Lees hoe je drones kan inzetten als beveiliging

Drones gebruiken voor veiligheid? Dit is waarom!

Eefke Burg 1468 0
Drones worden steeds vaker ingezet ter beveiliging van een bepaald object. Expert Elands vertelt waarom drones goed te gebruiken zijn voor beveiliging.

Drones worden vandaag de dag steeds vaker ingezet in tal van verschillende situaties. Dit onbemande vliegtuig is eigenlijk niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Waar het in eerste instantie vooral veel werd uitgeprobeerd is het inmiddels uitgegroeid tot een serieus hulpmiddel voor bijvoorbeeld hulpdiensten. Een drone wordt dan ook heel vaak voor de veiligheid gebruikt. Dat is ook niet zo verwonderlijk aangezien de drone in grote mate bij kan dragen. Dat beseft bijvoorbeeld ook Pieter Elands, drone expert en leider van een uitgebreid onderzoek naar 'onbemande systemen' in opdracht van het ministerie van Defensie.

Volgens Elands kan een drone uitstekend zijn voor de veiligheid maar moet er wel een idee achter zitten. Het is niet de bedoeling dat je bij wijze van spreken eerst een drone koopt en jezelf dan gaat afvragen wat je ermee gaat doen en wat de drone kan betekenen voor de veiligheid van een bedrijf of terrein. Juist veel hulpdiensten zoals politie, brandweer en marechaussee maken inmiddels veelvuldig gebruik van drones maar voeren daar wel degelijk een beleid op. Je moet immers wel goed weten wanner de drones daadwerkelijk bijdragen aan de veiligheid of wanneer ze min of meer overbodig zijn. Ze zorgen in ieder geval voor meer efficiëntie en dat is wellicht ook de reden dat mensen als Elands het belangrijk vinden dat drones op de juiste manier worden ingezet voor de veiligheid. 

Omgekeerde wereld 

Overigens is er in het desbetreffende onderzoek ook gekeken naar de andere kant. Want natuurlijk kun je drones gebruiken om de veiligheid te verhogen, maar mensen die je kwaad willen doen kunnen ook gebruik maken van drones. Op die wijze kunnen drones van andere juist weer de veiligheid verlagen. Organisaties als Defensie en veiligheidsbedrijven kijken dus serieus naar manieren waarop drones gedetecteerd en vervolgens uitgeschakeld kunnen worden. Onderzoek naar deze onderwerpen zal de veiligheid van eigenlijk iedere burger indirect aanzienlijk verhogen. Dit gebeurt echter in kleine stapjes omdat je natuurlijk wel zeker moet weten dat het de juiste kant op gaat. 

Tal van toepassingen 

Vast staat in ieder geval dat drones op tal van manier gebruikt kunnen worden om de veiligheid te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan surveillance die drones kunnen doen. Daardoor kan de mankracht bij veiligheidsdiensten en politie worden teruggebracht of worden gebruikt voor andere belangrijke werkzaamheden. Een drone is bovendien een stuk goedkoper dan een politiehelikopter, kan langer in de lucht blijven en is veel onopvallender. De drone zou dus veel van de taken van een politiehelikopter eenvoudig over kunnen nemen.

afbeelding van Eefke Burg

EefkeBurg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen vanEefke