Nikon D780, partner van sportfotografen

Christel de Wolff 2610 0
Nikon heeft de D780 geïntroduceerd, een robuuste full frame digitale spiegelreflex camera met zowel foto als video functie.

De robuuste camera beschikt over een speciaal hybride AF-systeem voor Live View opnamen en een snel en krachtig 51-punts AF-systeem met facedetectie voor wanneer je door de zoeker fotografeert. Bij Live View opnamen profiteer je van hetzelfde AF-systeem dat wordt gebruikt door de spiegelloze Nikon Z 6. De autofocus is in staat om gezichten en ogen te herkennen en werkt uitstekend in weinig licht.

Video

Videografen zullen versteld staan van de kwaliteit van de opnamen die ze met de D780 maken. De camera gebruikt de 6K-resolutie van de beeldsensor om 4K/UHD-video-opnamen met een zeer hoge resolutie en een beeldsnelheid van 30p/25p/24p te produceren zonder cropfactor. Videografen kunnen ook een externe videorecorder gebruiken om haarscherpe HLG HDR-opnam en te maken die rechtstreeks kunnen worden weergegeven op een compatibele tv of monitor. De oogherkenning is ook mogelijk wanneer je foto's maakt tijdens het filmen.

 

Belangrijke kenmerken Nikon D780

Met de Nikon D780 profiteer je van een zeer groot ISO bereik dat loopt van 100 tot 51.200 en is uit te breiden naar 50-204.800. Je maakt razendsnelle serieopnamen tot wel 12bps in volledige resolutie en in RAW. In AF/AE-stand fotografeer je maximaal 7 beelden per seconde.

Je kunt er voor kiezen om door de zoeker te fotograferen en te profiteren van het 51-punts AF-systeem met fasedetectie  waardoor je bewegende onderwerpen zeer goed kunt volgen en snel kunt schakelen tussen geavanceerde AF-standen. Maar je kunt er ook voor kiezen om in Live View te fotograferen waarbij je gebruik maakt van een hybride AF-systeem met 273 punten. Het scherm van de Nikon D780 is kantelbaar en dankzij het touchscreen kun je de sluiter en autofocus gemakkelijk bedienen.

De Nikon D780 heeft een ingebouwde time-lapse functie. Je kunt beelden van 2MP exporteren uit de 120 bps slow-motion video.  Niet onbelangrijk is de snelle gegevensoverdracht en draadloze verbinding van de camera waarmee je beelden gemakkelijk online kunt delen. Via SnapBridge kun je video, jpeg- en RAW-bestanden delen met je smartphone of tablet.

Prijs en beschikbaarheid Nikon D780

De Nikon D780 is vanaf nu beschikbaar voor een adviesprijs van € 2499,-. De D780 in combinatie met een AF-S 24-120mm f/4 heeft een adviesprijs van € 2999,-.

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel