Olympus breidt assortiment voor professionele fotografen uit

Lancering Olympus OM-D E-M1X een feit

Remco Stunnenberg 1308 0
Olympus introduceerde in Hamburg de Olympus OM-D E-M1X. DIGIFOTO Pro was erbij.

Beschikte Olympus al over de OM-D E-M1 Mark II, met de introductie van de OM-D E-M1X, gisteren in Hamburg, voegt Olympus een nieuwe camera toe aan haar professionele lijn. Deze camera moet dan ook niet gezien worden  als een opvolger van de OM-D E-M1 Mark II, zo werd tijdens de introductie van de OM-D E-M1X verschillende keren benadrukt.  

Geen Full Frame voor Olympus

Wie veronderstelde dat Olympus met een Full Frame camera op de proppen zou komen, had het mis. Die weg is Olympus niet in geslagen en zal Olympus ook niet inslaan, verzekerde Marc Marsman, Key Accountmanager en Master Trainer bij Olympus Nederland, na afloop van de officiële presentatie tijdens een één op één gesprek met DIGIFOTO Pro.
Marc: ‘Full Frame is voor Olympus van geen enkele toegevoegde waarde. Met deze nieuwe camera, de OM-D E-M1X, maar ook met de OM-D E-M1 Mark II, doen wij absoluut niet onder voor de concurrentie. Optisch zijn deze camera’s vergelijkbaar met de rest. Met dank aan onze 20,4 MP Live MOS-sensor.’

Olympus kiest nadrukkelijk voor één compact systeem

‘Olympus kiest bovendien heel nadrukkelijk voor één compact systeem’, vervolgt Marc. ‘Wanneer wij met een Full Frame camera zouden komen, moeten we ook met een nieuwe lijn objectieven komen. Objectieven die in dat geval drie tot vier keer groter zouden zijn dan onze huidige objectieven. Dat pad gaat Olympus niet op. Nu niet, nooit niet! Met deze camera blijven we trouw aan de belofte van Olympus om het meest compacte en lichtgewicht camerasysteem in zijn klasse aan te bieden.’

En het moet en mag gezegd worden, de nieuwste toevoeging aan de professionele OM-D-lijn van Olympus onderstreept het potentieel van het Micro Four Thirds sensorformaat en zit vol met de nieuwste imaging-technologieën in een robuuste en erg goed in de hand liggende behuizing. Lees: de ergonomie van deze nieuwe professionele Olympus camera, die op het eerste oog wat weg heeft van de Fujifilm X-H1, is fenomenaal.

'Full Frame? Dat pad gaat Olympus niet op. Nu niet, nooit niet!'  

Zelden liet een nieuwe camera zich zo eenvoudig bedienen

De geïntegreerde verticale grip waarover deze camera beschikt is bovendien fantastisch. Evenals het menustructuur. Zelden liet een nieuwe camera zich zo eenvoudig en intuïtief bedienen als de Olympus OM-D E-M1X. Met andere woorden, de hands on in Hamburg was erg veelbelovend. Wij kunnen dan ook niet wachten om eens wat langer aan de slag te gaan met dit nieuwe model die, dankzij zijn snelheid, met name ook erg geschikt is voor actiefotografie. Zo levert deze camera met vergrendelde AF, snelle repeterende opnamen met een snelheid van maximaal 60 fps. Dit maakt het mogelijk om momenten vast te leggen die het menselijk oog niet kan waarnemen. Bij AF/AE-tracking kan een maximum van 18 fps worden bereikt.

Hands on met de Olympus OM-D E-M1X

Olympus OM-D E-M1X: 's werelds beste beeldstabilisatie?  

Als we Olympus mogen geloven, beschikt de OM-D E-M1X bovendien over 's werelds beste beeldstabilisatie (IS) –prestaties - zo beloofd Olympus een maximale compensatie van 7,5 sluitertijdstappen - en ‘een opnieuw ontwikkeld en snel autofocus (AF)-systeem’. Daarnaast beschikt deze camera over twee TruePic VIII beeldprocessors. Deze zijn verantwoordelijk voor een zeer snelle reactiesnelheid én High Res Shots vanuit de hand.

AF-systeem volledig opnieuw ontwikkeld

Het OM-D AF-systeem is volledig opnieuw ontwikkeld en biedt extra focuspunten én een nieuwe intelligente AF dat het onderwerp kan herkennen en deze vervolgens automatisch volgt. De nieuwe Olympus beschikt daarnaast over een multi-selector joystick waarmee je makkelijk en snel je focusgebieden kan verplaatsen. Dit mag dan afgekeken zijn van Canon, super handig is dit wel. En ook de lay-out, de vorm en de hoogte van alle knoppen en schakelaars zijn zo ontworpen dat ze zich heel eenvoudig laten bedienen. Dit geeft de gebruiker alle ruimte om zich volledig te concentreren op het maken van foto's via de zoeker.

De Nederlandse Olympus ambassadeur Alexander Koenders, die ook aanwezig was in Hamburg, kreeg in de dagen voorafgaand aan de officiële presentatie van de OM-D E-M1X al uitgebreid de kans de camera te testen. Hij nam hem mee naar Terschelling en laat weten 'enorm onder de indruk te zijn van de verbluffend snelle AF'.  'En ook de ergonomie van deze camera is echt geweldig. Ik was en ben een heel groot fan van de OM-D E-M1 Mark II, maar de wijze waarop deze nieuwe camera in de hand ligt... In een woord geweldig! Evenals de batterijduur én, heel belangrijk, het dynamisch bereik.'       

Ook de live ND-filterfunctie is een mooie toevoeging. Deze functie bevat langzame sluitertijdeffecten alsof een ND-filter wordt gebruikt. De scène kan in de zoeker worden bekeken en het effect kan worden aangepast voordat je de foto maakt. Het effect kan op vijf niveaus worden ingesteld: ND2 (gelijk aan één stop), ND4 (2 stops), ND8 (3 stops), ND16 (4 stops) en ND32 (5 stops).

Olympus E-M1X heeft alles in zich om hoogwaardige beelden te maken

In combinatie met de hoogwaardige M.Zuiko-objectieven, een nieuwe draadloze flitser en de fotobewerkingssoftware "Olympus Workspace", heeft de E-M1X wat ons betreft alles in zich om hoogwaardige, professionele beelden te maken én te bewerken.

Olympus E-M1X: bechikbaarheid & prijzen

De OM-D E-M1X is vanaf eind februari beschikbaar voor een adviesprijs van € 2.999,-.

Lees ook: Nog meer nieuws van Olympus

Lees ook: Olympus kondigt nieuw teleobjectief aan

Beeld: © Remco Stunnenberg

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco