Leica M10 Monochrom

Leica zet een nieuwe stap in de evolutie van de digitale zwart-witfotografie

Christel de Wolff 1245 0
Leica introduceert de M10 Monochrom, een geheel nieuwe generatie meetzoekercamera met onder meer 40 megapixel zwart-wit sensor die je foto's naar een totaal nieuw niveau zullen brengen.

De hoge resolutie zwart-wit sensor van de Leica M10 Monochrom levert opnamen met een natuurlijke scherpte en ongeëvenaarde resolutie in de details onder alle lichtomstandigheden. Daarnaast is de nieuwe Leica M10 Monochrom de eerste zwart-wit meetzoekercamera met een bijzonder uitgebreid ISO-bereik van ISO 160  tot100.000. De ISO 160 instelling is de laagste gevoeligheidwaarde van alle Leica M Monochrom modellen tot nu toe. Bij alle ISO waarden zijn de fijne ‘korrel’ en de weergave van details, zonder storende artefacten, indrukwekkend.

Naast de extra lage gevoeligheid, levert de nieuwe Leica sensor ook het grootste dynamisch bereik met een Leica zwart-wit camera. Zoals bij alle Leica M meetzoekercamera’s het geval is, is de nieuwe zwart-wit sensor ook perfect afgesteld op de Leica M-objectieven en maakt deze optimaal gebruik van het contrast, resolutie en detailweergave. Je kan daarom gerust zijn dat de exceptionele kwaliteit van de zwart-wit sensor het beste uit elk onderwerp naar voren haalt.

Fluisterstille sluiter in een minimalistische behuizing

De technische details en het gebruiksconcept van de Leica M10 Monochrom is identiek aan die van de Leica M10-P, een bijzonder discrete versie van de Leica M-camera, die zich volledig concentreert op de meest essentiële camerafuncties. Zo heeft deze camera een bijna geluidloze sluiter en de stilste van alle M-camera’s ooit gemaakt. Het bijna niet hoorbare ontspannen van de sluiter, maakt deze camera het ideale gereedschap om authentieke opnames te kunnen maken, in situaties waar rust en stilte essentieel zoals bij straatfotografie.

De camera heeft geen Leica ‘red dot’ logo op de voorzijde en heeft uitsluitend ‘Leica M10 Monochrom’ op de bovenplaat staan.  Het weglaten van het herkenbare rode logo heeft als reden het benadrukken van het zwar-wit element van de camera. De camera is bijna volledig met de hand gemaakt door ervaren specialisten en is zo robuust gebouwd, dat de camera in de meest zware omstandigheden gebruikt kan worden.

De Leica M10 Monochrom sensor

De Leica M10 Monochrom sensor geeft een aanzienlijk hogere scherpte en briljantie, dan een normale kleurensensor. Met de Leica monochrome-sensor bereik je dus een hogere scherpte en contrast dan bij een kleurensensor met dezelfde resolutie. Aangezien de sensor alleen grijstinten ziet, heeft het geen kleurenfilters op de sensor voor de pixels. Hierdoor is een interpolatie van de kleuren niet nodig, waardoor details scherper en contrastrijker kunnen worden weergeven. Omdat kleurenfilters licht van de sensor absorberen en je deze niet terugvindt in de M10 Monochrom, is deze camera ook in staat meer licht te kunnen vangen op de sensor. Deze hogere gevoeligheid resulteert in lagere ruis met dezelfde omstandigheden.

Extra bedieningsmogelijkheden met Touch LCD

Een praktisch onderdeel van de Leica M10 Monochrom is het LCD met touch-functie, waardoor je een snellere controle hebt over het ingestelde scherptevlak in zowel de Live-View- als de weergavemodus. De touch functie biedt bovendien een snellere toegang tot alle belangrijke menufuncties van de camera. Alle andere kenmerken, functies, materialen en de afwerking van de Leica M10 Monochrom voldoen aan dezelfde hoge eisen als die van de Leica M10-P.

Beschikbaarheid en prijs van de Leica M10 Monochrom

De Leica M10 Monochrom is vanaf nu te koop in de Leica Store Amsterdam, de Leica Store Lisse en bij de erkende Leica M dealers. De verkoopadviesprijs bedraagt € 8.350,00.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel