Magnum fotograaf David Hurn over zijn werk, Sean Connery en het belang van goede schoenen

Amy Schutte 301 0
David Hurn is een Britse documentaire fotograaf en lid van Magnum Photos - een collectief mede opgericht door fotografie-peetvader Henri Cartier-Bresson. Burn fotografeerde wereldsterren en het dagelijks leven van Groot-Brittannië.

Hurn begon als fotograaf doordat hij bij de camera club van zijn middelbare school aansloot, vanwege sterke dyslexie de enige club waar hij zich thuis voelde. In 1956 fotografeerde hij de Hongaarse revolutie, waarmee zijn reputatie een grote sprong maakte.

Inmiddels is Hurn een man op leeftijd, maar nog steeds een enorme inspiratiebron.

 

 

We kunnen twee belangrijke lessen uit deze video halen. Volgens Hurn kun je twee dingen controleren in documentaire fotografie:

  1. Waar je staat
  2. Wanneer je afdrukt

Als je op de juiste plek staat en op het juiste moment afdrukt, komt alles goed. Natuurlijk moet je daar een ervaren fotograaf voor zijn om dat instinctief goed te doen.

Bovendien nog een bonustip: draag goede schoenen.

Hurn vertelt overigens ook nog de anekdote die hem altijd zal achtervolgen. Op een fotoshoot waarbij hij de officiële foto van Sean Connery als James Bond zou maken, bij de film ‘from Russia with love’, vergat een producer het pistool. Hurn leende zijn eigen pistool uit, ook een Walther maar een luchtpistool, waarna dit pistool symbolisch werd voor 007 en op vele posters afgebeeld werd. Of fotografen invloed hebben!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy