6.3 IS. Zoals de naam al aangeeft beschikt het objectief over optische stabilisatie. Op de foto zien we dat het ook bestand is tegen wat minder gunstige weersomstandigheden. 100-400mm klinkt misschien niet zo heel spannend, maar in fullframe-equivalent is het 200-800mm. Voor een objectief van 1160 gram is dat een enorm bereik. Volgens een aanwezige natuurfotograaf, werkt het objectief echter ook goed samen met een 1,4 x en zelfs met een 2 x converter. Op die manier kom je dan zelfs tot 1600 mm fullframe-equivalent – bij f/13, dat dan weer wel. De opbouw is 21/15, en aan de achterkant is duidelijk ruimte vrijgehouden voor de teleconverters. De prijs is voor het grote bereik ook bescheiden: 1299 euro adviesprijs, net als het gewicht van 1120 gram en de lengte van 206 mm.

Aki Murata

Erg prettig om te zien dat tijdens de onderhandelingen met Japan Industrial Partners, Olympus de verwachtingen waarmaakt. Aki Murata, deputy division mager, Imaging division van Olympus maakte van de video-persconferentie gebruik om nog eens te benadrukken dat het voortzetten en verder ontwikkelen van het bedrijf het uitdrukkelijke doel is. Hij had het zelfs over een turnaround, een ommekeer dus. Wat we daar nu precies van mogen verwachten zal de toekomst leren, te meer daar de onderhandelingen nog in volle gang zijn.

Des te prettiger dat Olympus nu al met snel leverbare  nieuwe camera en een nieuw objectief komt. Beide vormen voor Olympus-klanten een belangrijke aanwinst in het assortiment.

OM-10 Mk IV specificaties:

4/3‘‘ CMOS sensor, effectief 20.3 megapixels
EVF: 2,360 miljoen pixels
Stabilisatie: IBIS, over vijf assen, 4.5 stops
AF: Contrastdetectie, 121 focuspunten,
Gezichtsherkenning, oogherkenning
21 scène-modi
Auto ISO LOW* - 6400
Manual ISO LOW - 25600 (adjustable in 1/3 EV step)
*ca. 80
Sluiter: Mechanisch: 1/4000 - 60 s + B tot 30minuten
Elektronisch: 1/16000 - 60 s
Beeldsnelheden:
8.7 bps, 5bps (IS on)
20 MP Live MOS Sensor
Afmetingen : 12.2 x 4.8 x 8.4 cm
Gewicht: 454 g

Meer informatie

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre