Olympus firmware update voor OM-D E-M1X met o.a. vogeldetectie

Christel de Wolff 5141 0
Tegelijk met de introductie van een supertelezoom komt Olympus met een firmware update voor de OM-D E-M1X met onder andere vogeldetectie en RAW video data output.

OM-D E-M1X firmware versie 2.0

Om fotografen optimaal te laten profiteren van de mogelijkheden van hun OM-D E-M1X met zowel de nieuw geïntroduceerde supertelezoom als ook de bestaande M.Zuiko-objectieven, komt er nieuwe firmware beschikbaar. Hiermee wordt vogeldetectie toegevoegd aan de functie van het automatisch herkennen en kunnen volgen van specifieke onderwerpen, voorzien van deep learning-technologie met artificiële intelligentie (Ai) als basis. In deze nieuwe functie legt de camera de prioriteit op het detecteren van het oog van een vogel om hier vervolgens op scherp te stellen en te blijven volgen, zodat de fotograaf zich alleen nog maar bezig hoeft te houden met de perfecte compositie en het kiezen van het juiste moment. De nieuwe firmware beschikt tevens over een aantal functionele verbeteringen, zoals ondersteuning voor RAW Data Video Output voor professionele videobewerking.

De firmware is beschikbaar vanaf 3 december 2020.

Vogeldetectie

Vogeldetectie is toegevoegd aan de Intelligent Subject Detection AF en is in staat om vogels te detecteren van diverse afmetingen. Tijdens het fotograferen heeft de camera zich als prioriteit gesteld scherp te stellen op het oog van de vogel en deze te blijven volgen en schakelt automatisch over op de kop of het lichaam als het oog niet langer gedetecteerd kan worden. Deze functie blijft zelfs overeind in de natuurlijke leefomgeving van de vogels, waar bomen, planten en andere obstakels zich kunnen opwerpen tussen het onderwerp en de fotograaf.

Deze nieuwe functie kan worden gebruik in combinatie met Pro Capture, een andere graag geziene functie voor vogelfotografie. Deze Pro Capture-functie legt al actie vast, nog voordat je de ontspantoets hebt doorgedrukt en elimineert zo de verloren reactietijd. Zo wordt er geen moment gemist, zoals het plotseling opstijgen voor een vlucht of het veroveren van een prooi. Vogels worden in het gehele autofocus-bereik gedetecteerd. Dit geldt voor alle M.Zuiko objectieven, inclusief de super telezooms. Zelfs aan de randen van het frame werkt deze functie nog, waarmee een grotere vrijheid geboden wordt voor het maken van de perfecte compositie.

RAW video data output met de Atomos Ninja V HDR monitor recorder

4K 30P/25P/24P en Cinema 4K 24P video, die opgenomen is met de OM-D E-M1X of de E-M1 Mark III kan nu uitgevoerd worden als 12-bit RAW data en opgenomen worden in het ProRes RAW formaat op de Atomos Ninja V HDR monitor recorder. Dit maakt het mogelijk om geavanceerde videobewerkingen te kunnen doen, zoals het compenseren van belichtingen en het aanpassen van kleuren op de gemaakte opnames.

Update naar de nieuwste Ninja V-firmware om deze ondersteuning mogelijk te maken: https://www.atomos.com/firmware/ninja-v

Verbeterde prestaties voor video-beeldstabilisatie

De algoritmes voor video-beeldstabilisatie zijn herzien en aangepast voor natuurlijkere opnames met minimale, ongewenste bewegingen, zelfs tijdens het pannen of meebewegen.

Focusindicatie-weergave toegevoegd

Deze functie maakt het mogelijk om snel de scherpstelrichting en geschatte scherpstelpositie te controleren tijdens handmatige scherpstelling.

Beschikbaarheid firmware update

Firmware versie 1.2 voor de OM-D E-M1 Mark III, versie 3.4 voor de OM-D E-M1 Mark II, en versie 1.3 voor de OM-D E-M5 Mark III worden tegelijk vrijgegeven met de komst van versie 2.0 voor de OM-D E-M1X op 3 december 2020.

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel