Vanaf 7 augustus 2021 op diverse locaties in Groningen en Friesland

Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2021: deelnemers en locaties bekend

Redactie 588 0
Het Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2021 vindt plaats vanaf 7 augustus op meerdere locaties in Groningen en Friesland. Met het thema ‘The Makeable Mind’ verkent Noorderlicht de relatie tussen visuele cultuur en de werkelijkheid: hoe wordt ons denken gestuurd door een op hol geslagen beeldcultuur, technische ongekende mogelijkheden en razendsnelle internetverbindingen? 

THE MAKEABLE MIND

Vertrekkend vanuit de fotografie richt de 28e editie zich op het hele spectrum van het beeld, zowel analoog als digitaal: van traditionele fotografie tot digitale en interactieve beelden, internetglitches, machine learning, virtual reality, straatguerilla-acties, performances, geluidsinstallaties en deep fakes. Uit de open call maar ook op uitnodiging kwam festivalcurator Paulien Dresscher in samenwerking met junior curator George Knegtel en Noorderlicht-curator Wim Melis tot een selectie van zo’n zeventig deelnemende kunstenaars uit binnen- en buitenland, die worden gepresenteerd op maar liefst vijftien locaties in Groningen en Friesland.
 
Paulien Dresscher: “Er zijn meer smaken dan fake of niet fake, hiertussen schuilt een rijkdom aan beelden en verhalen. Soms dystopisch, soms utopisch of juist fantastisch. Maar hoe dan ook spannend en fascinerend. Met algoritmes als onze persoonlijke adviseurs denken we binnen onze eigen bubbel allemaal de objectieve werkelijkheid te kennen, maar als we één ding weten over die waarheid, is het dat die niet enkelvoudig is.”

Pièce de resistance van het festival is de multimedia-installatie ‘LAWKI-NOW, Life As We Know It’. In opdracht van Noorderlicht en in samenwerking met MU Hybrid Art Space is het werk speciaal voor het koor van de Der Aa-Kerk ontwikkeld door ARK. ‘LAWKI-NOW’ is een meeslepende filmische ervaring die machine learning combineert met menselijk vakmanschap en interactie met bezoekers. Het resultaat is een gigantisch audiovisueel instrument dat het publiek confronteert met de realiteit van ons leven. ARK (© Iris Duvekot)

Noorderlicht Festival & Forum Groningen

Met festivalpartner Forum Groningen presenteren we een aantal bijzondere projecten. Op woensdag 25 augustus wordt de documentaire ‘Bellingcat - Truth in a Post-Truth World’ vertoond, met een inleiding van Noorderlicht festivalcurator Paulien Dresscher. Op zondag 12 september draait vervolgens ‘The Truman Show’ uit 1998 met Jim Carrey. De twee uiteenlopende films zeggen beide iets over de invloed van nieuwe technologieën op onze perceptie van de werkelijkheid. Op zondag 29 augustus is er een performance/talk van de VR-installatie ‘Symbiosis’, een preview van het Nederlandse designcollectief Polymorf, in samenwerking met IDFA Doclab, STRP, BredaPhoto en Forum Groningen. Geïnspireerd op het werk van de Amerikaanse feministisch socioloog Donna J. Haraway is ‘Symbiosis’ een ervaring waarbij mens, dier en technologie samensmelten door middel van gesproken woord, VR, design food, geur en soft robotics. Kaartverkoop voor deze zeer exclusieve performance start binnenkort via Het Forum. Houd deze site in de gaten. Gedurende de hele festivalperiode (7 aug t/m 3 oktober) is in het Forum ‘Screen Time’ van de Nederlandse kunstenaar Helmut Smits te zien: een klok die vreemden met elkaar verbindt via hun smartphone.© Sumi Anjuman - 'In Ocean’s deep, I stand' (2019) uit de serie 'Somewhere Else Than Here' (2019-lopend)

Open Student Call & Noorderlicht BLOOM

Als niet-gecureerd onderdeel was de eerste Open Student Call in 2020 een enorm succes. Ook voor de editie van 2021 stroomden de aanmeldingen binnen: 145 inzendingen uit 41 landen. De tentoonstelling zal plaatsvinden rond de voormalige Suikerfabriek. Ook geven we een vervolg aan de pilot Noorderlicht YOUNG, die met ingang vanaf 2021 officieel Noorderlicht BLOOM heet. Een groep jongeren die zich bezighouden met lens-based art bouwt geheel autonoom tentoonstelling of installatie, die tijdens het festival wordt gepresenteerd op een locatie naar keuze. Curator dit jaar is Alex Murphy. Over beide evenementen later meer. 

Info: www.noorderlicht.com

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie