Worlds first!

Laowa komt met twee nieuwe objectieven voor Nikon Z-mount en EOS RF

Siem van Woerkom 522 0
's werelds meest wijde zoomlens, en 's werelds wijdste f/2 lens. Op dezelfde dag aangekondigd.

Nieuwe wijde objectieven

Venus optics, fabrikant van cameralenzen die eerder een aantal unieke Laowa-cameralenzen lanceerde, is trots om 's werelds wijdste f/2-lens (Laowa 15mm f/2 Zero-D) en 's werelds meest wijde zoomlens voor Nikon Z en Canon RF mounts (Laowa 10-18mm f/4.5-5.6) te introduceren.

Voornamelijk bedoeld voor astrofotografie en landschappen zijn dit een paar van de beste objectieven die te gebruiken zijn voor deze genres. 

Laowa 15mm f/2

De Laowa 15 mm f / 2 Zero-D is momenteel de breedste f/2 groothoek voor spiegelloze camera's met een volledig frame. De lens valt in de line-up van Laowa 'Zero-D' -producten en het gepatenteerde optische ontwerp minimaliseert met succes de optische vervorming tot een minimum. Deze compacte en lichtgewicht lens bestaat uit 12 elementen in 9 groepen met 2 stuks asferische elementen en 3 stuks extra-lage dispersie-elementen. Fotografen kunnen ook profiteren van de superscherpe focusafstand (al op minder dan 16cm van de sensor) en het f/2 diafragma om creatieve portretten te maken met aangename bokeh.

Ondanks de extreme specificaties heeft Venus Optics met succes het gewicht van de lens tot slechts 400g geminimaliseerd. Dankzij het vlakke ontwerp aan de voorkant kunnen fotografen gemakkelijk 72 mm rond filters gebruiken.

Laowa 10-18mm f/4.5-5.6

Laowa's nieuwe 10-18mm f/4.5-5.6 zoomlens is momenteel de breedste full-frame zoomlens op de markt.

De 102° (18 mm) tot 130° (10 mm) FoV biedt fotografen veel flexibiliteit om landschaps- of architectuurfoto's gemakkelijk te maken. De unieke 130° FoV helpt fotografen om veel voorheen onmogelijke foto's te realiseren.

Vergelijkbaar met de Sony E-mount-variant (een paar maanden geleden uitgebracht), heeft Venus Optics de omvang van deze nieuwe Nikon Z-variant weten te verkleinen tot de meest compacte in zijn klasse, met een lengte van ongeveer 9 cm en weegt slechts 500g met een lensdiameter van 70 mm.

Verwacht scherpe, heldere en goed gedefinieerde 10-punts zonnesterren van dit objectief. De lens herbergt 14 elementen in 10 groepen met 2 asferische elementen en 1 extra-laag dispersie-element. Het objectief heeft uitstekende close-upprestaties en kan zich zo dichtbij als 16cm van de sensor scherpstellen. 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem