Mustsee: Timelapse van microscoopbeelden

Mustsee: Timelapse van microscoopbeelden

Nadja Geskus 2326

Sommige dingen kun je met het blote oog niet zien, maar via een microscoop wel. Zelfs de kleinste deeltjes worden zichtbaar onder een microscoop. Wetenschappers ontwikkelden een nieuwe technologie waarbij ze automatisch de beweging kunnen volgen. De resultaten zijn werkelijk prachtig!

Microscoop

Wanneer je ook maar de kleinste deeltjes wilt kunnen vastleggen, heb je een microscoop nodig. En om alles goed te kunnen vastleggen, ontwikkelden wetenschappers van het Austria Institute of Science and Technology een nieuwe technologie. Deze technologie maakt het mogelijk om beweging automatisch te volgen, te focussen en vast te leggen. Zo konden ze de celgroei in plantenwortels observeren.

Methode

De nieuwe technologie vuurt lasers af naar de wortels, hierdoor beginnen de fluorescerende eiwitten te gloeien en kan de microscoop zich heroriënteren. Met behulp van kunstlicht stimuleerden ze de groei van de wortels. De microscoop werd een kwartslag gedraaid zodat de planten rechtop konden groeien. De resultaten zijn werkelijk bijzonder!

 

 

 

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja