Zijn je foto's de laatste tijd wat onscherp?

Makkelijk zelf je Autofocus checken en corrigeren

Christel de Wolff 1833

De autofocus zorgt ervoor dat je camera automatisch scherpstelt zoals jij het wil hebben, toch? Maar loop je al een tijdje rond met het idee dat je foto's steeds toch net niet zo scherp zijn als je had gedacht? Heb je je camera schoongemaakt en alle andere mogelijke factoren al uitgesloten? Dan kan het wel eens aan een verkeerd afgestelde autofocus liggen. In dit artikel leggen we je uit hoe je simpel zelf de autofocus (AF) van je camera kunt checken en eventueel corrigeren.

De optie om je AF te corrigeren vindt je in het menu van je camera. In iedere camera is het menu weer totaal anders dus je kunt er beter de manual even op na slaan waar de functie bij jou zit. Echter, ga nu niet meteen aan de je settings zitten. Je wil eerst even onderzoeken of het waar is wat je vermoedde: is jouw AF aan een afstelbeurt toe?

Dit is makkelijk te testen: Plaats je camera op een statief en plaats er een liniaal of rolmaat voor. Stel scherp op één van centimeters en druk de foto af. Herhaal dit voor de zekerheid een paar keer, maar als je blijft zien dat niet het streepje waar jij op wilde focussen scherp is, is er iets mis.

zelf je autofocus checken en aanpassen met handige truc

Terug naar je cameramenu. Voor iedere camera is het anders, maar over het algemeen zal je een meetlat in je schermpje zien met een aantal waardes onder nul en een aantal daarboven. De nul is jouw scherpstelpunt. De waardes in de min is de afstand vanaf je focuspunt dichter naar je camera en de waardes in de plus gaan juist verder weg van je camera. Afhankelijk van jouw bevindingen kun je de gewenste AF onder of boven het nulpunt verschuiven. Probeer als je hebt aangepast om nogmaals een foto te maken van je liniaal of rolmaat en ga net zo lang door tot je wél de centimeters scherp hebt waar je op focuste.

Let op, hier stopt het niet. Je hebt nu je AF van je camera voor één lens gecorrigeerd. Als je meerdere lenzen gebruikt, moet je deze allemaal individueel instellen. In je camera kun je de instelling voor je lenzen opslaan en als het goed is (check dat even bij jouw cameratype) zal je camera automatisch de juiste opgeslagen waarde pakken zodra je van objectief wisselt.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel