NAS-opslag anno nu Synology DS 1019+

Redactie 368 0
Fotografie gaat sinds jaar en dag gepaard met logistiek. Voor de bewaring van beeld had je twintig jaar terug weinig keuze; schoenendozen en negatieven moesten veelal voldoen. Daarentegen stelt het digitale tijdperk je in staat om gigantische fotocollecties in minimale ruimten te bewaren, bijvoorbeeld via de Cloud, een SSD, DAS of NAS.

Alhoewel veelal geassocieerd met zakelijk en IT-gebruik, biedt de network attached storage (NAS) legio aan voorbeelden voor zowel schalende hobbyfotografen als doorgewinterde profs. Ook jij doet er goed aan het opslagmiddel in overweging te nemen. Dít is waarom.

Of je nu een voorliefde hebt voor het buitenleven, nabewerking of commercie: geen mens houdt van de problemen en uitdagingen rondom beeldopslag. Camerasensoren ontwikkelen zich razendsnel, waardoor geïntegreerde HDD- en SSD-computerschijven vaak niet voldoende opslagcapaciteit bieden voor de duizenden video- en fotobeelden die we jaarlijks schieten. Terwijl een externe harde schijf een tijdelijke oplossing kan bieden, kom je als serieuze fotograaf op den duur voor een onvermijdelijke keuze te staan. Het organiseren van meerdere externe schijven is verre van optimaal; cloudopslag kan qua kosten torenhoog oplopen. Welke richting kies je?

NAS

Een NAS combineert meerdere harde schijven, verbindt vervolgens met het internet, waardoor jouw materiaal vanaf elk (met het internet verbonden) device vertoon- en ophaalbaar is. Omdat NASdevices meerdere schijven toestaan, heb jij de maximale opslagcapaciteit zelf in de hand. Schalen kan dus altijd, zonder nodige reorganisatie. In grote lijnen zijn deze apparaten vergelijkbaar met DASdevices (direct attached storage). Bij gebruik zal een DAS echter altijd via USB of Thunderbolt in verbinding moeten staan met jouw gewenste apparaat, bijvoorbeeld met een computer, tablet of smartphone. De draadloze NAS levert marginaal in op transfersnelheid, maar is daarentegen altijd toegankelijk voor meerdere mensen en apparaten.

Synology’s DiskStation 1019+ onderbouwt als geen ander de voordelen van NAS-opslag voor beeldbewaring. De vijf schijfgleuven staan gelijk aan een potentiële capaciteit van 140(!) terabytes. Aanvullend biedt het apparaat 2 M.2 NVMe SSD-gleuven. Behoud van en toegang tot grote hoeveelheden RAW- en videomateriaal wordt hierdoor kinderspel. De DS1019+ voorziet bovendien van RAID. Mocht een schijf crashen, dan gebruikt de NAS hiermee automatisch een (bijvoorbeeld) goedkopere schijf als back-up, waarmee gegevensverlies uit te sluiten is. Het is geen toeval dat de NAS tot voorkort enkel weggelegd was voor technisch aangelegde gebruikers: de technologie stamt grotendeels uit diehard IT-sectors. Nu lichten we nadrukkelijk een Synology-NAS uit, omdat deze producent de configuratie en het onderhoud in gigantische mate vergemakkelijkt.

DiskStation Manager

DiskStation Manager, het stuurprogramma waar Synology’s NAS-devices op rusten, bevat legio aan informatie, tools en applicaties, die zowel bij initialisatie als gebruik van pas komen. Installatie en netwerkverbinding gaan via een stapvoor- stap setup. Na afronding is de NAS te bedienen via een filebrowser, welk zowel in Windows, Mac als Android te integreren is. Resultaat is een vertrouwd mappensysteem. Onder de applicaties van DiskStation manager vind je legio aan tools, onder meer voor het streamen en transcoderen van 4K-materiaal. Deze applicaties zijn te vinden door op ‘Media’ te zoeken in de Package Center. Photo Station 6 zal centraal staan bij jouw gebruik. De bundel stelt je in staat om eenvoudig fotoalbums te categoriseren en direct te delen op meervoudige social mediaplatforms. Eveneens genereer je vliegensvlug een deelbare link, welk verstuur- en bruikbaar is voor het directe downloaden van gewenste beeldmappen en –categorieën.

Filmmakers hebben toegang tot Video Station, welk gelijksoortige functionaliteit bevat voor videomateriaal. Applicatiegebruik is optioneel; het hardware-potentieel, in combinatie met de toegankelijke filebrowser van DiskStation Manager, biedt op zichzelf genoeg reden om de NAS in overweging te nemen. Al met al stelt de DS1019+ gebruiksgemak, capaciteit en veiligheid vooraan. Ben je reeds bekend met DAS-opslag, dan creëren de vrijheden van draadloze NASopslag een logische step-up. Ontgroeit jouw archief de HDD of SSD, dan biedt Synology een toegankelijke instap voor professionele beeldopslag. RAID voorkomt gegevensverlies; DiskStation Manager neemt configuratie en beheer uit handen. Met zijn talloze Package Center-applicaties integreer je de NAS eveneens gemakkelijk in een bestaande workflow.

Back-up             

Wil je je data veiligstellen, dan dien je een back up-plan op te stellen. Synology’s Hyper Backup stelt je in staat om backuppen te maken in zowel de cloud als op een lokale opslaglocatie. Gebruik bijvoorbeeld ter plekke een tweede NAS, een cloudservice als Google Drive, of Synology’s eigen openbare cloud: C2 Backup. Hyper Backup biedt een betrouwbaar back-upplan, minimaal onderhoud en meerdere herstelpunten.

Synology Cloud Station

Via zijn Cloud Station zorgt Synology voor een veilige deelmethode van bestanden en afbeeldingen. De bestandsdeelservice stelt je in staat een centrale NAS te synchroniseren met meerdere computers, mobiele devices en aanvullende NASapparaten. Verschillende tools voor het comprimeren en versleutelen van data zijn beschikbaar, waardoor bestandsgroottes met gemak geoptimaliseerd kunnen worden.

Dit artikel werd gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 1.2019. Klik hier om deze of andere edities te bestellen. 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie