Power to the (photo) people!

NVIDIA komt met fotografische update voor RTX kaarten

Siem van Woerkom 418 0
Het nieuwste Studio-stuurprogramma (dat binnenkort wordt uitgebracht) ondersteunt 10-bits kleuren voor alle GPU's in Adobe Photoshop CC, Premiere CC en andere OpenGL-apps.

Even updaten en klaar

NVIDIA heeft nieuws dat gebruikers van GeForce RTX kaarten enorm blij zal maken. Het nieuwste Studio-stuurprogramma, dat binnenkort wordt uitgebracht, ondersteunt 10-bits kleuren voor alle GPU's in Adobe Photoshop CC, Premier CC en andere OpenGL-apps. Dat is een behoorlijk nieuwtje, want tot nu toe moest je een dure Quadro RTX-kaart kopen om het meeste uit een 10-bits HDR-monitor te halen voor het bewerken van foto's of video's. Nu krijg je dezelfde functie ook met iedere willekeurige GeForce RTX grafische kaart.

Dit bevestigt tegelijkertijd het vermoeden dat GeForce RTX-kaarten altijd al 10-bits OpenGL-capaciteit habben die door firmware ontgrendeld konden worden. Het brengt GeForce RTX meer op eenzelfde niveau als de Quadro RTX (welke in veel gevallen nog dubbel zo duur is als de gemiddelde RTX kaart), hoewel de laatste nog steeds meer geheugen heeft voor het draaien van meerdere zware applicaties.

Greep naar Apple

NVIDIA maakte een interessante vergelijking en zei dat de nieuwste RTX Studio-laptops 'tot zeven keer sneller presteren dan die van de MacBook Pro', aangezien sommige MacBook Pro-modellen AMD-uitgerust zijn. De nieuwe Studio-laptops worden geleverd met GPU's in het gehele NVIDIA-assortiment van GeForce RTX 2060 tot Quadro RTX 5000. 

Sommige van deze laptops, zoals Legion Y740 Laptop Studio Edition van Lenovo, zullen waarschijnlijk het Studio-stuurprogramma van NVIDIA (in plaats van de game-ready stuurprogramma's) bevatten, maar zijn verder identiek aan de gaming-versies.

NVIDIA zei dat alle modellen 'voldoen aan de hardware- en softwarevereisten die nodig zijn om de nieuwe RTX Studio-badge te ontvangen, waardoor fotografen en filmers gemakkelijk de juiste systemen kunnen identificeren om hun creatieve workflows aan te drijven.' Om van de nieuwe functie te profiteren, heb je zowel de nieuwste Studio-driver als recente versies van Photoshop en Premiere Pro CC nodig.

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem