Kop erbij houden: welke statiefkop kies ik?

Redactie DIGIFOTO Pro 9842

Een goed statief koop je in twee delen; de poten en de kop. Welke kop kies jij?

Een statief is een handig hulpmiddel om bewegingsonscherpte weg te nemen bij bewegende onderwerpen of bij minimale lichtomstandigheden. Ook is het handig bij productfotografie,  om je handen vrij te hebben om het object anders te positioneren. Of hij kan dienen als extra ondersteuning, een 300mm tele objectief weegt al snel een kilo of 3.

Goede statieven koop je meestal in delen. Maar welke kop kies je? Hieronder de drie meest voorkomende.

Balhoofd

Dit is de meest voorkomende statiefkop. Het werkt met een bal/kom principe en is gemakkelijk met één hand in te stellen. Hierdoor kun je snel reageren en mis je niet de kans op een fantastische foto. De bal zorgt ervoor dat je de camera in elke gewenste richting kan bewegen, rond als het ware. Meestal zit er een knop aan de zijkant waarmee je de kop losdraait of vergrendeld, en that’s it. Met een balhoofd is het heel makkelijk om van landschaps naar portretmodus te gaan en andersom. Het nadeel is dat het moeilijker is om maar één as  te veranderen en om hele precieze aanpassingen te maken.

Drieweg kop

Deze kop zit vaak op de kant-en-klare statieven die voor een leuke prijs te koop zijn. Maar je kunt ze ook los kopen, vaak met verschillende waterpassen ingebouwd. Op deze knop heb je verschillende schroeven om de kop - en dus je camera- in de verschillende assen in te kunnen regelen. Je kunt ze individueel van elkaar los of vastzetten. Hiermee is het bijvoorbeeld heel gemakkelijk om een nette, horizontale pan te maken of keurig uitgelijnde panorama foto’s. En je kunt makkelijker hele kleine aanpassingen maken, om de uitsnede van je foto exact zo te maken als jij wil. Maar heb je je horizon goed, dan hoef je daar niet meer aan te komen. Het nadeel is dat het wat langer duurt omdat de instellingen goed te krijgen. En die tijd heb je niet altijd.

Pistol grip of joystick kop

Deze koppen geven je in principe dezelfde controle als een balhoofd. Het nadeel bij een balhoofd is dat je je camera vast moet houden wanneer je ‘m losdraait, omdat ie anders naar naar voren of valt. Met een pistol grip of joystick kun je met één hand makkelijker de controle over je camera houden. De controle die je over deze kop kunt houden is dus enorm, en op de goede, wat duurdere varianten kun je de verschillende assen ook los inregelen. Deze kop is wel groter dan de andere twee, wat hem iets minder handzaam maakt maar de nauwkeurige controle maakt dat het vaak wel waard.

Lees ook: welk statief past bij jou?

statief

Probeer bij de aanschaf van een statief een beetje in de toekomst te kijken. Een licht objectief is nu misschien voldoende, maar als je ooit een zwaar teleobjectief aanschaft kun je er misschien niet meer mee uit de voeten. De meningen van fotografen over welke kop het beste is, lopen sterk uiteen. Je zult het dus zelf moeten ondervinden. In dat geval is het huren van een statief geen slecht idee. Een goed statief is aan de prijs, maar je gaat het zeker terugzien in je foto’s. En hij kan dan ook jaren mee!

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie