Negatieve ruimte, positieve tool

Amy Schutte 415 0
Negatieve ruimte is de ruimte om je onderwerp heen in een foto, waarin (bijna) niets te zien is. ‘Loze ruimte’ zou je kunnen zeggen. Veel fotografen zijn van mening dat die loze ruimte zo minimaal mogelijk moet zijn, want je hebt er immers niets aan en er is niets belangrijks te zien. Toch kan het gebruik van lege ruimte in je kader de compositie juist versterken. De lege ruimte als onderwerp.

Mensen fotograferen

Je zou kunnen stellen dat portretten beter worden naarmate je dichter naar het onderwerp gaat. Letterlijk, of door het gebruik van een langere lens. De impact is vaak sterker, je ziet de ogen van het model beter en zo’n foto kan een kijker gemakkelijk vasthouden. In de meeste gevallen heb je nog steeds negatieve ruimte, om het gezicht van het model heen. Je kunt negatieve ruimte ook inzetten als onderdeel van je compositie. Het geeft je onderwerp ademruimte, waardoor het een hoop rust aan de foto toe kan voegen. Om met het gebruik van negatieve ruimte aan de slag te gaan, hoef je niet al je kennis van compositie overboord te gooien. Ook met negatieve ruimte kun je nog steeds in ‘derden’ denken bijvoorbeeld. Je kader is in drie horizontale en verticale delen verdeeld, en (de ogen van) je onderwerp zijn op de kruising een van de drie denkbeeldige deellijnen te zien. Het is vaak mooier om je model de ruimte in te laten kijken, maar dat zijn allemaal dingen waar je mee kunt experimenteren. Je kunt je onderwerp ook juist in het midden plaatsen, voor een ander effect.

Omgeving negeren

Het toevoegen van negatieve ruimte heeft wellicht wat oefening nodig. Je kunt proberen het onderwerp los van zijn omgeving te zien, de omgeving in je foto te negeren. In plaats daarvan maak je ‘m onscherp of bepaal je je compositie anders. Probeer bijvoorbeeld eens de lucht als achtergrond, bijvoorbeeld door een laag standpunt te kiezen. Op die manier omsluit je je onderwerp met rust en is de aandacht volledig op het onderwerp zelf gericht. Wees daarbij niet zuinig met lege ruimte, hoewel dat in eerste instantie waarschijnlijk tegen je gevoel ingaat. Hele ‘lege’ foto’s met een onderwerp als klein onderdeel kunnen juist ongelofelijk sterk zijn.

Minimalisme

Je kunt een foto helemaal visueel uitkleden, totdat er nog heel weinig overblijft. Op die manier wordt juist datgeen dan wel overblijft, des te interessanter. Je kunt bijvoorbeeld met sterke lijnen spelen.  Of een eenvoudig patroon als onderwerp, omringt door negatieve ruimte kan een heel sterk beeld vormen. Probeer rekening te houden met de sfeer. Kies je bijvoorbeeld voor de lucht als achtergrond, dan geeft een donkere bewolking een heel ander gevoel aan je foto mee. De sfeer van je foto zou volledig veranderen als je deze bij zonsondergang maakt.

Productfotografie

Bij het gebruiken van veel negatieve ruimte wordt de aandacht direct naar het onderwerp getrokken, ook al is dat klein. Daarom kan het heel sterk zijn voor productfotografie. Door een zee van ruimte aan het onderwerp mee te geven, wordt het juist benadrukt. De negatieve ruimte kun je creëren door een effen achtergrond te gebruiken, of een flitser te gebruiken waardoor de achtergrond zwart wordt. Je kunt ook de achtergrond overbelichten, wat bij jouw onderwerp goed past.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy