'Breed nationaal podium voor sportfotografen'

NSP en Zilveren Camera akkoord over één Sportfoto van het Jaar

Remco Stunnenberg 183 0
De Stichting Nederlandse Sport Pers en het bestuur van Stichting De Zilveren Camera zijn het eens geworden over één nationale Sportfoto van het Jaar. De beide stichtingen bundelen de krachten om in gezamenlijkheid voortaan de Sportfoto van het Jaar uit de waaier van groots en meeslepend sportbeeld te kiezen.

Op vrijdag 9 november ondertekenden voorzitter Marcel Molle namens de Zilveren Camera en algemeen secretaris Gerard den Elt namens NSP in Museum Hilversum de overeenkomst.

Afgesproken is dat de prijs formeel de naam NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar zal dragen. Beide stichtingen leveren een lid van de jury, die wordt aangevuld met de winnaar van het voorgaande jaar of het jaar dáárvoor. Komend jaar zijn dat Michael Kooren, Jerry Lampen en Jiri Büller, als winnaar van de Sportfoto van het Jaar 2017. Hun keuze voor 2018 zal worden gepresenteerd tijdens het NSP Sport & Media Nieuwjaarsdiner, dat (onder voorbehoud) wordt gehouden op maandag 28 januari 2019. De officiële uitreiking van de Zilveren Camera vindt plaats op vrijdag 1 februari 2019 in theater Gooiland in Hilversum. De Zilveren Camera viert dan het 70-jarig jubileum met een zeer bijzondere bijeenkomst.

Prijzengeld

CameraLand heeft zich als sponsor van de ‘oude’ sportfoto van de NSP meteen als sponsor verbonden aan de nieuwe prijs en heeft besloten om het prijzengeld flink op te schroeven, mede om het belang van de nieuwe nationale Sportfoto van het Jaar te onderstrepen.

De winnaar krijgt een waardecheque van €2.500. De nummer twee krijgt een cheque van €1.000, nummer drie ontvangt een cheque van €500. Daarnaast stelt Cameraland de felbegeerde Kristallen Camera ter beschikking, die eerder werd gewonnen door Klaas-Jan van der Weij (2014), Koen Suyk (2015), Eric Verhoeven (2016) en Jiri Büller (2017).

Gerard den Elt (NSP) en Marcel Molle (Stichting De Zilveren Camera) schudden elkaar de hand en gaan nieuwe samenwerking aan. Foto: © Frank van Zijl

Tal van voordelen

De nieuwe prijs heeft tal van voordelen. Ten eerste is er voor het eerst in jaren weer één gezamenlijke prijs, in plaats van zowel een NSP- als een Zilveren Camera-Sportfoto van het Jaar. 'Sportfotografen krijgen met deze nieuwe, gezamenlijke fotoprijs een breed nationaal podium om hun vakmanschap te etaleren’, zegt Gerard den Elt, algemeen secretaris van de NSP. 'Sport én media kunnen niet zonder de verstilde prachtbeelden van hoogte- en dieptepunten, van drama en euforie op en rond het sportveld, in de stadions, de sporthallen, op de ijsbanen en andere ontmoetingsplaatsen van atleten. Zeker nu sportfotografen het erg moeilijk hebben en de markt hun vakmanschap soms onvoldoende waardeert, is het van het grootste belang dat de sportfotografie zich groots manifesteert. NSP en de Zilveren Camera zullen zich daarvoor de komende jaren zij aan zij inspannen. Dankzij de genereuze steun van onze partner Cameraland zijn we ook in staat het prijzengeld voor fotografen flink op te schroeven.'

Daadwerkelijk inzenden

Marcel Molle, voorzitter van Stichting De Zilveren Camera: 'Met deze samenwerking hopen wij meer sportfotografen aan te sporen om in te zenden. Het beste beeld kan alleen winnen als het ook daadwerkelijk ingezonden wordt! Het is goed dat de sportfotografen met hun inzending weer meedingen naar de Canon Zilveren Camera. We zien het als onze taak om ook de sportfotografie onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Sport wordt door veel mensen gekeken en beoefend, er is hiermee een grote groep die interesse heeft in deze tak van sport binnen de journalistiek. Wij hopen met deze prijs dan ook sportfotografie meer te verbinden met de kijker.'

Lees ook: Sony 400mm f/2.8 G master in handen van professioneel Nederlands sportfotograaf Michael Kooren 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco