Nieuw, de Canon EOS R!

Breaking
Canons eerste spiegelloze full frame een feit

Nieuw, de Canon EOS R!

Remco Stunnenberg 989 0
De geruchten gingen deze week al rond op internet, maar zijn zojuist in Londen door Canon bevestigd: In navolging van Nikon - twee weken geleden - kondigt Canon haar eerste spiegelloze camera aan, de Canon EOS R, inclusief een set nieuwe objectieven met een RF-vattingsysteem.

Minder dan twee weken geleden kondigde Nikon zijn nieuwe Z-spiegelloze camerasysteem aan. Zojuist heeft Canon in Londen zijn eigen langverwachte Canon RF-spiegelloze systeem uitgebracht. Met deze release heeft Canon de eerste camera in deze categorie aangekondigd, de Canon EOS R. De camera is in feite een compacte, spiegelloze versie van de Canon 5D Mark IV met een zeer vergelijkbare beeldsensor.

Zo vinden we in het hart van de camera een 30,4 MP full-frame CMOS-sensor met een native ISO-bereik van 100-40.000, met de belofte superieure ISO-prestaties te leveren. Canon maakte gebruik van de Dual Pixel CMOS AF-technologie om een autofocussysteem met fasedetectie af te leveren met maar liefst 5.655 focuspunten, het hoogste aantal dat we tot nu toe op elke camera hebben gezien.

De Canon EOS R kan 8 FPS continu-opnamesnelheid fotograferen (met AF-vergrendeling, anders 5 FPS). Dat is niet bepaald indrukwekkend, aangezien de Canon 5D Mark IV met fulltime autofocus op 7 FPS kan fotograferen. Canon heeft echter gekozen voor een UHS-II SD-kaartsleuf in plaats van een UHS-I. Hierdoor bereikt de nieuwe EOS R een buffercapaciteit van 47 beelden. De camera zou kortom langer moeten kunnen werken bij het opnemen in bursts. Hoewel het LCD-scherm hetzelfde is gebleven op 3,2", is de resolutie enigszins opgedreven en is het nu een volledig kantelbaar touchscreen zoals we dat ook zien op de Canon 6D Mark II. Dat zou deze camera een zeer populaire keuze voor vloggen moeten maken.

Als spiegelloze camera biedt de Canon EOS R nu een elektronische zoeker met hoge resolutie (EVF) met een totaal van 3,69 miljoen dots, 100% zoekerbereik en een 0,76x vergroting. Met zijn volledige constructie van magnesiumlegering en weersafdichtingen, samen met een relatief compacte bouw, weegt de EOS R slechts 580 gram, waardoor het een lichtgewicht en compacte spiegelloze camera is. Kortom, het is een behoorlijk goed afgeronde camera van Canon, die het populair zou moeten maken bij Canon-fotografen.

Evenals Nikon, komt Canon met een adapter zodat gebruikers van het nieuwe systeem ook hun vertrouwde EF objectieven kunnen blijven inzetten op het nieuwe systeem. Maar anders dan Nikon brengt Canon maar liefst 3 adapters. Dat komt omdat Canon door de jaren heen al meerdere malen van mount wisselde. Met drie nieuwe mount-adapters, kunnen meer dan 70 EF en EF-S lenzen gebruikt worden met het EOS R-systeem.


Prijzen en beschikbaarheid

EOS R Body: vanaf medio oktober verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van €2.539,99.

RF 50mm f/1.2L USM: naar verwachting vanaf eind oktober verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van €2.539,99.

Lees ook: Nikon introduceert Z7 en Z6, full-frame systeemcamera's met Z-vatting

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco