Kras op je lens: het einde?

Amy Schutte 3313 0
We doen allemaal ons best om onze apparatuur schoon te houden en maken ongetwijfeld regelmatig de lens schoon. Hopelijk met speciaal daarvoor bedoelde lensdoekjes, want de lens heeft een bepaalde coating waar je voorzichtig mee om zou moeten gaan. Maar hoe nodig is het?

Kurt Munger nam de proef op de som. Hij maakte foto’s met een flink bevuilde lens. Maar Munger gaat een stap verder: hij maakt ook krassen in de lens. Immers, een bekraste lens wordt vaak afgeschreven, helemaal wanneer je overweegt om deze tweedehands aan te schaffen.

Scherpte en contrast

Je zou denken dat een beschadigde lens twee dingen aantast: de scherpte en het contrast. In theorie zou je verwachten dat de lens minder scherp is, omdat er troep in de weg zit. En omdat er krassen en vuil zitten waar het licht het objectief binnenkomt, verandert de richting van het licht. Omdat het licht niet meer binnenvalt als het zou moeten, kun je minder contrast verwachten.

Tape op de lens

Wat (flinke) krassen op de lens en vingerafdrukken lijken geen verschil te maken, zelfs niet wanneer Munger rechtstreeks tegen de zon in fotografeert. Zelfs als hij kleine stukjes gaffer tape op zijn lens plakt en wat stof en modder toevoegt, is het effect nauwelijks waarneembaar.

Focus

Wanneer je door een raam kijkt, vallen de krassen en het vuil je negen van de tien keer niet op, omdat je focus ergens anders op ligt. Pas als je focus verlegd wordt naar de krassen en vuil - en de lichtomstandigheden dan ook nog eens goed zijn - valt de staat van het raam op. Met een lens is dat niet ander. Zolang je niet naar de lens kijkt, maar door de lens heen, kun je door veel ‘heen kijken’.

Diafragma heeft invloed

Een kleiner diafragma, dus een groter f/getal, zal de kras (of vuil) eerder zichtbaar maken. Immers, een groot diafragma betekent dat je een kleine scherptediepte hebt en dus een minder groot gedeelte van het beeld scherp is. De kras zal dan makkelijker opgaan in de onscherpte. Knijp je het diafragma echter meer, vanaf ongeveer f/11, dan zal de kras waarschijnlijk eerder te zien zijn omdat het beeld meer scherpte heeft.

Conclusie

Kleine krasjes zullen over het algemeen dus weinig impact hebben op de kwaliteit van je foto’s. Veel mensen zullen de lens, als je deze ter overname aanbiedt, afwijzen maar dat is niet perse nodig. Probeer de lens uit en bekijk de resultaten op een scherm. Vaak is de lens prima bruikbaar. Je kunt daar natuurlijk ook je voordeel mee doen, want objectieven met één of twee krasjes op de lens worden vaak voor een prikkie ter overname aangeboden. En je kunt er nog jaren plezier van hebben!

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy