Mustsee: Tips van Joel Meyerowitz

Mark IJsendoorn 1454 0
Tegenwoordig heeft iedereen de middelen om zich met straatfotografie te bezigen. Hoe zorg je er dan voor dat jouw foto’s anders zijn dan die van alle anderen? Topfotograaf Joel Meyerowitz biedt een interessant antwoord.

Joel Meyerowitz is een legendarische pionier op het gebied van straatfotografie, die overstapte naar kleur in een tijd dat dit gezien werd als amateuristisch. Zijn oprechte foto’s staan vol met mensen die op het juiste moment en op de juiste plek werden vastgelegd.

Advies van de pro

Volgens Meyerowitz ligt goede straatfotografie binnen handbereik als je de ‘kracht van het frame’ begrijpt. In de onderstaande video legt hij uit dat wat er buiten het frame gebeurt even belangrijk is voor een foto als wat je binnen het frame stopt. Alles dat buiten het frame gebeurt heeft invloed op datgene wat je vastlegt. Wat je besluit op te nemen en weg te laten in je foto bepaalt de boodschap en het verhaal dat je foto vertelt. Meyerowitz hecht dan ook veel waarde aan zijn Leica, omdat de zoeker aan de zijkant zit. Zo kun je met je andere oog nog zien wat er buiten het frame gebeurt en ben je niet blind, zoals bij andere camera’s. Welke camera je ook gebruikt, Meyerowitz geeft het advies om beelden te schieten die de kijker nieuwsgierig maken naar dat wat er niet op de foto staat.

afbeelding van Mark IJsendoorn

Mark IJsendoorn | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark