Komend jaar in Fotomuseum Den Haag

Komend jaar in Fotomuseum Den Haag

Redactie DIGIFOTO Pro

Fotomuseum Den Haag presenteert met trots het programma voor 2025 en 2026: een krachtig en divers overzicht van tentoonstellingen waarin persoonlijke verhalen, maatschappelijke thema’s en fotografisch meesterschap samenkomen. Van familiegeschiedenissen uit voormalig Nederlands-Indië tot iconische beelden uit het maffia-tijdperk in Sicilië, en van vrouwelijke zelfportretten tot een diepgaande verkenning van identiteit en migratie. Bezoekers kunnen zich verheugen op werk van toonaangevende fotografen als Letizia Battaglia, Farren van Wyk, Ruben Lundgren en Eva Besnyö. Het belooft een inspirerende periode te worden waarin fotografie confronteert, ontroert en verbindt.

Generasi 3.0

De verhalen die wij dragen

11 okt. 2025 – 22 maart 2026

Generasi 3.0 – De verhalen die wij dragen is een tentoonstelling waarin acht hedendaagse fotografen en kunstenaars hun familiegeschiedenis onderzoeken, die terugleidt naar voormalig Nederlands-Indië. Opgegroeid in Nederland, vaak in omgevingen waar het koloniale verleden van hun (groot)ouders onbesproken bleef, vragen zij zich af: hoe beweeg je tussen twee culturen? En hoe geef je betekenis aan een verleden dat niet is uitgesproken?

Te zien is werk van: Caja Boogers, Sander Coers, Yara Jimmink, Miranda Devita Kistler, Sebastian & Tyler Koudijzer, Ilvy Njiokiktjien en Maarten Tromp.

Meer info en beeld

----

Vrouwelijke portretten uit de collectie

11 okt. 2025 – 22 maart 2026

Een zelfportret van een vrouw is vaak veel meer dan een afbeelding van haar lichaam, het kan een krachtig middel zijn om maatschappelijke thema’s aan te kaarten. In de tentoonstelling Vrouwelijke portretten uit de collectie toont het museum werk van vrouwelijke makers uit de eigen collectie die op uiteenlopende manieren met het fotografisch zelfportret werken.

Te zien is werk van onder anderen Karla Hiraldo Voleau, Mari Katayama, Thania Petersen, Laura Hospes en Hélène Amouzou.

Meer info en beeld

----

Letizia Battaglia

Life, Love and Death in Sicily

4 april – 23 aug. 2026

In de schaduw van de maffia legde fotograaf, activist en politica Letizia Battaglia (Sicilië, 1935–2022) de rauwe realiteit van het dagelijks leven in Sicilië vast. Vanaf het begin van de jaren zeventig bracht zij op indrukwekkende wijze de impact van het maffiabewind op de Siciliaanse bevolking in beeld en het leed dat daaruit voortkwam. In totaal maakte ze meer dan 600.000 foto’s, waaronder beelden die worden gezien als de meest bekende visuele getuigenissen van de maffia. Later zette Battaglia haar strijd tegen de maffia voort als politica.

Life, Love and Death in Sicily is de eerste grote overzichtstentoonstelling van Battaglia sinds haar overlijden in 2022.

Meer info en beeld

----

Farren van Wyk

Mixedness is my Mythology

4 april – 23 aug. 2026

In haar eerste museale solotentoonstelling Mixedness is my Mythology onderzoekt de Zuid-Afrikaanse-Nederlandse fotograaf Farren van Wyk de complexe historische relatie van migratie, etniciteit, kolonialisme en apartheid tussen Zuid-Afrika en Nederland. Geboren in het laatste jaar van de apartheid als kind van een zwarte Zuid-Afrikaanse moeder en een witte Nederlandse vader, werd Van Wyk geclassificeerd als ‘coloured’. Vanaf haar zesde groeide ze op in Nederland, omringd door diverse culturen. Deze invloeden zijn volop te zien in haar werk.

Van Wyk kiest bewust voor de traditionele zwart-witte beeldtaal van fotografie. In deze ‘kleurloosheid’ kan ze opnieuw definiëren wat het betekent om een persoon van kleur te zijn, en te werken aan een acceptatie van haar en haar families’ gemengde identiteit. Door een eigen iconografie te maken, creëren ze een eigen mythologie en een ode aan mensen van kleur.

Meer info en beeld

----

Ruben Lundgren

Flowers in the Mirror

4 april – 23 aug. 2026

Als 21-jarige student fotografie vertrekt Ruben Lundgren (Nederland, 1983) naar China en besluit daar te blijven. Vanuit de worsteling met zijn queer identiteit volgt een blijvende fascinatie voor het medium fotografie en de spanning tussen beeld en werkelijkheid. De façade die hij zelf laat vallen, blijkt een bijzondere metafoor voor het land waarin hij zich laat meedrijven.

In de tentoonstelling Flowers in the Mirror blikt Lundgren terug op ruim twintig jaar werken en leven in China. In zijn carrière onderzoekt Lundgren tal van fotografische stijlen zonder daarbij zijn eigen blik, zijn intuïtie of zijn verwondering te verliezen. Te zien is een overzicht van zijn bekendste projecten, inclusief een aantal nooit eerder gepubliceerde werken. Ook toont de expositie werkprocessen van zijn projecten en de vele fotoboeken die hij maakte aan de hand van dummies, magazines en video's.

Meer info en beeld

----

Eva Besnyö

Najaar 2026

In het najaar van 2026 presenteert Fotomuseum Den Haag de grootste overzichtstentoonstelling tot nu toe van fotograaf Eva Besnyö (1910-2003). De van oorsprong Hongaarse Besnyö verhuisde in 1931 naar Amsterdam, waar ze al snel bekendheid verwierf als professioneel fotograaf en een cruciale rol had in de ontwikkeling van de Nederlandse fotografie in de 20e eeuw.

Aanleiding voor deze overzichtstentoonstelling is de onlangs verworven indrukwekkende collectie van 341 foto’s van Besnyö, waarmee het museum in een klap de grootste collectie van deze beeldbepalende fotograaf in handen heeft.

Meer info en beeld

afbeelding van Bryan Oosenbrug

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie