Lens flares en prisma effecten met nieuwe filters

Maak lens flares met nieuwe filters

Eefke Burg 360 0
Je hebt het vast geleerd: een flare is ‘fout.’ Toch wordt het steeds vaker gebruikt. Foto’s op Instagram met een dergelijk effect zijn populair en hierdoor wordt het ook steeds vaker aan fotografen in opdracht gevraagd. Prism Lens FX heeft drie filters ontwikkeld waarmee lens flares makkelijk te maken zijn.

Lens flares winnen aan populariteit 

Wall-E was één van de eerste animatiefilms die het al inzette: het kunstmatig maken van lens flares en barrel distortion. Disney gaf aan dat filmmaker Roger Deakins was ingezet om de film ‘realistischer’ te maken. Lensfouten werden dus juist in het materiaal toegevoegd, om ervoor te zorgen dat het materiaal natuurlijker overkwam.

Tegenwoordig wint het effect aan populariteit bij klanten en is een toegevoegde flare een veelgevraagd effect aan fotografen. Hierbij worden meestal prisma’s gebruikt om dit effect voor elkaar te maken. Prism Lens FX heeft drie filters ontwikkeld waarmee dit effect makkelijker te bereiken is. De set bestaat uit een chromatic flare filter, een gebroken glas filter (split glass filter) en een prisma filter. Elk van de drie filters heeft een eigen effect.

Doordat de filters net zijn uitgebracht zijn ze alleen nog te verkrijgen in een 77mm formaat. Er is echter ook een 82mm adapter te verkrijgen waardoor de set ook op objectieven met een doorsnede van 82mm te gebruiken is. De makers van de filters geven aan dat de filters het beste gebruikt kunnen worden met telelenzen vanaf 50mm. Het meeste effect krijg je als de diafragmawaarde 2.8 of kleiner is.

Het prisma filter: kleine lens flares

Het prisma filter bevat kleine stukjes gekleurd en gebroken glas die in het filter zijn geplaatst. Hierdoor ontstaan er meerdere kleine lens flares op het beeld. Het filter breekt het licht waardoor er kleine regenboogeffecten ontstaan.

Chromatic flare filter: lichtbronnen als lijnen

De filter met de chromatic flare zorgt voor een anamorphic streak. Hierdoor worden lichtbronnen als een lijn worden weergegeven. De foto’s krijgen door de filter een analoge uitstraling. Het effect wordt vaak gebruikt in thrillers of scienfiction films.\

Split glass filter: effect van gebroken glas

De splitt glass filter zorgt voor een effect van gebroken glas. Dit effect wordt minder gebruik dan de anderen, maar kan interessant zijn om een keer mee te experimenteren.

De filters zijn te koop vanaf $ 75,- en zijn hier te bestellen. 

Misschien ook interessant voor jou

Bekijk ook andere artikelen van ons die je wellicht interessant vindt om te lezen:
Drones gebruiken voor veiligheid? Dit is waarom!

Auteursrechtinbreuk kost fotografen € 475 miljard euro

 

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke