Nog t/m 18 juni te zien: felgekleurde portretten van Sanja Marušić

Redactie DIGIFO... 1875 0

Met haar felgekleurde landschapsportretten trekt de Nederlands-Kroatische kunstenaar Sanja Marušić (1991) ieders aandacht. De tentoonstelling in Nederlands Fotomuseum te Rotterdam is van 18 februari tot 18 juni te zien.

Met haar felgekleurde landschapsportretten trekt de Nederlands-Kroatische kunstenaar Sanja Marušić (1991) ieders aandacht. Het zijn verbeeldingen van intieme thema’s uit het leven van een jonge vrouw. Het Nederlands Fotomuseum kocht in 2021 haar serie Flowers in December uit 2015-16 aan, waarvan één werk permanent te zien is in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie. Vanaf 18 februari toont het museum in Rotterdam de allereerste solotentoonstelling van deze veelzijdige beeldkunstenaar.

De tentoonstelling toont niet alleen Marušić' foto’s, maar ook video’s, schetsen, kostuums en props die ze gebruikte om de beelden te maken. Een bezoek aan Out of This World is een reis door decors en soundscapes die alle zintuigen prikkelt.

De tentoonstelling is te zien vanaf 18 februari en zal tot 18 juni te bezoeken zijn.

Uitgestrekte, desolate landschappen, levendige kleuren: Sanja creëert met haar beelden nieuwe werelden. Ze reist daarvoor naar de uithoeken van de wereld, maar gebruikt ook net zo makkelijk haar woonkamer als decor. Fotografie is altijd haar uitgangspunt. Daarbij laat ze zich sturen door een liefde voor het experimenteren met vormen, kleuren en lagen. Vervolgens maakt ze gebruik van uiteenlopende analoge en digitale technieken. Het beeld wordt daardoor soms dusdanig verandert dat het het lijkt alsof je naar een schilderij kijkt. Voor Sanja zijn de performances, het creëren van een decor, de handgemaakte props en nabewerking net zo belangrijk als de foto zelf.Eutierria (2019) © Sanja Marušić

Out of This World

De tentoonstelling begint met 13 werken uit de Collectie van het Nederlands Fotomuseum, uit de serie Flowers in December (2015-16). Vervolgens komen thema's aan bod die Sanja inspireerden. Zo verbeeldt de serie Eutierria (2019) haar wittebroodsweken, legt de serie Before You (2020) haar zwangerschap vast en behandelt ze in de serie Sasha and Sanja (ongoing) haar moederschap. Met haar foto’s onderzoekt ze haar eigen transformatie. Tegelijkertijd probeert ze de alledaagse zorgen en verplichtingen van het moederschap te ontvluchten. Zo creëert ze een nieuwe werkelijkheid en nodigt het publiek uit om die samen met haar te betreden.

Mysterieus tentoonstellingsontwerp

Gastcurator Mira Matić ontwierp een bijzonder ruimtelijk object voor de tentoonstelling. Het gesloten, organische volume is een metafoor voor het brein van Sanja. Genesteld tussen de betonnen pilaren van het Nederlands Fotomuseum, dwingt het de bezoeker een opening te vinden. Eenmaal binnen betreedt je een fantasierijke wereld die bestaat uit een aaneenschakeling van kleurrijke ruimtes die elk een betekenisvolle fase uit het leven van Sanja vertegenwoordigen. Heel even verlies je het contact met de alledaagse realiteit en bezie je de wereld door de ogen van de kunstenaar.Before You, Part Two (2020) © Sanja Marušić

Over Sanja Marušić

Sanja Marušić (1991) is een Nederlands-Kroatische kunstenaar en een van de meest veelbelovende stemmen in de fotografie van dit moment. Ze werd o.a. genomineerd voor de Paul Huf Award 2020 en dong mee naar de Picto Prix de La Mode van het prestigieuze Maison Européenne de la Photographie in Parijs. Ze exposeerde in binnen en buitenland en werd onder andere gepubliceerd in de New York Times. Eerder was haar werk onder meer te bewonderen in het Mauritshuis, het Van Gogh Museum en op Paris Photo. In het Nederlands Fotomuseum maakt haar werk ook onderdeel uit van de Eregalerij van de Nederlandse fotografie.

Info: nederlandsfotomuseum.nl

Meer tentoonstellingen

Ben je op zoek naar inspiratie? Bekijk het agenda overzicht. Of check een van onderstaande exposities:

Eutierria (2019) © Sanja Marušić - Nederlands Fotomuseum.
afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie